Αρχική Κόσμος Αφγανιστάν – Πόσο κόστισε στις ΗΠΑ ο 20ετής πόλεμος

Αφγανιστάν – Πόσο κόστισε στις ΗΠΑ ο 20ετής πόλεμος

Με διάρκεια σχεδόν 20 χρόνων, ο πόλεμος που έληξε με την πτώση της Καμπούλ ήταν ο μακροβιότερος για τις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι Αμερικανοί συχνά τον ξεχνούν, παρ’ ότι η πατρίδα τους μετρά πολλές δεκάδες θύματα.

Όμως, καθώς οι ΗΠΑ δανείστηκαν χρήματα για να καλύψουν το κόστος τους, οι επόμενες γενιές των Αμερικανών θα κληθούν να τον πληρώσουν.

Το Forbes κάνει μια πρώτη αποτίμηση, δίνοντας αριθμούς που φαίνονται ιλιγγιώδεις για την ελληνική πραγματικότητα.

Περίπου 2,26 τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δηλαδή 300 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, κάθε ημέρα αυτές τις δύο δεκαετίες, εκτιμά το Πανεπιστήμιο Μπράουν. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 δολάρια για καθένα από τα 40 εκατ. των Αφγανών.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους έξοδα, έχουμε περίπου 800 δισ. δολάρια για το κόστος των πολεμικών συγκρούσεων. Αλλα 85 δισ. δολάρια διατέθηκαν για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, χρήματα που εκ του αποτελέσματος πετάχτηκαν στα σκουπίδια, αν αναλογιστεί κανείς πώς κατέρρευσε ο στρατός μπροστά στην επέλαση των Ταλιμπάν σχεδόν χωρίς μάχη.

Ανθρώπινες απώλειες

Υπάρχει και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές: 2.500 νεκροί αμερικανοί στρατιώτες και 4.000 πολίτες που απασχολούνταν με σύμβαση για τον στρατό (για παράδειγμα, ως φρουροί).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους περίπου 20.000 που επέζησαν μεν, ακρωτηριασμένοι, όμως, σωματικά ή και ψυχολογικά: για αυτούς, το κόστος θεραπείας φτάνει τα 300 δισ. δολάρια, με άλλα 500 δισ. σε βάθος χρόνου.

Ούτε, όμως, πρέπει να ξεχνάμε και το πολλαπλάσιο κόστος από την πλευρά των Αφγανών: 69.000 άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, 47.000 πολίτες και 51.000 ένοπλοι μαχητές. Είναι, τέλος, και τα επιτόκια για τον δανεισμό που στήριξε τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ως τώρα έχουν καταβληθεί περί τα 500 δισ., αλλά ως το 2050 το ποσό θα έχει εκτοξευτεί στα 6,5 τρισ. ή 20.000 δολάρια για κάθε πολίτη των ΗΠΑ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κουτουμάνος: Τα λαϊκά στρώματα στην Πελοπόννησο δεν έχουν ανάγκη να τους διοικούν επιχειρηματίες, πετυχημένοι ή αποτυχημένοι, πλούσιοι ή πτωχοί

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

ΣΔΟΕ: Επέβαλε «καταιγίδα» προστίμων το καλοκαίρι

Εντατικούς ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποίησαν οι ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα για...

Σερβία: Κωδική ονομασία ‘Κιλότα Μ-21’ – Οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων θα φοράνε πλέον εσώρουχα του στρατού

Οι γυναίκες που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας είναι πλέον υποχρεωμένες να φορούν ειδικά εσώρουχα τα...

Νέα στοιχεία σοκ για τον ξυλοδαρμό του 13χρονου: «Έβαζαν στοιχήματα για τo ποιος θα νικήσει»

Σοκ προκαλεί ο άγριος ξυλοδαρμός ενός 13χρονου μαθητή σε σχολείο στο Ρέθυμνο. Η αγριότητα των χτυπημάτων είναι πρωτοφανής ενώ οι...

Τρίκαλα: Θύμα ξυλοδαρμού πρόεδρος χωριού… για τα εμφιαλωμένα νερά

Πρόεδρος σε χωριό στα Τρίκαλα και κάτοικοι πιάστηκαν στα χέρια για τα εμφιαλωμένα νερά που διατίθενται από...