Αρχική Κόσμος Αγώνας δρόμου για τα δισεκατομμύρια που κρύβονται στη Σελήνη

Αγώνας δρόμου για τα δισεκατομμύρια που κρύβονται στη Σελήνη

Ένας νέος διαστημικός αγώνας έχει ξεκινήσει. Τα επόμενα χρόνια, πολλοί πύραυλοι αναμένεται να ταξιδέψουν προς τη Σελήνη, για την εύρεση πολύτιμων πόρων, την ικανοποίηση των επιθυμιών των δισεκατομμυριούχων τουριστών και ίσως την πραγματοποίηση κάποιων ενδιαφερουσών επιστημονικών ερευνών στην πορεία.

Σήμερα, βρισκόμαστε στη μέση ενός διαστημικού αγώνα, με μια σημαντική αρμάδα διαστημοπλοίων να κατευθύνεται προς τη Σελήνη. Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε μια έκρηξη στον αριθμό των ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών, με επικεφαλής διάσημα ονόματα, όπως η SpaceX του Elon Musk. Αναπτύσσοντας επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους, μείωσαν σημαντικά το κόστος του ταξιδιού προς το διάστημα. Η NASA χρησιμοποιεί ήδη την τεχνολογία της SpaceX για την αποστολή αστροναυτών και προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, επιπλέον, έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για την αποστολή προσεδαφιστών και στη Σελήνη.

Όλα αυτά γίνονται, καθώς έχει βρεθεί μια πιθανή νέα πηγή εσόδων: ο διαστημικός τουρισμός. Αυτοί οι επαναχρησιμοποιήσιμοι πύραυλοι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ουράνια κρουαζιερόπλοια, επιτρέποντας στους δισεκατομμυριούχους του κόσμου να απολαύσουν ένα εβδομαδιαίο ταξίδι γύρω από τη Σελήνη και πίσω. Θα μπορούσαν ακόμη και να περάσουν λίγο χρόνο στην ίδια τη Σελήνη, βλέποντας τη Γη να υψώνεται πάνω από την απόκρημνη, γεμάτη κρατήρες επιφάνειά της. Τα υπέρογκα ποσά που θα πλήρωναν, θα μπορούσαν, στη συνέχεια, να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω εξερεύνησης της Σελήνης.

Επιπλέον, οι πρόσφατες αποστολές στη Σελήνη επιβεβαίωσαν ότι φιλοξενεί σημαντικούς πόρους που αποτελούν το κλειδί για την οικοδόμηση μιας μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη και την έναρξη μιας νέας βιομηχανίας εξόρυξης στο διάστημα. Οι εταιρείες αρχίζουν να βλέπουν δολάρια στη Σελήνη και επενδύουν σε εξερευνητικές αποστολές, για να διερευνήσουν περαιτέρω τι υπάρχει εκεί και τη δυνατότητα εξόρυξης. Ο διαστημικός τουρισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην πληρωμή αυτής της κατά τα άλλα ζημιογόνας έρευνας.

Υπάρχει και το αρχικό κίνητρο για την αποστολή στη Σελήνη: τα γεωπολιτικά δικαιώματα. Οι αναδυόμενες υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να προσγειώσουν τους αστροναύτες τους στη Σελήνη. Ο αριθμός των προσεδαφιστών και των ρόβερ που στέλνουν στη σεληνιακή επιφάνεια έχει αρχίσει να αυξάνεται, με σκοπό την προετοιμασία για μια επίδειξη δύναμης και ισχύος την επόμενη δεκαετία.

Οι ατέρμονες προσπάθειες εξόρυξης στη Σελήνη και η πώληση στρεμμάτων της

Από βιομηχανικής πλευράς, η επιστροφή σεληνιακού υλικού είναι ένα κρίσιμο βήμα για να γίνει πραγματικότητα η εξόρυξη στη Σελήνη. Η NASA συνεργάζεται με ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες, όπως η Astrobotic και η Intuitive Machines, για να δοκιμάσει τη σκοπιμότητα της τοποθέτησης εμπορικών προσεδαφιστών στην επιφάνεια της Σελήνης. Όπως πρόκειται να δούμε, αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη επιχείρηση στο – όχι πολύ μακρινό – μέλλον.

Σύμφωνα με το sciencefocus.com, όσον αφορά την πώληση στρεμμάτων φεγγαριού, υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να τα πουλήσουν «σε τιμή ευκαιρίας 25 δολαρίων». Ωστόσο, μια εταιρεία έχει βγάλει εκατομμύρια από αυτό. Η ιδιοκτησία της Σελήνης είναι μια κάπως γκρίζα νομική ζώνη. «Το βασικό νομικό πλαίσιο εδώ είναι η Συνθήκη του 1967 για το Διάστημα του ΟΗΕ», λέει ο Ian Crawford,. «Κατέστησε σαφές ότι κανένα εθνικό κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει τη Σελήνη». Πάνω από 100 χώρες έχουν υπογράψει τη συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων διαστημικών κρατών.

Η συνθήκη, όμως, αναφέρει μόνο τα εθνικά κράτη. Δε διευκρινίζει την κατάσταση για τις ιδιωτικές εταιρείες. Κάποιοι το είδαν αυτό ως πράσινο φως για να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία της Σελήνης και να αρχίσουν να πουλάνε στρέμματα. «Η νομική κατάσταση είναι λίγο ασαφής», λέει ο Κρόφορντ.

Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Το 1979 προτάθηκε η Συνθήκη για τη Σελήνη. Θα καθιέρωνε σαφέστερους κανόνες σχετικά με τους πόρους της Σελήνης, αλλά κανένα σημαντικό διαστημικό έθνος δεν την υπέγραψε.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Δωμάτια του έρωτα» σε ιταλική φυλακή – Κρατούμενοι θα συνευρίσκονται με τις συντρόφους τους

Δωμάτια του έρωτα ετοιμάζονται στις φυλακές της Πάδοβας, στην περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο που προβλέπει...

Το απίστευτο ποσό που κέρδισαν οι αεροπορικές το 2023 από χειραποσκευές και βαλίτσες

Οι 20 κορυφαίες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες συγκέντρωσαν έσοδα 33,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από έναν συνδυασμό τελών για χειραποσκευές, αυξήσεις τιμών για...

Υδρογονάνθρακες: Ξεκίνησαν 3D σεισμογραφικές έρευνες στην Κρήτη από την ExxonMobil [χάρτης]

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Ένα αεροπλάνο σε ταράτσα της Εθνικής Οδού -Το πιο θρυλικό καφέ στον κόσμο βρισκόταν στην Ελλάδα

Ουδείς πίστευε στην ύπαρξη του συγκεκριμένου καφέ μέχρι να δει ιδίοις όμμασι το αεροπλάνο να δεσπόζει πάνω σε ταράτσα οικοδομής. Δεν είναι λίγες φορές...

Σχολικές εκδρομές: Αλλάζουν όλα στις μονοήμερες και τις 5ημερες – Νέα εγκύκλιος

Αλλαγές στην προετοιμασία και διενέργεια μονοήμερων και πολυήμερων σχολικών εκδρομών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας κατόπιν πληθώρας ερωτημάτων από την...