Αρχική Κόσμος Αυτό είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας

Αυτό είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας

Τον τελευταίο καιρό, τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους αξιωματούχους είναι σχεδόν στην ημερήσια διάταξη. Μόλις σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι «ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να γίνει με πυρηνικά όπλα και θα ήταν καταστροφικός».

Αρκετοί αναλυτές ωστόσο θεωρούν πως οι διατυπώσεις αυτές έχουν κυρίως αποτρεπτικό στόχο, ώστε να μην εμπλακούν περισσότερο άλλες χώρες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από τις σχεδόν 4.500 που απομένουν, οι περισσότερες θεωρούνται ότι αποτελούν στρατηγικά πυρηνικά όπλα -βαλλιστικοί πύραυλοι ή ρουκέτες που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μεγάλη απόσταση. Αυτά είναι τα όπλα που συνδέονται συνήθως με τον πυρηνικό πόλεμο.

Τα υπόλοιπα είναι μικρά, λιγότερο καταστροφικά, ή έχουν μικρότερο βεληνεκές και χρησιμοποιούνται στα πεδία των μαχών ή στη θάλασσα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία έχει εκατοντάδες πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς έτοιμα προς χρήση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, περίπου 1.500 ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είναι ανεπτυγμένες αυτή τη στιγμή, που σημαίνει ότι βρίσκονται σε πυραύλους, σε βάσεις βομβαρδιστικών ή σε υποβρύχια.

Η σύγκριση με άλλες χώρες

Εννέα χώρες στον κόσμο διαθέτουν πυρηνικά όπλα: Η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 191 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (ΝΤP).

Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, οι χώρες που υπογράφουν είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τα αποθέματα των πυρηνικών κεφαλών, μέχρι στην οριστική κατάργησή τους. Ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών έχει μειωθεί από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Η Ινδία, το Ισραήλ και το Πακιστάν δεν υπέγραψαν ποτέ τη Συνθήκη ενώ η Βόρεια Κορέα αποχώρησε το 2003.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα από τις εννέα που δεν έχει επίσημα αναγνωρίσει ότι διαθέτει πυρηνικά, ωστόσο είναι γνωστό ότι διαθέτει πυρηνικές κεφαλές.

Η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και παρά τις κατηγορίες της Ρωσίας και του Πούτιν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχει επιχειρήσει να αποκτήσει.

Πόσο καταστροφικά είναι τα πυρηνικά όπλα;

Τα πυρηνικά όπλα έχουν σχεδιαστεί για να επιφέρουν τη μέγιστη καταστροφή. Η έκταση της καταστροφής εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται:

  • Το μέγεθος της πυρηνικής κεφαλής
  • Σε τι απόσταση από το έδαφος εκρήγνυται
  • Το τοπικό περιβάλλον

Ακόμη και η πιο μικρή πυρηνική κεφαλή μπορεί να προκαλέσει πολλές ανθρώπινες απώλειες και να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες.

Η βόμβα που σκότωσε περισσότερους από 146.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα ήταν 15 χιλιοτόνων, ενώ οι σημερινές ξεπερνούν τους 1.000 χιλιοτόνους.

Σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να επιζήσει στη ζώνη της άμεσης έκρηξης, ενώ υπάρχουν καταστροφές σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το σκοτεινό μυστικό του Ισραήλ που σοκάρει μέχρι σήμερα

Στα χρόνια μετά τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους, εκατοντάδες μωρά χάθηκαν. Οι γονείς τους, ως επί το πλείστον Εβραίοι μετανάστες από...

Ισπανία: Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο ειναι 115 ετών – «Μακριά απο τοξικούς ανθρώπους»

Η γεννημένη στις ΗΠΑ Ισπανίδα, Μαρία Μπράνιας Μορέρα είναι πλέον ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τα ρεκόρ Guiness. Αγκαλιάζει...

Θα καθυστερήσουν να κατέβουν οι τιμές στα τρόφιμα σε σχέση με τα ξένα κράτη

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός από τον τεχνικό προσδιορισμό του, αντιπροσωπεύει και τη “διάχυση” της ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία...

Απογείωση ζήτησης … και τιμών για τα Airbnb

Στην τέταρτη θέση σε σύνολο είκοσι χωρών της Ευρώπης που κατέγραψαν υψηλότερη ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας µίσθωσης τύπου Airbnb βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με...

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Περισσότερες εισφορές – Καμία αύξηση στις συντάξεις το 2023

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι μικροί επαγγελματίες είναι οι οικονομικοί… πολυ-τραυματίες του 2023. Ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της χρονιάς, τα...