Αρχική Κόσμος Αυστραλία: Οι μαφιόζοι της διπλανής πόρτας – Πώς δρα η ιταλική Ντραγκέτα

Αυστραλία: Οι μαφιόζοι της διπλανής πόρτας – Πώς δρα η ιταλική Ντραγκέτα

Ιταλοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία στη δεκαετία του 1920, σε μικρές πόλεις όπως το Γκρίφιθ στην περιοχή Ριβερίνα της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η εγκατάστασή τους θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον με την ιστορία των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που έφτασαν στην Αυστραλία από την Ευρώπη, αλλά ανάμεσα στους Ιταλούς μετανάστες ήταν και πολλοί μαφιόζοι, που έστησαν επιχειρήσεις που έκαναν ξέπλυμα χρήματος.

Οι μετανάστες που έστησαν την αυστραλιανή Ντραγκέτα

Οι Ιταλοί μαφιόζοι εμφανίζονται ως νόμιμοι επιχειρηματίες και ευυπόληπτοι πολίτες, αλλά τελικά φαίνεται πως  είναι οι …. μαφιόζοι της διπλανής πόρτας.

Εκατό χρόνια μετά την εγκατάσταση των πρώτων Ιταλών μεταναστών η αυστραλιανή αστυνομία έχει εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση και ξεσκεπάζει αυτούς τους μαφιόζους της διπλανής πόρτας.

Το70% της κοκαϊνης στον κόσμο διακινείται από την ιταλική Ντραγκέτα και  η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (AFP) εκτιμά ότι με αντίστοιχο τρόπο η Ντραγκέτα μονοπωλεί και το λαθρεμπόριο της λευκής σκόνης στην Αυστραλία.

Επειδή όμως αλλάζουν οι καιροί, προσαρμόζονται και οι μαφιόζοι, που «οργανώνουν άλλες εγκληματικές ομάδες, πιο βίαιες ομάδες όπως οι συμμορίες των μοτοσικλετιστών», όπως λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της αυστραλιανής αστυνομίας, στο 9News.

Το «οικογενειακό δέντρο» της μαφίας

Σε συνεργασία με το αμερικανικό FBI, την ιταλική αστυνομία και άλλες αστυνομικές αρχές στην Ευρώπη, οι Αυστραλοί κατάφεραν να κάνουν το «οικογενειακό δέντρο της ιταλικής μαφίας», αποκαλύπτοντας την δράση 51 οργανωμένων συμμοριών που ελέγχονται από τους Ιταλούς και δρουν στην Αυστραλία, από τις οποίες οι 14 είναι παρακλάδια της Ντραγκέτα.

«Έχουμε εντοπίσει  τις γραμμές οικογενειακών σχέσεων, άλλες σχέσεις μέσα από γάμους. Είδαμε τα ίδια ονόματα να έχουν διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα σε αυτή την χώρα», αποκαλύπτει ο υπαρχηγός της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Νίγκελ Ράιαν, περιγράφοντας τους αρχιμαφιόζους ως ήσυχους μαριονετίστες που παίζουν στα δάχτυλα σκληρές συμμορίες και εκατοντάδες εγκληματίες που βρίσκονται στους δρόμους προωθώντας ναρκωτικά και όπλα και ελέγχοντας το παράνομο στοίχημα.

Πηγή: Αυστραλιανή αστυνομία

Η Αυστραλιανή αστυνομία κατάφερε να φτιάξει το «οικογενειακό δέντρο» της ιταλικής μαφίας όταν απέκτησε πρόσβαση σε ένα σύστημα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, μέσω της πλατφόρμας AN0M.

Πηγή: Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο Δούρειος Ίππος της αυστραλιανής αστυνομίας

Ελέγχοντας  την πλατφόρμα αυτή, ενώ οι μαφιόζοι δεν είχαν ιδέα,  οι αστυνομικοί διάβασαν όλα τα μηνύματά τους και  οι αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν τον μίτο της μαφίας.

Η πλατφόρμα που χρησιμοποιούσαν οι μαφιόζοι για να επικοινωνούν με ασφάλεια αποδείχτηκε ο «Δούρειος Ίππος» της αστυνομίας.

Για να το επιτύχουν αυτό οι αστυνομικοί έκαναν ανάλυση 28 εκατομμυρίων μηνυμάτων, από τα οποία «ένα καλό ποσοστό» ήταν ανάμεσα σε μέλη της ιταλικής μαφίας και μέλη συμμοριών μοτοσυκλετιστών και κυρίως της οργάνωσης Comancheros.

«Δυστυχώς γι αυτούς, επένδυσαν στην λάθος τεχνολογία με το AN0M», λέει ο Νίγκελ Ράιαν.

Τα πλοκάμια και η δράση της Ντραγκέτα

Οι άνθρωποι της Ντραγκέτα  έχουν καταφέρει να έχουν δικές τους συμμορίες σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Τα περισσότερα από τα μέλη των μαφιόζικων οργανώσεων έχουν μια κανονική ζωή στις τοπικές κοινωνίες, έχουν κάνει τις οικογένειές τους, έχουν κοινωνικές επαφές και πίσω από αυτή την βιτρίνα βρίσκονται επιχειρήσεις καθ΄ όλα νόμιμες, που όμως είναι πλυντήρια βρώμικου χρήματος.

Οι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών, της γεωργίας και στο κέτερινγκ, ξεπλένοντας δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

«Είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας να είναι μέλη της Ντραγκέτα και να μην το γνωρίζει κανένας», λέει ο Νίγκελ Ράιαν.

«Τα μέλη της Ντραγκέτα υπερηφανεύονται μεταξύ τους για την ομερτά, που σημαίνει ότι δουλεύουν σιωπηλά και ορκίζονται πως κανένας δεν πρόκειται να μιλήσει εκθέτοντας κι άλλα μέλη της οργάνωσης. Γι αυτό κατάφεραν να δουλεύουν στο σκοτάδι τόσο μεγάλο διάστημα», λέει ο Ράιαν.

Η Ντραγκέτα, που είναι γνωστή και ως μαφία της Καλαβρίας, έχει τον δικό της τρόπο δράσης: τα μέλη της έχουν πολύ χαμηλό προφίλ, δεν επιδεικνύουν τον πλούτο τους και δεν μιλούν ποτέ για τις δουλειές τους. Οι συμμορίες της Ντραγκέτα έχουν ως αρχηγό  το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος, που ελέγχει τους πάντες.

Τα τελευταία χρόνια «εμπλούτισε» τους τρόπους ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος μέσω των κρυπτονομισμάτων.

Η Επιχείρηση «Σιδηρά Ασπίδα»

Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν έναν χρόνο αφότου ανακοινώθηκε επίσημα η έναρξη της Επιχείρησης «Σιδηρά Ασπίδα», που είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική προσπάθεια πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος στην αυστραλιανή αστυνομία.

«Χρειάζεται να κόψουμε τα κεφάλια και τις ουρές» της Ντραγκέτα στην Αυστραλία, είπε ο Ράιαν, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα η αστυνομία θα δώσει κι άλλες ειδήσεις που θα γίνουν πρωτοσέλιδα στον Τύπο.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης μέχρι τώρα έχουν ασκηθεί 2340 κατηγορίες εναντίον 383 συλληφθέντων, έχουν κατασχεθεί 6,3 τόνοι ναρκωτικών, 147 όπλα και 55 εκατομμύρια δολάρια. Σαράντα-δύο από τους συλληφθέντες ομολόγησαν ήδη την ενοχή τους ή έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζευγάρι συνταξιούχων έκλεισε 51 κρουαζιέρες γιατί τους βγήκε φθηνότερο από έναν οίκο ευγηρίας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...