Αρχική Οικονομία Αυξάνεται η εθνική σύνταξη: Ποιοι παίρνουν μισή αύξηση

Αυξάνεται η εθνική σύνταξη: Ποιοι παίρνουν μισή αύξηση

Αυξήσεις από 12,5 ευρώ (αγρότες) έως και 27 ευρώ το μήνα θα λάβουν οι συνταξιούχοι που θα καταθέσουν αίτηση από το νέο χρόνο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, διακατεχόμενη από οίστρο παραχολογίας, ανακοινώνει αυξήσεις και εκεί που δεν… υπάρχουν (στους παλαιούς συνταξιούχους οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά και δεν θα λάβουν καμία αναπροσαρμογή το 2023). Μάλιστα στην προσπάθειά του το υπουργείο Εργασίας να φιλοτεχνήσει φιλολαϊκό προφίλ ανακοίνωσε όφελος σε σχεδόν 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους (έως 800 ευρώ το μήνα) από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, όταν αυτή εφαρμόζεται για μηνιαία ποσά πάνω από 1.000 ευρώ!

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η αναπροσαρμογή κατά 7% από 1/1/2023 αφορά τόσο την εθνική όσο και την ανταποδοτική σύνταξη. Κατά συνέπεια και οι ασφαλισμένοι που θα συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις «εξόδου» από το νέο χρόνο ή απλά θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2023 και μετά, θα λάβουν μιας μορφής αύξηση:

– Το 7% θα εφαρμοστεί στην εθνική σύνταξη, με αποτέλεσα από 384 ευρύ θα ανέλθει σα 411 ευρώ το μήνα για 20ετή ασφάλιση (και 369 ευρώ για την 15ετία).

Μειωμένες αναπροσαρμογές

– Το ανταποδοτικό μέρος, που συνήθως αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό, δεν θα αναπροσαρμοστεί. Ωστόσο, θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού (συντάξιμος μισθός) επί του οποίου εφαρμόζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μέσο όρο των αποδοχών από 1/1/2002 και μέχρι την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, ποσό που αποπληθωρίζεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Ποσοστό (πληθωρισμού) που θα αποσαφηνιστεί στα τέλη Μαρτίου 2023 και θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2023 με βάση πίνακες που συντάσσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Να σημειωθεί όμως ότι επί του συντάξιμου μισθού, συνήθως, εφαρμόζεται ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης μικρότερο του 50% (σ.σ. και αυτό το ποσοστό αφορά τα 40 έτη ασφάλισης). Κατά συνεπεία, το ήμισυ του ποσού (άρα και της τιμαριθμοποίησης) θα περάσει στο τελικό ποσό της σύνταξης.

Κατά συνέπεια, για τους νέους συνταξιούχους (από 1/1/2023)έχουμε:

α) αναπροσαρμογή της εθνικής σύναξης κατά 7% (το ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού συν την οικονομική μεγέθυνση του 2022).

β) Τον τιμάριθμο του 2022 αλλά μόνο για τον μισό ποσό των συντάξιμων αποδοχών (αποδοχές 2002 και μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης).

Ριγμένοι οι αγρότες

Αντιθέτως, οι αγρότες οι οποίοι δεν λαμβάνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη (σ.σ. στις νέες αιτήσεις του 2023 θα αποδοθεί το 46,4% αυτής, ήτοι 178 ευρώ) θα δοθεί αύξηση μόλις 12,5 ευρώ το μήνα για το τμήμα της εθνικής σύνταξης που τους αποδίδεται.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για… τριπλές αύξησης στο 95% των συνταξιούχων καταφεύγοντας όμως στα ακόλουθα τρικ:

1. Συνυπολογίζει την επιταγή ακρίβειας (250 ευρώ για ποσά σύνταξης έως 800 ευρώ το μήνα, αλλά με όριο τα 1.400 σε περίπτωση ζευγαριού συνταξιούχων), ενώ πρόκειται για εφάπαξ βοήθημα.

2. Συνυπολογίζει την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, ενώ αυτή έχει καταργηθεί ήδη στους λοιπούς φορολογουμένους. Δηλαδή, ενώ τιμωρήθηκαν οι συνταξιούχοι για επιπλέον δύο χρόνια, τώρα εμφανίζονται και σαν ευνοημένοι… Πρόσθετα, οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται και με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), πέραν της… συνήθους φορολογίας. Και εν τέλει, η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης φτάνει απλώς τα 10 ευρώ για αποδοχές 1.500 ευρώ το μήνα!

3. Ανακοινώνει τριπλή αύξηση σε 97.415 συνταξιούχους (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, καθώς και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση). Όταν ξέρουμε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, εάν έχουν καταθέσει αίτηση μετά τις 12/5/2016, ναι μεν θα πάρουν την αύξηση και επιταγή ακρίβειας, αλλά δεν δικαιούνται την 4η δόση της αναπροσαρμογής του νόμου Βρούτση, αφού αφορά σε συνταξιούχος που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, κατά συνέπεια εθνική και ανταποδοτική σύνταξη είναι πάνω από 800 ευρώ. Ενώ όσοι λαμβάνουν επιταγή ακρίβειας (σύνταξη κάτω από 800 ευρώ το μήνα) δεν πληρώνουν Εισφορά Αλληλεγγύης (ενεργοποιείται πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα!)

4. Πάνω από 100.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση χωρίς να έχει γίνει επανακαθορισμός της σύνταξής τους (πρώην ΗΣΑΠ κ.α.). Σε αυτές στις περιπτώσεις θα κληθούν, στη συνέχεια, να επιστρέψουν της αυξήσεις αφού με τον μελλοντικό επανακαθορισμό θα καταγραφεί «προσωπική διαφορά». Άρα, κακώς τους δόθηκε αύξηση…

5. Και εν τέλει, η συντριπτική πλειονότητα των παλαιών (προ του Μαΐου 2016) συνταξιούχων έχει προσωπική διαφορά και δεν θα λάβει αύξηση το νέο χρόνο (πιθανότατα τον Απρίλιο, αναδρομικά από 1/1/2023).

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τουρισμός: Χαμηλώνουν οι ρυθμοί κρατήσεων για το 2023

Μοιάζουν λίγο με τον καιρό, οι πρώτες ημέρες της θερινής σεζόν του ελληνικού τουρισμού. Ναι μεν καλοκαίρι, όμως περισσεύουν οι συννεφιές και οι βροχές...

Δάνεια: Νέα αύξηση στα επιτόκια – Πώς θα προστατευθείτε

Παρά τα θετικά μηνύματα για τον πληθωρισμό, υπάρχει μακρύς δρόμος έως ότου αυτός υποχωρήσει σε μικρότερα επίπεδα.Νέα αύξηση στα επιτόκια φέρνει...

Τραγωδία στο Κεμπέκ: Πνίγηκαν τέσσερα παιδιά ενώ ψάρευαν!

Τέσσερα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά στα νερά του ποταμού Σεν Λόρενς, στο βόρειο τμήμα του Κεμπέκ στον Καναδά, αφού παρασύρθηκαν από παλιρροϊκό...

Έρχονται μεγάλες αλλαγές: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα οδήγησης, ποιοι πρέπει να το αντικαταστήσουν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να υποβληθούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί (άνω των 70 ετών) σε τακτικά ιατρικά τεστ προκειμένου να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους....

Έλληνας ασυρματιστής αφηγείται την παράξενη εμπειρία του στο Τρίγωνο των Βερμούδων – «Τα ρολόγια τρελάθηκαν»

Το Τρίγωνο των Βερμούδων ή το Τρίγωνο του Διαβόλου ονομάζεται η περιοχή στο δυτικό τμήμα του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, και συγκεκριμένα το σημείο μεταξύ...