
Με την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο του μεγάλου «ΟΧΙ» , η οποία σηματοδοτεί και την ένταξη της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει στα στρατεύματα του Ιταλού φασίστα και συμμάχου του Άξονα, Μπενίτο Μουσολίνι, οδήγησε στην εισβολή των ιταλικών δυνάμεων στην Ήπειρο.
Ενώ η ηρωική αντίσταση των ανδρών που πολέμησαν στο ηπειρωτικό μέτωπο έχει πολλάκις εξυμνηθεί, η προσφορά των αφανών ηρωίδων δεν έχει λάβει την αναγνώριση που θα έπρεπε.
Ένα από τα λίγα μνημεία των γυναικών της αντίστασης είναι η Ζαγορίσια Γυναίκα της Πίνδου, ένα άγαλμα ύψους έξι μέτρων και βάρους 1,7 τόνου, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Θεσσαλό γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά και τοποθετήθηκε στην είσοδο του κάμπου των Ασπραγγέλων το 1993, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Το συγκεκριμένο μνημείο αποτελεί έναν ύμνο προς όλες τις γυναίκες και κυρίως τις Ηπειρώτισσες, οι οποίες με αυταπάρνηση συνέβαλαν τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα.
Πώς οι Ηπειρώτισσες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση
Όταν οι ιταλικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ήπειρο το 1940, οι Έλληνες στρατιώτες χωρίς δεύτερη σκέψη ρίχτηκαν στη μάχη, προσφέροντας τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Όμως, τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίς, καθώς τα προβλήματα με την τροφοδοσία ήταν πολλά, ιδίως για όσους πολεμούσαν στην περιοχή του Βρυσοχωριού, καθώς τα Γιάννενα απείχαν από εκεί περίπου 80 χιλιόμετρα, με τον οδικό άξονα να σταματά περίπου στα μισά της διαδρομής.
Οι γυναίκες του Ζαγορίου, ωστόσο, ανέλαβαν δράση και φορτώθηκαν οι ίδιες όλα τα απαραίτητα εφόδια, τα οποία και μετέφεραν μόνες τους, διασχίζοντας χιλιόμετρα από δύσβατα μονοπάτια.
Ο έγκαιρος ανεφοδιασμός των στρατιωτών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης της Λάκκας Αώου, αλλά και του πολέμου εν γένει.
Δείτε το βίντεο του Up Stories:
Πηγή: gargalianoionline.gr