Αρχική Οικονομία «Αγκάθι» η έκδοση Ενιαίων Πιστοποιητικών Φερεγγυότητας – Τι πρέπει να κάνουν οι...

«Αγκάθι» η έκδοση Ενιαίων Πιστοποιητικών Φερεγγυότητας – Τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες

Περισσότερο χρόνο να οριστικοποιήσουν τις διαδικασίες για τις ενισχύσεις που έλαβαν τόσο στο πλαίσιο όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσο και στο μέτρο της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στους επαγγελματίες.
«Αγκάθι» για τις περισσότερες επιχειρήσεις κυρίως η έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η νέα προθεσμία που όρισε το υπουργείο Οικονομικών λήγει στις 15 Νοεμβρίου. Έτσι, παρέχεται επιπλέον χρόνος για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και ειδικότερα για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία Πρωτοδικεία.
Έτσι, διευκολύνεται παράλληλα η διαδικασία αναζήτησης και έκδοσής τους, δεδομένου του πλήθους των επιχειρήσεων που έχουν ενισχυθεί στο πλαίσιο των συγκεκριμένων μέτρων.

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν δικαιολογητικά

Η έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία πρωτοδικεία αποδείχτηκε … «αγκάθι» και θεωρήθηκε πως έπρεπε να δοθεί στους επαγγελματίες λίγος ακόμη χρόνος. Διευκρινίζεται πάντως ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου.
Ειδικότερα, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, ανεξαιρέτως, υποχρεούνται στην υποβολή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας. Το πιστοποιητικό προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, ήτοι των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας. Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό, εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλεται και μέσω του gov.gr.

Τι πρέπει να κάνουν οι ατομικές επιχειρήσεις

Επιπλέον, μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή της επιχείρησης, με το περιεχόμενο που ορίζεται στο Παράρτημα των σχετικών ΚΥΑ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή τους. Επισημαίνεται ότι η Υπεύθυνη Δήλωση του λογιστή υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, ενώ μπορεί να εκδοθεί μέσω του gov.gr.
Συνεπώς, οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιοχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας, δεν απαιτείται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς δεν υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή της επιχείρησης, ενώ το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας αναζητείται αυτεπαγγέλτως.

Αναλυτικά τα δικαιολογητικά

Όσες επιχειρήσεις λοιπόν επιβάλλεται να υποβάλλουν δικαιολογητικά στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτά είναι:
1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:
– είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
– είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:
– ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και
– ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

Παράταση και για όσους έλαβαν Αυξημένη Αποζημίωση

Βεβαίως ανάλογη παράταση -έως τις 15 Νοεμβρίου- για την υποβολή δικαιολογητικών έλαβαν και όσοι πήραν την λεγόμενη Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Η συγκεκριμένη ενίσχυση είχε να κάνει με περίπου 120.000 επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή ή για ένα διάστημα μέσα στον εν λόγω μήνα. Από το συγκεκριμένο μέτρο είχαν εξαιρεθεί οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.
Οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές όλον τον Απρίλιο έλαβαν ενισχυμένη αποζημίωση που ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων διαμορφωνόταν σε:

– 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους

– 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και

– 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 49 εργαζόμενους.

Μεταξύ των κλάδων που έλαβαν την ενίσχυση ήταν τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.

enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αττική οδός: Επεισοδιακή καταδίωξη – Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

Επεισοδιακή καταδίωξη σημειώθηκε χθες (2/12) το απόγευμα στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή του...

Βρετανία: Τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν ξανά το 1 εκατομμύριο μέσα σε μια εβδομάδα

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έσπασε ξανά το φράγμα του ενός εκατομμυρίου σε εβδομαδιαία βάση, τροφοδοτώντας...

Κιβωτός του κόσμου: «Πέταξαν στο δρόμο την οικογένεια του πατρός Αντωνίου» λέει ο δικηγόρος του

«Παράνομα, το τονίζω, κλείδωσαν και πέταξαν στο δρόμο την οικογένεια του πατρός Αντωνίου. Αυτή τη στιγμή είναι ανέστιος… Απαιτούμε την άμεση...

Ρόδος: Έκανε oτοστόπ, την πήρε μαζί του και τον λήστεψε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για την εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας με θύμα έναν...

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Σκότωσε τη σύζυγό του και παραδόθηκε

Μια ακόμα γυναικοκτονία σημειώθηκε, το πρωί του Σαββάτου (03/12), αυτή τη φορά την περιοχή του Πειραιά.Ένας 24χρονος άνδρας αλβανικής καταγωγής τηλεφώνησε...