Αρχική Ελλάδα 28η Οκτωβρίου: Το άγνωστο μνημείο προς τιμήν των γυναικών που αγωνίστηκαν ηρωικά...

28η Οκτωβρίου: Το άγνωστο μνημείο προς τιμήν των γυναικών που αγωνίστηκαν ηρωικά το ‘40

Με την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο του μεγάλου «ΟΧΙ» , η οποία σηματοδοτεί και την ένταξη της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει στα στρατεύματα του Ιταλού φασίστα και συμμάχου του Άξονα, Μπενίτο Μουσολίνι, οδήγησε στην εισβολή των ιταλικών δυνάμεων στην Ήπειρο.

Ενώ η ηρωική αντίσταση των ανδρών που πολέμησαν στο ηπειρωτικό μέτωπο έχει πολλάκις εξυμνηθεί, η προσφορά των αφανών ηρωίδων δεν έχει λάβει την αναγνώριση που θα έπρεπε.

Ένα από τα λίγα μνημεία των γυναικών της αντίστασης είναι η Ζαγορίσια Γυναίκα της Πίνδου, ένα άγαλμα ύψους έξι μέτρων και βάρους 1,7 τόνου, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Θεσσαλό γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά και τοποθετήθηκε στην είσοδο του κάμπου των Ασπραγγέλων το 1993, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο μνημείο αποτελεί έναν ύμνο προς όλες τις γυναίκες και κυρίως τις Ηπειρώτισσες, οι οποίες με αυταπάρνηση συνέβαλαν τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα.

Πώς οι Ηπειρώτισσες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση

Όταν οι ιταλικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ήπειρο το 1940, οι Έλληνες στρατιώτες χωρίς δεύτερη σκέψη ρίχτηκαν στη μάχη, προσφέροντας τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Όμως, τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίς, καθώς τα προβλήματα με την τροφοδοσία ήταν πολλά, ιδίως για όσους πολεμούσαν στην περιοχή του Βρυσοχωριού, καθώς τα Γιάννενα απείχαν από εκεί περίπου 80 χιλιόμετρα, με τον οδικό άξονα να σταματά περίπου στα μισά της διαδρομής.

Οι γυναίκες του Ζαγορίου, ωστόσο, ανέλαβαν δράση και φορτώθηκαν οι ίδιες όλα τα απαραίτητα εφόδια, τα οποία και μετέφεραν μόνες τους, διασχίζοντας χιλιόμετρα από δύσβατα μονοπάτια.

Ο έγκαιρος ανεφοδιασμός των στρατιωτών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης της Λάκκας Αώου, αλλά και του πολέμου εν γένει.

Δείτε το βίντεο του Up Stories:

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...