Αρχική Οικονομία Αύξηση επιτοκίων: Ποιοι και πόσοι δανειολήπτες θα επιβαρυνθούν

Αύξηση επιτοκίων: Ποιοι και πόσοι δανειολήπτες θα επιβαρυνθούν

Μπορεί να γιορτάζουμε ήδη την Ανάσταση, ο Γολγοθάς ευρέων στρωμάτων της κοινωνίας όμως συνεχίζεται, όπως -παρά τις θριαμβολογίες- εντείνονται και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας λόγω και της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Αντιγράφουμε από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή (120 ευρώ το χρόνο) για τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων που αναμένουμε τον Ιούλιο:

«Στα καθ’ ημάς, στην οικονομία ξεχωρίζουμε δύο θέματα:

(α) Τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, σε πρώτη φάση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, άλλη μια φορά έως το τέλος του έτους και επιπλέον 2-3 το 2023, ώστε να ανέλθουν στο 1,5% έναντι -0,5% σήμερα- ήτοι κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

(β) Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας κατά μία βαθμίδα από την S&P, χτες, που είναι ένα καλό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές για την ελληνική οικονομία -όπως, παρεμπιπτόντως, ήταν καλό μήνυμα και η προχτεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη στις 16 Μαΐου.

Ποιοι θα επιβαρυνθούν: Περισσότεροι από 500.000 δανειολήπτες θα καταβάλουν αυξημένες δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Πρόκειται για όσους έχουν δάνεια ( στεγαστικά και καταναλωτικά) με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με το euribor. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, αυτά τα δάνεια συνολικά ανέρχονται σε 80 δισεκ. ευρώ.

Πόσο θα επιβαρυνθούν: Σήμερα, για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών με επιτόκιο 3%, η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 554,60 ευρώ και οι συνολικοί τόκοι μέχρι τη λήξη του σε 33.103,42 ευρώ –δηλ. μέχρι τη λήξη του δανείου θα πληρωθούν 133.103,42 ευρώ. Αν το επιτόκιο αυξηθεί στο 3,25% η μηνιαία δόση θα ανέλθει στα 567,20 ευρώ, οι συνολικοί τόκοι έως τη λήξη του δανείου θα ανέλθουν στα 36.126,98 ευρώ και το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί θα είναι 136.126,98 ευρώ. Δεδομένου ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν συνολικά κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η μηνιαία δόση για την εξυπηρέτηση αυτού του δανείου θα αυξηθεί περισσότερο από 100 ευρώ.

Ο κίνδυνος για τις τράπεζες: Η αύξηση των επιτοκίων και ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύουν τον κίνδυνο αύξησης των κόκκινων δανείων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, στην ετήσια έκθεσή του προειδοποίησε ότι στο νέο περιβάλλον ενδέχεται να αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες. Πολλά δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης μπορεί να ξαναγίνουν κόκκινα -είπε. Τότε, οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.

Κόστος δημοσίου- επιχειρήσεων: Η προοπτική ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ ασκεί, ήδη, ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στις αγορές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε χθες στο 2,970% από 2,930% προχθές –προσθέστε σε αυτό την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 2 μονάδες και μετά αναλογιστείτε τι ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης πρέπει να πετυχαίνουμε ώστε το χρέος μας να μπορεί να εξυπηρετείται…Κατά τα λοιπά, ο κίνδυνος χώρας σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνουν άμεσα τράπεζες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στην άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

Το καλό νέο είναι η αναβάθμισή μας κατά μία βαθμίδα από την S&P –βήμα θετικό αλλά ανεπαρκές.

Μία βαθμίδα από S&P: Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από BB σε BB+ αλλά με σταθερές προοπτικές προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Πρόκειται για τον δεύτερο οίκο αξιολόγησης, μετά την DBRS, που τοποθετεί το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία. Ο S&P προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης φέτος 3,4% (από 5%) εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, θεωρεί πιθανή την επιβράδυνση του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο και επισημαίνει ότι εκτίμησε ιδιαίτερα την στήριξη που προσφέρει στα ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το δημοσιονομικό μαξιλάρι που διαθέτουμε».

Πηγή: ieidiseis.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ακρίβεια: Τα 11 προϊόντα που αποφεύγουν οι Έλληνες στο σούπερ μάρκετ

Αρκετά είναι τα προϊόντα στα οποία οι Έλληνες έβαλαν φρένο στην κατανάλωσή του λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ακρίβεια στις...

Απίστευτο περιστατικό στα Φάρσαλα: Πυροβόλησε σε καφενείο επειδή δεν έβαζαν μουσική

Σκηνές τρόμου έζησαν θαμώνες καφενείου στα Φάρσαλα. Ένας 60χρονος άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για...

Τραγωδία στην Ισπανία: Τουλάχιστον 13 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε κλαμπ – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Στους 13 ανέρχονται οι νεκροί μετά την πυρκαγιά σε κλαμπ της πόλης Μούρθια στην Ισπανία, ενώ σύμφωνα με τοπικά...

Έγκλημα στο Blue Horizon: Πήρε… προαγωγή ο λιμενάρχης που είχε απομακρυνθεί από την θέση του

Σε υψηλόβαθμη θέση προήχθη ο αξιωματικός του Λιμενικού που ελέγχεται για τις ενέργειές του στην υπόθεση του 36χρονου Αντώνη...

Βούλευμα βόμβα: Η μάνα έστελνε γυμνές φωτογραφίες της 12χρονης στους πελάτες

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί ενώ και το κοριτσάκι στις καταθέσεις του έχει υποστηρίξει ότι η μητέρα του δεν γνώριζε...