Αρχική Ελλάδα «Αγκάθι» το άνοιγμα της εστίασης

«Αγκάθι» το άνοιγμα της εστίασης

Δύσκολη εξίσωση αποτελεί η επαναλειτουργία της εστίασης, με αρκετά σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι σχετικά με εάν θα ανοίξει τελικά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, πότε θα μπορούσε να γίνει με ασφάλεια κάτι τέτοιο και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Το δεδομένο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, είναι ότι συζητάμε για άνοιγμα μόνο εστιατορίων και καφέ και όχι κέντρων διασκέδασης και μπαρ. Κάτι τέτοιο βέβαια, όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να γίνει ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων.

Τα προηγούμενα χρόνια για τα καταστήματα εστίασης, η περίοδος από 15 Δεκεμβρίου έως και 15 Ιανουαρίου η οποία περιλαμβάνει όλες γιορτές και τα ρεβεγιόν, ήταν εκείνη που γέμιζαν από κόσμο και αύξαναν τον τζίρο τους. Φέτος ωστόσο, ακόμη και να ανοίξουν τελικά οι επιχειρήσεις περί τις 20 Δεκεμβρίου, ο προβληματισμός των επαγγελματιών παραμένει μεγάλος.

Το πρώτο ζήτημα που θέτουν είναι η πληρότητα με την οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς τονίζει στο insider.gr, ότι εάν η πληρότητα καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα για τους επιχειρηματίες μην ανοίξουν καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Άλλο ένα ερώτημα είναι το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Εφόσον δηλαδή συνεχίσουν να ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, μέχρι ποια ώρα θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα εστίασης εν μέσω μάλιστα της εορταστικής περιόδου. «Ποιος θα έρθει μέσα στις γιορτές για φαγητό και να πρέπει να φύγει για παράδειγμα στις 9 το βράδυ και επιπλέον να απαγορεύεται και η μουσική στα καταστήματα» σημειώνουν χαρακτηριστικά επιχειρηματίες της εστίασης.

Ερωτηματικό η αντίδραση των καταναλωτών

Εφόσον τελικά τα καταστήματα ανοίξουν, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η ψυχολογία των καταναλωτών και εάν θα επιλέξουν να επισκεφθούν εστιατόρια και καφετέριες.

Η πτώση του τζίρου πριν από το κλείσιμό της εστίασης έφτανε το 60% με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχονται εστιατόρια και ταβέρνες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι μέχρι τον Οκτώβριο οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές ώστε οι πελάτες να κάθονται στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι στην «καρδιά» του χειμώνα και με περισσότερα κρούσματα σε σχέση με το καλοκαίρι αρκετοί θα είναι διστακτικοί, είτε να κάτσουν σε εξωτερικούς χώρους, είτε να μπουν στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς «θα ήταν τραγική εξέλιξη για την εστίαση να ανοίγει και κλείνει συνέχεια τους επόμενους μήνες». Όπως εξηγεί, το κόστος για την επαναλειτουργία μιας επιχείρησης η οποία έχει παραμείνει κλειστή για περισσότερο από έναν μήνα είναι μεγάλο. Εφόσον μάλιστα ο επιχειρηματίας κάνει τις παραγγελίες του ώστε να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, υπολογίζοντας και την περίοδο των εορτών, και στη συνέχεια κληθεί να ξανακλείσει, η ζημιά από τις προμήθειες που θα μείνουν αδιάθετες θα είναι τεράστια.

[πηγή]

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γερμανία: Οι κάτοικοι του Βελμάρ πληρώνουν ακριβά την μπύρα που δεν… καταναλώνουν – Δείτε γιατί

Αν πίνεις λίγη μπύρα, πρέπει να πληρώσεις! Αυτό ισχύει σε ένα μικρό γερμανικό χωριό, που καλείται να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες...

Βοιωτία: Μικρά αγριογούρουνα κάνουν… λασπόλουτρο κοντά στη λίμνη Υλίκη!

Τα δυο χαριτωμένα πλάσματα βρήκαν… τη χαρά τους μέσα στο φυσικό «σπα» Δυο μικρά αγριογούρουνα στη Βοιωτία βρήκαν τη χαρά τους σε μια λακκούβα με...

Σκέψεις για δώρο του 50% για επιστρεπτέα 1,2,3 – Πάνω από 7 δισ. στις επιχειρήσεις

Μέσω αυτής της φάσης πρόκειται να διατεθούν 500 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ενισχύσεων από τους 6 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής...

Γαλλία: Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος Ολιβιέ Ντασό -Συνετρίβη το ελικόπτερό του

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Ολιβιέ Ντασό σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του. Ο 69χρονος Ολιβιέ Ντασό, γιος του βιομηχάνου Σερζ Ντασό, σκοτώθηκε στην...

Τζανάκης: Ενδεχόμενο για πάνω από 3.000 κρούσματα

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορωνοϊού σε ποσοστό 80% με 90% – Από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει...