Αρχική Κόσμος Αυστραλία: Βγάζει τον Κάρολο από τα χαρτονομίσματα και βάζει εικόνα ιθαγενών

Αυστραλία: Βγάζει τον Κάρολο από τα χαρτονομίσματα και βάζει εικόνα ιθαγενών

Ένα μοτίβο ιθαγενών της Αυστραλίας είναι αυτό που θα αντικαταστήσει το πρόσωπο του Βρετανού μονάρχη στο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι ο Κάρολος δεν θα απεικονίζεται σε αυτό.

Το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ απεικονίζεται στα αυστραλιανά πεντοδόλαρα εδώ και δεκαετίες, αλλά μετά το θάνατό της, ο νέος Βρετανός μονάρχης δεν θα την αντικαταστήσει.

Αντ’ αυτού θα δώσει τη θέση του σε μια εικόνα ιθαγενών. Στην άλλη πλευρά του τραπεζογραμματίου θα συνεχίσει να απεικονίζεται το αυστραλιανό Κοινοβούλιο.

Το πορτρέτο του David Uniapon, αυτόχθονα ακτιβιστή, συγγραφέα και μουσικού, βρίσκεται ήδη στο χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων.

Η κίνηση αυτή του Eργατικού πρωθυπυργού Άντονι Αλμπανέζε έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στον φιλομοναρχικό συνδεσμο της χώρας.

Ο Αυστραλιανός Μοναρχικός Σύνδεσμος επίσης αποδοκίμασε επίσης τον Αυστραλό πρωθυπουργό – ο οποίος είναι επί μακρόν υποστηρικτής του να γίνει η Αυστραλία δημοκρατία – και τον κατηγόρησε ότι καταπατά την αυστραλιανή δημοκρατία.

«Είναι ουσιαστικά ο νεοκομμουνισμός σε δράση», δήλωσε ο Philip Benwell, πρόεδρος της ένωσης.

Ωστόσο, η γερουσιαστής του κόμματος των Πρασίνων της Αυστραλίας και η γυναίκα Gunnai, Gunditjmara και Djab Wurrung, Lidia Thorpe, χαρακτήρισαν την αλλαγή αυτή ως «μαζική νίκη για τις ρίζες μας και για τα Πρώτα Έθνη που αγωνίζονται για την αποαποικιοποίηση αυτής της χώρας».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση τον Οκτώβριο του 2022 από την Sydney Morning Herald , οι ψηφοφόροι προτιμούν το χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων να απεικονίζει έναν Αυστραλό, με το 43% να ψηφίζει υπέρ και το 34% να επιλέγει τον βασιλιά Κάρολο.
Νέα συζήτηση για την αποχώρηση της Αυστραλίας από την Κοινοπολιτεία

Αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας εξακολουθεί να είναι ο αντίστοιχος Βρετανός μονάρχης. Συζητήσεις γίνονται εδώ και καιρό στη χώρα για έναν πιθανό διαχωρισμό από τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους προκάλεσε επίσης δημόσιο πένθος στην Αυστραλία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ομάδες ιθαγενών διαμαρτυρήθηκαν κατά της βασιλικής οικογένειας, κατηγορώντας τη μοναρχία ότι είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα εγκλήματα των αποικιοκρατών.

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β΄έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σε διάφορα μέρη της Κοινοπολιτείας – συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας αναφορικά με το αν θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτήν.

Το 1999, η πλειοψηφία των Αυστραλών με ποσοστό 55% ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, θεωρείται υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της χώρας του και του σχηματισμού προεδρευόμενης δημοκρατίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αυτές είναι οι θρυλικές θεάσεις UFO που προβληματίζουν τους ειδικούς – «Όλα ήταν… μπαλόνια»

Πληθαίνουν οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ στα ΑΤΙΑ – Ποιες είναι όμως οι πιο γνωστές θεάσεις UFO που ακόμα προβληματίζουν τους ειδικούς; –...

Αύξηση 15% στις πτήσεις για Ελλάδα, σε σχέση με το 2019

Στην ιδιαίτερη δυναμική με την οποία ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στο...

Ακρίβεια: Τα πέντε καθημερινά προϊόντα που πληρώνουμε χρυσάφι

Τι κι αν ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα συνεχίζουν να πληρώνουν «χρυσάφι»...

Διεθνής ανησυχία για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία -«Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας», λέει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη...

Πληγή για την Ελλάδα η έλλειψη καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας

Η «γενιά των 800 ευρώ» επιστρέφει. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά αλλά και τη μείωση της ανεργίας, η...