Αρχική Ελλάδα Αυτά είναι τα «χρυσά» επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα

Αυτά είναι τα «χρυσά» επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα

Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Εστίαση, η Ψυχαγωγία και τα ξενοδοχεία με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 12%.

Μόνο το 24% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τηνΈρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroupγια το δ’ τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος).Όπως προκύπτει παραμένει χαμηλός ρυθμός προοπτικών προσλήψεων από τους Ελληνικούς οργανισμούς με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) να αποτυπώνονται μειωμένες κατά -3%, όπως αναφέρουν 510 Έλληνες εργοδότες.

Επιπλέον, το 24% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 33% προβλέπει μείωση και το 40% δεν περιμένει κάποια αλλαγή.

«Καθώς η απασχόληση στην Ελλάδα έχει βρει τους ρυθμούς της στα προ πανδημίας αναπτυξιακά, επενδυτικά και παραγωγικά επίπεδα, το 40% και 24% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν σταθερές ή αυξημένες, αντίστοιχα, προοπτικές προσλήψεις με ένα 33% να επιδεικνύει μια σχετική επιφυλακτικότητα» σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greeceκαι εξηγεί:

«Τα ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2022 προφανώς αποτυπώνουν ένα αντανακλαστικό domino effect από τη συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή σε ορισμένες χώρες με ‘ψυχολογική’ επενέργεια και στη χώρα μας που δεν σχετίζεται με την πραγματική Οικονομία και δεν αποτυπώνει την ακριβή εικόνα της αγοράς εργασίας.

Είναι ελπιδοφόρο ότι ο τουριστικός τομέας ανακάμπτει τόσο σε όρους αγοράς όσο και στα ερευνητικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο κλάδος Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη ΝΕΟ μεταξύ των ελληνικών τομέων αυτό το τρίμηνο. Εξίσου σημαντική είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν οι προοπτικές απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία καταγράφει τριμηνιαία αύξηση 3%».

Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία, ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος

Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν μείωση του ρυθμού προσλήψεων σε 8 από τους 11 κλάδους το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν αύξηση και ένας κλάδος δεν αναμένει καμία αλλαγή.

Ο πιο ανταγωνιστικός/ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο +12, σημειώνοντας αύξηση κατά 18% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το αντίστοιχο περσινό.Είναι χαρακτηριστικό ότιο κλάδος της Εστίας, Ψυχαγωγίας & Υγείας κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίωςως προς την τριμηνιαία άνοδό του, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο όρο μέσο τριμηνιαίας αύξησης κατά 8%.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των Κατασκευών αυτό το τρίμηνο, συνιστά τον πιο «αδύναμο κρίκο» καθώς καταγράφει τον χαμηλότερο δείκτη ΝΕΟ (-21) παραμένοντας ωστόσο σταθερός έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε επίπεδο προθέσεων προσλήψεων.

Η πιο ισχυρή περιφέρεια στην Ελλάδα είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, με ΝΕΟ -1, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες στην περιοχή μειώθηκαν κατά 1% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η μόνη περιφέρεια που όχι μόνο δεν σημείωσε μείωση στις προθέσεις προσλήψεων από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά τουναντίον καταγράφει τριμηνιαία και αύξηση 3%, ήταν αυτή της Βόρειας Ελλάδας.

Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι καθώς είναι το μόνο μέγεθος οργανισμού που αναμένει αύξηση της απασχόλησης με NEO +13 με αύξηση κατά 9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022.

Οι Προοπτικές Απασχόλησης στον Κόσμο

Το παγκόσμιο κλίμα προσλήψεων παραμένει ισχυρό για το υπόλοιπο του 2022, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης του δ’ τριμήνου (40.694 εργοδοτών). Οι προθέσεις προσλήψεων είναι θετικές σε 39 από τις 41 αγορές της έρευνας, με συνολικές καθαρές προοπτικές απασχόλησης +30%.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο αποτυπώνονται στην Ασία-Ειρηνικό (40%) και τη Νότια και Κεντρική Αμερική (39%). Οι ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων σε επίπεδο χωρών εντοπίζονται στη Βραζιλία (+56%), την Ινδία (+54%) και την Κόστα Ρίκα (+52%) και οι ασθενέστερες στην Ουγγαρία (-5%), την Ελλάδα (-3%) και την Πολωνία (+1%).

Οι εργοδότες στην Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (ΕΜΕΑ) αναφέρουν σταθερές προσδοκίες προσλήψεων (21%), ενώ οι προοπτικές απασχόλησης για τις χώρες κοντά στην Ουκρανία αναφέρουν μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο έως και κατά 17%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εκλογές 2023: Γιατί θεωρούν στο Μαξίμου ότι οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν πολλά στις 21 Μαΐου

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια της ΝΔΝα στείλει το μήνυμα ότι τα ποσοστά της πρώτης κάλπης της 21ης Μαΐου θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε...

Με 135.000 “βόμβες Χιροσίμα” ισοδυναμούν οι σημερινές επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές

Ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε το 2022, κυρίως λόγω της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα...

Τέμπη: Η Hellenic Train επέστρεψε στις οικογένειες τα χρήματα του εισιτηρίου για το μοιραίο τρένο!

Ένα μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Hellenic Train κατέβαλε στις οικογένειες των θυμάτων ποσό που ισούται με το εισιτήριο που πλήρωσαν...

Μεσσηνία: Έκανε τον λογιστή και απέσπασε 15.000 ευρώ από ηλικιωμένη

Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα στο Ζεφύρι Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ζεφυρίου, ένας 30χρονος άνδρας, γιατί όπως προέκυψε από την...

Επίδομα συνταξιούχων Πάσχα 2023: Νέα εξέλιξη – Σήμερα το «Δώρο», τι ώρα μπαίνει

Στα ΑΤΜ θα σπεύσουν ξανά σήμερα οι συνταξιούχοι που θέλουν να δουν πόσα τελικά χρήματα θα πάρουν σαν άτυπο «Δώρο Πάσχα...