Αρχική Ελλάδα Αυξάνεται η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη

Αυξάνεται η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη

Σε διπλασιασμό της εξόρυξης του λιγνίτη προχωρά η ΔΕΗ, ανεβάζοντας παράλληλα την παραγωγή των μονάδων από τις 4 Τεραβατώρες στις 6 Τεραβατώρες.

Πρόκειται για μια κίνηση που γίνεται πρωτίστως για λόγους εφεδρείας και λιγότερο με όρους αγοράς, ώστε οι μονάδες να είναι έτοιμες και σε λειτουργία στην ακραία περίπτωση που σταματήσει η παροχή του ρωσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων που ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος συνεχιστεί και διατηρηθεί η αβεβαιότητα στην ενεργειακή αγορά.

Στο μεταξύ, εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προσφέρει το 2021 η ΔΕΗ.

Αυτό προκύπτει από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της δημόσιας εταιρείας,σύμφωνα με τα οποία η εισηγμένη κατάφερε, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, να ανεβάσει την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία της (EBITDA) στα 871,7 από 865,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Ωστόσο, δεν απέφυγε τις ζημιές που διαμορφώθηκαν στα 18,4 εκατ. ευρώ.

Η απώλεια της καθαρής κερδοφορίας αποδίδεται στην εκπτωτική πολιτική που ακολούθησε η εταιρεία το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με δήλωσή του τόνισε: «Το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ, με ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ ύστερα από φόρους το 2021, διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν υπερκέρδη της επιχείρησης εις βάρος των καταναλωτών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δήλωσε πως η εταιρεία θα συνεχίσει και το 2022 τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας και διατηρώντας τον στόχο για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Fuel pass 2: Ποιοι θα πάρουν έως 100 ευρώ

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η νέα ενίσχυση του κράτους προς τους πολίτες, που έχει ως σκοπό την κάλυψη του...

Η μοναδική κυκλική γέφυρα -Το τρελό όνειρο ενός αρχιτέκτονα που δεν του «άρεσαν» οι ευθείες

Έντονες ήταν οι απορίες που είχε προκαλέσει η απόφαση ενός αρχιτέκτονα να δώσει κυκλική μορφή στη γέφυρα – στολίδι της Ουρουγουάης,...

Ιταλία: Τα κομμωτήρια αντιμετωπίζουν πρόστιμα για λούσιμο εν μέσω καύσωνα

Ο δήμαρχος μιας πόλης στην Ιταλία απαγόρευσε σε κομμωτές και κουρείς να λούζουν τα μαλλιά των πελατών τους δύο φορές με...

Φρίκη στη Νίκαια: 38χρονος κακοποιούσε δύο αδερφάκια και η γιαγιά τους… έκανε ότι δεν έβλεπε!

Σοκ στη Νίκαια από το νέο περιστατικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που βγήκε στο φως της δημοσιότητας από την ίδια την μητέρα των...

Ξεπέρασε το 12% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο – Σε υψηλά επίπεδα 29 ετών

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 12% τον Ιούνιο. Καθώς η σχετική μέτρηση...