Αρχική Κόσμος Αυτός ο περιβόητος ναζιστικός πύραυλος σκότωσε πάνω από 10 χιλιάδες άτομα στον...

Αυτός ο περιβόητος ναζιστικός πύραυλος σκότωσε πάνω από 10 χιλιάδες άτομα στον Β’ Παγκόσμιο (Εικόνες)

Ο V-2 ήταν ο πρώτος κατευθυνόμενος βαλλιστικός πύραυλος μεγάλης εμβέλειας του κόσμου, σκότωσε περισσότερος εργάτες του παρά εχθρούς!

Το ναζιστικό καθεστώς, πριν και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέπτυξε κάποιες από τις πιο πρωτοποριακές στρατιωτικές τεχνολογίες που είχε δει ο πλανήτης μέχρι τότε. Οι Γερμανοί σχεδίασαν και πέταξαν το πρώτο επιχειρησιακό μαχητικό jet και το πρώτο επιχειρησιακό πυραυλοκίνητο μαχητικό αεροπλάνο.

Η ναζιστική Γερμανία παρουσίασε επίσης τον πρώτο πύραυλο κρουζ του κόσμου, τον πύραυλο V-1, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου. Μετά από αυτό το όπλο, ακολούθησε ο πρώτος κατευθυνόμενος βαλλιστικός πύραυλος μεγάλης εμβέλειας, ο V-2.

Ιστορία και Προδιαγραφές

O V-2 (Vengeance Weapon Two, δηλαδή «Όπλο Εκδίκησης Δύο»), ο οποίος διέθετε την τεχνική ονομασία Aggrerat 4, ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1936 και άρχισε να παράγεται στις 16 Μαρτίου του 1942.

Σχεδιάστηκε από το ερευνητικό κέντρο Peenemünde Army Research Center και παράχθηκε από την εταιρεία Mittelwerk GmbH. Τα όπλα V-1 και V-2, κύριος σχεδιαστής των οποίων ήταν ο Βέρνερ φον Μπράουν, θεωρούντουσαν «όπλα εκδίκησης» με στόχο να πραγματοποιήσουν πλήγματα σε συμμαχικές πόλεις, παίρνοντας ουσιαστικά εκδίκηση για τον βομβαρδισμό γερμανικών.

Όπως γράφουν πηγές, «ο τελικός σχεδιασμός του V-2 ζύγιζε 12.500 κιλά, είχε μήκος 14 μέτρα και διάμετρο 1,65 μέτρων. Ήταν 17 φορές ισχυρότερος από τον μεγαλύτερο πυραυλοκινητήρα της εποχής και πετούσε πέντε φορές με την ταχύτητα του ήχου (συγκεκριμένα 6.000 χλμ/ώρα). Κινούνταν χάρις σε έναν πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου (υγρής αιθανόλης και υγρού οξυγόνου)».

Για να συγκρίνετε, ο V-1 επιδείκνυε μέγιστη ταχύτητα περίπου 650 χλμ/ώρα. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως και τα δύο αυτά όπλα είχαν σχεδόν το ίδιο μέγεθος κεφαλής, της τάξεως του ενός τόνου.

Ο Απολογισμός της Δράσης του

Όπως και το μικρότερο αδελφάκι του, ο V-2 δεν κατάφερε να ανατρέψει την πορεία του πολέμου προς όφελος των Γερμανών. Λειτούργησε ως τρομοκρατικό όπλο, ωστόσο δεν αποτέλεσε «game changer», μιας και δεν άλλαξε τις ισορροπίες των συγκρούσεων.

Η πρώτη επίθεση με V-2 πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944. Από τότε, έγγραφα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας αναγράφουν πως «1.115 V-2 χτύπησαν την Αγγλία και 1.524 έπεσαν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πολλοί V-2 ανατινάχτηκαν ή απενεργοποιήθηκαν στον αέρα, ενώ περίπου το 15 τις εκατό των παραγόμενων μονάδων δεν εκτοξεύθηκε ποτέ λόγω ελαττωμάτων. Οι συνολικές απώλειες που προκάλεσε στην Αγγλία περιλαμβάνουν 2.754 νεκρούς και 6.523 σοβαρά τραυματίες. Κάποιες από τις καταστροφικότερες επιθέσεις με V-2 είναι η καταστροφή του κινηματογράφου της βελγικής Αμβέρσα (561 νεκροί) και ένα πλήγμα σε έναν συνωστισμένο δρόμο της πόλης που σκότωσε 128 ανθρώπους».

Επιπλέον, να σημειώσουμε πως πέθαναν 10 χιλιάδες άνθρωποι που επιβάλλονταν σε καταναγκαστική εργασία για την παραγωγή των πυραύλων V-2 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέλος, αυτό που έκανε το όπλο τρομαχτικό και πολύ καταστροφικό ήταν η αδυναμία των τότε συμμαχικών μαχητικών να αναχαιτίσουν τον πύραυλο, κυρίως εξαιτίας της πολύ υψηλής ταχύτητάς του.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ακίνητα: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενισχύοντας τα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού

Σε αύξηση της τιμή στο ψωμί, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 15 λεπτά, προσανατολίζονται οι αρτοποιοί. Αυτή τη στιγμή,...

Τουρκικά F-16: Την πολιτική Μενέντεζ συνεχίζει ο αντικαταστάτης του

Ανοιχτός στην πώληση F-16 στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπεν...

Aυτά είναι τα ελληνικά drones, «οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν πρωτοποριακές δυνατότητες»

Εικόνες από τα drones των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ – «Κάπου στην Αττική, το νεότευκτο Κέντρο...

Αναστάσιος Κλαδιανός: Γιατί κατεβαίνω ως υποψήφιος με τον Γιώργο Λεβεντάκη

ΑΝ.Ο.Δ.Ο.Σ και συνεχίσουμε μαζί… Ο Αναστάσης σπούδασε  με υποτροφία στο University Of Paisley (University of West of Scotland) σαν  προγραμματιστής...