Αρχική Κόσμος Αυτό το παλιό γραμματόσημο είναι το πιο ακριβό αντικείμενο στον κόσμο για...

Αυτό το παλιό γραμματόσημο είναι το πιο ακριβό αντικείμενο στον κόσμο για το βάρος του

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα ταπεινό γραμματόσημο θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικά ακριβό, αλλά με 8,5 εκατομμύρια δολάρια, αυτό το γραμματόσημο του 1856 θεωρείται το πιο ακριβό αντικείμενο του κόσμου για το βάρος του.Πρόκειται για το «The British Guiana One-Cent Black on Magenta», ένα μοναδικό στο είδος του γραμματόσημο που ζυγίζει μόλις 40 χιλιοστόγραμμα. Αυτό προέρχεται από την πρώην Βρετανική αποικία της Γουιάνα. Το μικροσκοπικό οκτάγωνο γραμματόσημο τυπώθηκε το 1856 με μαύρο μελάνι πάνω σε μωβ χαρτί.

Για να καταλάβουμε πόσο ακριβό είναι, ένα διαμάντι 0,2 καρατίων (το οποίο επίσης ζυγίζει 40 χιλιοστόγραμμα) κοστίζει περίπου 700 δολάρια, ενώ η ίδια ποσότητα LSD κοστίζει περίπου 5.000 δολάρια.

Oli Scarff via Getty Images

Αλλά τι κάνει το The British Guiana One-Cent Black on Magenta τόσο ακριβό; Λοιπόν, είναι βασικά το ιερό δισκοπότηρο των συλλεκτών γραμματοσήμων σε όλο τον κόσμο. Είναι ίσως το πιο γνωστό και πολυπόθητο γραμματόσημο που υπάρχει απλώς και μόνο επειδή είναι το μοναδικό στο είδος του. Ενώ τα περισσότερα συλλεκτικά γραμματόσημα έχουν πολλαπλά αντίγραφα σε κυκλοφορία, το συγκεκριμένο γραμματόσημο είναι μόνο ένα.

Ανακαλύφθηκε το 1873 από έναν εκκολαπτόμενο 12χρονο φιλοτελιστή που ονομάζεται Βέρνον Βόναν, ένα αγόρι από τη Σκωτία που ζούσε στη Βρετανική Γουιάνα. Το βρήκε στα χαρτιά του θείου του, νόμιζε ότι ήταν πολύτιμο και το πούλησε για έξι σελίνια.

Oli Scarff via Getty Images

Το γραμματόσημο πέρασε από συλλέκτες προτού εντοπιστεί από τον Κόμη Φιλίπ Λα Ρενοτιέρ βον Φεράρι του Παρισιού, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο φιλοτελισμό και συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή γραμματοσήμων στην ιστορία. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1917, αφήνοντας τα γραμματόσημά του «με υπερηφάνεια και χαρά στη γερμανική πατρίδα του».

Στη δημοπρασία συμμετείχαν ατζέντηδες των μεγαλύτερων συλλεκτών του κόσμου, όπως ο Βασιλιάς Γιώργος Β′ της Αγγλίας και ο Βασιλιάς Κάρολος Β′ της Ρουμανίας.

Ο νικητής που έδωσε το ποσό – παγκόσμιο ρεκόρ για ένα και μόνο γραμματόσημο, ήταν ένας γεννημένος στο Μπράντφορντ βιομήχανος που ονομάζεται Αρθουρ Χιντ, ο οποίος έκανε την περιουσία του στις ΗΠΑ κατασκευάζοντας υφάσματα ταπετσαρίας.

Οι επόμενοι ιδιοκτήτες του ήταν μεταξύ άλλων ένας Αυστραλός μηχανικός, ο οποίος το κράτησε στην ιδιοκτησία του τόσο ήσυχα που, όπως λέγεται, η σύζυγός του δεν ήξερε καν ότι το είχε αγοράσει.

Πωλήθηκε το 1980 για ένα νέο ποσό-ρεκόρ (935.000 δολάρια) σε έναν ανώνυμο πλειοδότη, ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Τζον Ντι Ποντ, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος, ερασιτέχνης αθλητής και παθιασμένος συλλέκτης γραμματοσήμων που δολοφόνησε τον παλαιστή Ντέιβ Σουλτς – μια παράξενη ιστορία που μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με την ταινία Foxcatcher στην οποία πρωταγωνιστεί ο Στιβ Καρέλ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καναδάς: Τον σκότωσε επειδή του ζήτησε να μην ατμίζει – Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου 37χρονο μπροστά στην κόρη του

Νεκρός έπειτα από επίθεση με μαχαίρι έπεσε ένας 37χρονος στον Καναδά. Αφορμή για την φρικτή δολοφονία στάθηκε το γεγονός ότι ο 37χρονος ζήτησε από...

Απόφαση-σταθμός: Απαλλάχθηκε εγγυήτρια δανείου από οφειλές ύψους 342.161 ευρώ

Απόφαση-σταθμός από το Ειρηνοδικείο Ρόδου για εγγυήτρια δανείου καθώς το δικαστήριο την απάλλαξε οριστικά από οφειλές ύψους 342.161,06 ευρώ.Εγγυήτρια δανείου: Το χρονικό της υπόθεσηςΗ...

Κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα: την Παρασκευή η σύσκεψη

Στην λήψη έκτακτων μέτρων με σκοπό να αποφευχθεί κίνδυνος μπλακάουτ, προχωρεί αύριο η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της...

Εκλογές 2023: Γιατί θεωρούν στο Μαξίμου ότι οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν πολλά στις 21 Μαΐου

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια της ΝΔΝα στείλει το μήνυμα ότι τα ποσοστά της πρώτης κάλπης της 21ης Μαΐου θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε...

Με 135.000 “βόμβες Χιροσίμα” ισοδυναμούν οι σημερινές επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές

Ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε το 2022, κυρίως λόγω της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα...