«Χαρισματικό» χαρακτήρισαν οι θαλάσσιοι βιολόγοι το ψάρι-οχιά που εντόπισαν σε μεγάλα βάθη στον Ινδικό ωκεανό.
Κι αυτό γιατί η φύση το έχει εξοπλίσει με μια σειρά από δόντια που είναι τόσο μεγάλα ώστε δεν χωρούν μέσα στο στόμα του. Όμως ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό κάνει το στόμα του ψαριού ένα κελί για οποιοδήποτε θήραμα παγιδευτεί, απ’ όπου δεν μπορεί να ξεφύγει.

«Όταν σκεφτόμαστε τα ψάρια που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη στην θάλασσα το ψάρι – οχιά είναι ένα από τα πρώτα που έρχονται στη σκέψη. Είναι πολύ χαρισματικά, πολύ χαρακτηριστικά», δήλωσε η Γι-Κάι Τι, βιολόγος στο Αυστραλιανό Μουσείο στο Σίδνεϊ.
Η Γι-Κάι Τι εντόπισε ένα τέτοιο ψάρι (Chauliodus sloani), στη διάρκεια ερευνητικής αποστολής στον Ινδικό ωκεανό, κοντά στο σύμπλεγμα των νησιών Κόκος. Στη γλώσσα των ιθαγενών Σαμόα το όνομα του ψαριού είναι «ψάρι- οχιά με χαυλιόδοντες». Ζει σε βάθος 500-1000 μέτρων στον ωκεανό και η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη όταν παγίδευσε ένα τέτοιο ψάρι στα δίχτυα με τα οποία μάζευε θαλάσσιους οργανισμούς για να τους μελετήσει.

Εκείνο που εντυπωσίασε τους βιολόγους είναι η παγίδα που σχηματίζει το στόμα και μία σειρά από δόντια του ψαριού. Επιπλέον, τα δόντια του είναι διάφανα και είναι πολύ δύσκολο να τα δει κάποιο άλλο ψάρι που κολυμπάει στην ίδια περιοχή με το ψάρι-οχιά.
Το ψάρι είναι δεινός θηρευτής και για άλλον ένα λόγο: Δεν έχει δύσκαμπτους σπονδύλους πίσω από κρανίο του. «Φανταστείτε ότι έχετε λαιμό χωρίς κόκαλο», λέει η Τι, εξηγώντας ότι όταν το ψάρι λυγίζει τον λαιμό προς τα πίσω και εκτείνει τα σαγόνια δημιουργείται ένας χώρος που λειτουργεί ως παγίδα για τα θηράματά του.


Πηγή: gargalianoionline.gr