Αρχική Ελλάδα 80.000 εργαζόμενοι “εκτός” επιδόματος ανεργίας

80.000 εργαζόμενοι “εκτός” επιδόματος ανεργίας

Η ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισητισμό-Τουρισμό), επισημαίνει ότι κοντά στις 80.000 εκτιμάται ότι θα φτάσει ο αριθμός των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ!

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΕΤ:

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν επίδομα, πάνω από 50.000, προέρχονται από τον κλάδο του επισιτισμού, καθώς δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα φέτος.
  • Όσοι εργάστηκαν για πρώτη φορά φέτος στον τουρισμό ή στον επισιτισμό και δεν πληρούν την δεύτερη προϋπόθεση για τη λήψη επιδόματος, που είναι η συμπλήρωση 85 ενσήμων το 2020.
  • Όσοι ήταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και στην συνέχεια δεν εργάστηκαν, είτε γιατί η εργοδότες τους δεν τους επαναπροσέλαβαν είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν λειτούργησαν φέτος.

Επίσης παραμένει το πρόβλημα με την μη εμφάνιση των ενσήμων από τις περσινές αναστολές σύμβασης και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη επιδόματος ανεργίας είναι η πρόσληψη και απόλυση του εργαζόμενου με την ταυτόχρονη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ενσήμων.

Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι όσοι δεν δούλεψαν φέτος παρόλο που έχουν 50 ένσημα από το διάστημα που τέθηκαν σε αναστολή δεν δικαιούται επιδότηση.

Σημειώνεται ότι οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την λήψη του επιδόματος στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Την Παρασκευή 15/10/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας με την Γ.Γ του Υπουργείου Εργασίας κα. Στρατινάκη, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Ξεκαθαρίστηκε λοιπόν πως για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό – τουρισμό δεν τίθεται θέμα με το πλαφόν των 400 ημερών την τελευταία 4ετία.

ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ!

Ξεκαθαρίστηκε επίσης πως όσοι ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και μετά επέστρεψαν στην εργασία τους θα πάρουν επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα, ενώ θα μετρήσουν κανονικά και τα ένσημα των δύο μηνών (Μάιο & Ιούνιο) αναστολής σύμβασης.

Οι απαντήσεις όμως από εδώ και πέρα δεν είναι αυτές που περιμέναμε!!!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ όσοι συνάδελφοι ήταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο & Ιούνιο και μετά δεν δούλεψαν είτε γιατί έπεσαν θύματα εργοδοτικής παραβατικότητας και δεν επαναπροσλήφθηκαν, είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν άνοιξαν φέτος.

Χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε πως αν δεν έχουν πρόσληψη και απόλυση δεν είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας, αφήνοντας ένα παράθυρο (δική μας ερμηνεία είναι αυτή) ανοικτό πως αν βρουν ένσημα το επόμενο διάστημα θα μπορούν να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Επισημαίνουμε πως μια τέτοια πρακτική εμπεριέχει ρίσκο καθώς αν ο ΟΑΕΔ κρίνει την απόλυση εικονική θα ζητά λεφτά πίσω από τους εργαζόμενους.

Επομένως:

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΦΕΤΟΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 50 ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ!!!

Επίσης καμία απολύτως στήριξη στους εποχικά εργαζόμενους στην εστίαση που δεν δούλεψαν φέτος με το πρόσχημα πως δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Δεν δέχθηκε η Κυβέρνηση την πρόταση μας να γίνει έλεγχος μέσω του ΕΡΓΑΝΗ όσοι πήραν πέρυσι την έκτακτη επιχορήγηση τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο & Αύγουστο και δεν βρήκαν δουλειά φέτος να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Τέλος παραμένει το πρόβλημα με την μη εμφάνιση των ενσήμων από τις περσινές αναστολές σύμβασης και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι επιδομάτων.

Το Υπουργείο δεσμεύτηκε πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή την δική μας αλλά και του ΕΦΚΑ με σκοπό να αποσαφηνιστούν όλα.

Σε καμία περίπτωση η Ομοσπονδία μας, δεν θα παρατήσει τον αγώνα για την στήριξη όλων των συναδέλφων μας.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να έχουν εμπιστοσύνη στην Ομοσπονδία τους και στα Σωματεία τους και να έχουν στο μυαλό τους την αντίδραση των συναδέλφων μας στην efood και το πώς κατάφεραν να πάρουν αυτά που διεκδικούσαν.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας για να καθορίσουμε την στάση μας από εδώ και πέρα.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ!!!»

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ταϊβάν: Φυλάκιση 2 μηνών και πρόστιμο 93.000 ευρώ επειδή ο παπαγάλος του «τσάκισε» γιατρό

Ενας άνδρας στην Ταϊβάν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών και πρόστιμο 3,04 εκατομμυρίων δολαρίων Ταϊβάν (93.150 ευρώ) επειδή ο παπαγάλος...

Τρομερή ανακάλυψη: Επιστήμονες βρήκαν δεινόσαυρο άψογα διατηρημένο μαζί με το δέρμα του (Εικόνα)

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένωσα μαζί τα «μπλοκ» του αγκυλόσαυρου σαν ένα παζλ και το ζώο άρχισε να παίρνει μορφή», είπε ο Μίτσελ...

Αλλάζουν όλα στα ποδήλατα -Πώς η Ελλάδα θα γίνει Ολλανδία

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας αναμένεται να γίνει το ποδήλατο, μέσω των δράσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αποφασισμένο...

ΕΝΦΙΑ 2023: Νωρίτερα το εκκαθαριστικό – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Το περσινό μοντέλο θα εφαρμοστεί και στον ΕΝΦΙΑ 2023 σε ό,τι αφορά την έκδοση του εκκαθαριστικού αλλά και τον αριθμό των...

Έχεις το νέο δίπλωμα οδήγησης –Πότε πρέπει να το αλλάξεις για να αποφύγεις το πρόστιμο;

Τα νέου τύπου διπλώματα οδήγησης έχουν ημερομηνία λήξης και επομένως πρέπει να ανανεώνονται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Το νέο τύπου δίπλωμα...