Αρχική Ελλάδα Άδεια οδήγησης: Ακρίβυναν μαθήματα και εξετάσεις στην ΕΕ κατά 4,8% – Η...

Άδεια οδήγησης: Ακρίβυναν μαθήματα και εξετάσεις στην ΕΕ κατά 4,8% – Η αύξηση-έκπληξη στην Ελλάδα

Την 1η Μαρτίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πακέτο οδικής ασφάλειας για τη βελτίωση της ασφάλειας για όλους τους χρήστες του δρόμου, το οποίο περιλαμβάνει την εισαγωγή ψηφιακής άδειας οδήγησης – που θα ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ – και καλύτερη διασυνοριακή επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Στο φόντο αυτών των αλλαγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα του κόστους των μαθημάτων οδήγησης, των εξετάσεων, της έκδοσης αδειών και των τεχνικών ελέγχων, σε επίπεδο ΕΕ, δείχνει μια μεγάλη ψαλίδα στις χώρες στις οποίες καταγράφηκε αύξηση του πληθωρισμού στις εν λόγω υπηρεσίες. «Πρωταθλήτριες» αναδεικνύονται η Τσεχία και η Βουλγαρία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα αυξήσεων.

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat

Το 2022, οι τιμές για αυτές τις υπηρεσίες ήταν, κατά μέσο όρο, 4,8% υψηλότερες από το 2021, ποσοστό μεταβολής σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο του 2018, όταν ήταν +1,7% σε σύγκριση με το 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Το 2020, το πρώτο έτος της κρίσης της COVID-19, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής (+1,6%) ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2019 (+2,0%). Ωστόσο, το 2021, το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε, φτάνοντας στο +3,2%. Αυτό συνάδει με τη γενική αύξηση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες.

Τσεχία η πιο «τσουχτερή» χώρα για να μάθεις να οδηγείς

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το 2022, τα υψηλότερα ετήσια μέσα ποσοστά μεταβολής για τις τιμές των μαθημάτων οδήγησης, των εξετάσεων, της έκδοσης αδειών και των τεχνικών ελέγχων το 2022 αναφέρθηκαν στην Τσεχία (+19,6%), τη Βουλγαρία (+18,0%), την Ιταλία (+13,3%), τη Λιθουανία (+11,2%) και την Πολωνία (+11,1%).

Στον αντίποδα, η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα-μέλος που κατέγραψε αρνητική τιμή (-1,6%), δηλαδή το σχετικό κόστος μειώθηκε, ενώ η Κροατία (+0,2%), η Ελλάδα (+0,7%) και η Ιρλανδία (+1,0%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά αυξήσεων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιορδανία: Γαμπρός σκοτώθηκε στο γλέντι του γάμου του από εορταστικούς… πυροβολισμούς

Με αίμα «βάφτηκε» η μέρα του γάμου ενός ζευγαριού στην Ιορδανία, καθώς ο νεαρός γαμπρός έπεσε νεκρός από πυροβολισμό...

Ante portas τα F 35 – Στο Κογκρέσο η σύμβαση

«Κλειδώνει» το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα μέσα στον επόμενο μήνα. Ποιες εξελίξεις οδηγούν τις ΗΠΑ...

ΗΠΑ: Λεωφορείο με μαθητές έπεσε σε χαράδρα – Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων πέντε σε κρίσιμη κατάσταση

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν μέλη της φιλαρμονικής ορχήστρας του λυκείου Φαρμινγκντέιλ, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα περίπου 15 μέτρων Δύο νεκροί...

Μαρουσάκης: Κακοκαιρία 5 ημερών από την Κυριακή

Σύμφωνα με τη σημερινή πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία θα πλήξει σημαντικά και τη Θεσσαλία....

«Καμπανάκι» για την μετάλλαξη Pirola που ήρθε στην Ελλάδα – «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει»

Δεν έκρυψε την ανησυχία της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και...