Αρχική Κόσμος 20 από τα πιο περίεργα πολεμικά αεροσκάφη που φτιάχτηκαν ποτέ

20 από τα πιο περίεργα πολεμικά αεροσκάφη που φτιάχτηκαν ποτέ

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε μια πραγματική επανάσταση στην αεροπορική τεχνολογία, φέρνοντας την «ανατολή» του αεριωθούμενου αεροσκάφους, και ο Ψυχρός Πόλεμος που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε- ειδικά κατά τις πρώτες δεκαετίες του- από πολλούς πειραματισμούς, τόσο από τη Δύση, όσο και από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Από τους πάμπολλους τύπους πολεμικών αεροσκαφών που πέταξαν στους ουρανούς του πλανήτη, κάποια σημείωσαν επιτυχία και είδαν μακρές υπηρεσίες- ωστόσο πολλά άλλα τέθηκαν γρήγορα εκτός υπηρεσίας, ή δεν ξέφυγαν ποτέ από το στάδιο του πειραματισμού.

Σήμερα, στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η τεχνολογία stealth έχει «καθιερώσει», θα έλεγε κανείς, τα «περίεργα» σχήματα στα αεροπλάνα, ωστόσο ακόμα και με αυτά τα δεδομένα υπάρχουν κάποια αεροσκάφη από τις περασμένες δεκαετίες τα σχήματα των οποίων ήταν πραγματικά «εξωτικά», φαντάζοντας βγαλμένα από κόμικ ή ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ακολουθούν κάποια από αυτά- εστιάζοντας στην περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο:

Saab J35 Draken

Daniel Karlsson/Stocktrek Images via Getty Images

Ένα από τα πιο εμβληματικά μαχητικά της σουηδικής Saab, με θαυμαστές επιδόσεις και μακρά υπηρεσία.

Fairey Gannet

Hulton Deutsch via Getty Images

Το…κοντόχοντρο ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος είχε μια μακρά καριέρα στα ναυτικά της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Γερμανίας, που διήρκεσε από τη δεκαετία του 1950 ως τη δεκαετία του 1980.

Antonov AN-72 Coaler

Arsgera via Getty Images

Ο σχεδιασμός του είναι αρκετά συμβατικός…εξαιρουμένης της θέσης των κινητήρων τους. Το εν λόγω σοβιετικής προέλευσης μεταγωγικό πέταξε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 και παραμένει σε υπηρεσία σε διάφορες αεροπορίες μέχρι σήμερα.

Grumman OV-1 Mohawk

Michael Fitzsimmons via Getty Images

Ένα αμερικανικό αεροσκάφος παρατήρησης και επίθεσης που πέταξε για πρώτη φορά το 1959 και αποσύρθηκε το 1996.

Beriev Be-12 Chaika

aviation-images.com via Getty Images

Η εμφάνιση του εν λόγω σοβιετικού θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ρομποτικό πουλί και «Transformer», ωστόσο το αεροπλάνο αυτό είδε υπηρεσία ως ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος με το ναυτικό της ΕΣΣΔ. Πλέον κάποια χρησιμοποιούνται ως πυροσβεστικά.

De Havilland DH-112 Venom

Andy_Oxley via Getty Images

Το εν λόγω βρετανικό μαχητικό αποτελούσε εξέλιξη του επίσης ιδιαίτερου De Havilland Vampire– και είχε επίσης περίεργο σχήμα.

Yakolev Yak-28 Brewer

Ένα από τα πιο «εκκεντρικά» ως προς την εμφάνιση σοβιετικά πολεμικά αεροσκάφη που τέθηκαν ποτέ σε υπηρεσία, το πολλαπλών ρόλων αεροσκάφος παρείχε τις υπηρεσίες του από τις αρχές του Ψυχρού Πολέμου μέχρι μετά το τέλος του.

Handley Page Victor

Nathan Daws / 500px via Getty Images

’Ενα βρετανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό «επιστημονικής φαντασίας», σχεδόν βγαλμένο από κόμικ. Υπηρετούσε από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τη δεκαετία του 1970.

Cessna A-37 Dragonfly

David Gray / 500px via Getty Images

Όταν ακούει κανείς «Cessna» συνήθως σκέφτεται τα μικρά πολιτικά αεροσκάφη, μα το Dragonfly ήταν ένα μικρό μεν, βαριά οπλισμένο δε «έντομο» – ένα αξιόπιστο αεροσκάφος για επιθέσεις εναντίον στόχων εδάφους, που είδε ευρεία χρήση στο Βιετνάμ.

BAC TSR-2

Hulton Deutsch via Getty Images

Ένα πειραματικό βρετανικό αεροσκάφος με «διαστημικό» σχεδιασμό που ωστόσο δεν είδε υπηρεσία.

Convair F2Y Sea Dart

Ένα πρωτότυπο υπερηχητικό υδροπλάνο της δεκαετίας του 1950, που δεν τέθηκε ποτέ σε μαζική παραγωγή.

Convair B-36 Peacemaker

Interim Archives via Getty Images

Ένα γιγαντιαίο αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό που τέθηκε σε υπηρεσία στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα από το Β-52 (μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1950).

Nord 1500 Griffon

Ένα πειραματικό γαλλικό μαχητικό που δεν πέρασε στο στάδιο της μαζικής παραγωγής επειδή «έχασε» από το Mirage III.

Bartini Beriev VVA-14

Κι όμως, αυτό το σοβιετικό αεροσκάφος υπήρξε και πέταξε στα αλήθεια. Προοριζόταν για ανθυποβρυχιακή χρήση, μα έμεινε στο στάδιο του πρωτοτύπου.

Avro Canada VZ-9AV Avrocar

Ένας αληθινός ιπτάμενος δίσκος από την Avro Canada. To πρόγραμμα ακυρώθηκε το 1961.

Northrop TACIT Blue

ASSOCIATED PRESS

’Ενα από τα αεροπλάνα που έφεραν τη «γέννηση» της τεχνολογίας stealth. Κατασκευάστηκε μόνο ένα.

North American F-107

North American F-107A (S/N 55-5119). (U.S. Air Force photo)

Βασίστηκε στο επιτυχημένο F-100 Super Sabre, μα εν τέλει έχασε από το F-105 Thunderchief.

Sukhoi SU-47 Berkut

aviation-images.com via Getty Images

Δεν υπάρχει φίλος της σοβιετικής/ ρωσικής αεροναυπηγικής που να μην έχει δει το πειραματικό Berkut. Οι εμπροσθοκλινείς του πτέρυγες του έδιναν εντυπωσιακή ευελιξία και αντισυμβατική εμφάνιση. Δεν τέθηκε σε μαζική παραγωγή, μα χρησιμοποιήθηκε για δοκιμή τεχνολογιών για αεροσκάφη όπως το Su-57.

De Havilland Sea Vixen

Andy_Oxley via Getty Images

Άλλο ένα βρετανικό μαχητικό τζετ της De Havilland, το οποίο είδε χρήση με το Βασιλικό Ναυτικό.

Avro Canada CF-105 Arrow

David Cooper via Getty Images

Δελταπτέρυγο μαχητικό της Avro Canada που αποτελεί θρύλο στον χώρο της αεροναυπηγικής. Ένα αεροσκάφος μπροστά από την εποχή του, το οποίο άρχισε πολύ φιλόδοξα, μα εν τέλει ακυρώθηκε. Η ιστορία του είναι από τις πιο ξεχωριστές στον κόσμο της αεροπορικής τεχνολογίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επίσημο: Η Bρετανία παγώνει τη χορήγηση του Astrazeneca στους κάτω των 40

Η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό της...

Oι δορυφόροι του Έλον Μασκ έγιναν ορατοί στον ουρανό της Ελλάδας – Χαμός στο διαδίκτυο

Διάφορες θεωρίες, σενάρια και ιστορίες πυροδότησαν οι φωτεινές κουκκίδες εμφανίστηκαν στον ουρανό αρκετών ελληνικών πόλεων το βράδυ της Πέμπτης (6/5) και τελικά ήταν δορυφόροι...

Μείωση ενοικίων Απριλίου: Προκαταβολικά η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη Μαΐου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια...

Εκπαιδευτικοί: Ακόμη και μείωση μισθού στους εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε δημοτικά και γυμνάσια που είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε self test. Σε...

ΣτΕ για φόρους και πρόστιμα: Πότε διακόπτεται η παραγραφή για το Δημόσιο

Με απόφαση της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα δεν...