Αρχική Κόσμος Αγοράζουν real estate σε Τουρκία και Ντουμπάι οι ολιγάρχες – Πληρώνουν σε...

Αγοράζουν real estate σε Τουρκία και Ντουμπάι οι ολιγάρχες – Πληρώνουν σε μετρητά, χρυσό και κρυπτονομίσματα

Πολλές εταιρείες ακινήτων αναφέρουν ότι Ρώσοι Ολιγάρχες επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε αναζήτηση οικονομικής ασφάλειας μετά τις αλλεπάλληλες δυτικές κυρώσεις ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γκιουλ Γκιουλ, συνιδρυτής της εταιρείας ακινήτων Golden Sign Istanbul – μία από τις δεκάδες κτηματομεσιτικές εταιρείες που ρωτήθηκαν από το Reuters – δήλωσε ότι πωλούν 7 έως 8 μονάδες την ημέρα σε Ρώσους, οι οποίοι αγοράζουν με μετρητά ή χρυσό και ανοίγουν λογαριασμούς τουρκικών τραπεζών.

Ο ίδιος, ανέφερε ωστόσο ότι πρόκειται για πλούσιους Ρώσους και όχι ολιγάρχες. «Ψάχνουν τρόπους να στείλουν τα χρήματά τους στην Τουρκία», υπογράμμισε. «Κάποιοι αγοράζουν τρία έως πέντε διαμερίσματα», συμπλήρωσε.

Ο Τιάγκο Κάλντας (Διευθύνων Σύμβουλος της Modern Living) διόρισε τρεις ρωσόφωνους πράκτορες στο Ντουμπάι για να τον βοηθήσουν να ανταποκριθεί στα ρωσικά συμφέροντα, τα οποία έχουν δεκαπλασιαστεί.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έχει επιβληθεί σωρεία κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτές περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της χώρας από το τραπεζικό σύστημα της SWIFT και τη στόχευση ατόμων όπως αυτά που θεωρούνται κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επικρίνουν την επίθεση της Ρωσίας. Η Άγκυρα, ωστόσο, αντιτίθεται στα μέτρα των κυρώσεων.

Τουρκία και Ρωσία διατηρούν καλές σχέσεις και συνεχίζουν να εκτελούν απευθείας πτήσεις. Το γεγονός αυτό, θα μπορούσε ενδεχομένως να… ανοίξει την πόρτα για τους Ρώσους και τα χρήματά τους.

Η Τουρκία… αγαπημένος προορισμός real estate για τους Ρώσους

Οι Ρώσοι αποτελούν κορυφαίους αγοραστές τουρκικών ακινήτων εδώ και πολλά χρόνια. Ακολούθησαν Ιρανούς και Ιρακινούς, αλλά οι κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι υπήρξε αύξηση στη ζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αγόρασαν 509 σπίτια στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς προετοιμάζονταν στα σύνορα με την Ουκρανία. Αυτό αποτελεί σχεδόν το διπλάσιο από τα περσινά στοιχεία.

Τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα πριν τεθούν σε ισχύ οι δυτικές κυρώσεις. Οι πράκτορες υποστήριξαν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο Ιμπραήμ Μπαμπατζάν από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος κατέχει και διαχειρίζεται μια εταιρεία που κατασκευάζει και πουλά τουρκικά ακίνητα, είχε δηλώσει ότι στο παρελθόν, πολλοί Ρώσοι ήθελαν να διαμείνουν σε περιοχές όπως η Μεσογειακή Αττάλεια.

Για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους, αγοράζουν πλέον διαμερίσματα στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται, πως το Reuters προσέγγισε τους Ρώσους αγοραστές κατοικιών. Ωστόσο, αρνήθηκαν να προβούν σε δηλώσεις λόγω της ευαίσθητης κατάστασης.

«Bonus» με διαβατήρια και βίζες

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν κίνητρα στους κατοίκους που αγοράζουν ακίνητα. Η Τουρκία παρέχει τουρκικό διαβατήριο σε αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητα για 250.000 δολάρια, το οποίο διατηρούν για 3 χρόνια.

Το Ντουμπάι από την άλλη, είναι ένας κόμβος της Μέσης Ανατολής που προσφέρει βίζες διαμονής τριών ετών για μικρότερα ποσά.

Η πλειονότητα των διαμερισμάτων έχει πουληθεί για 750.000 ντιρχάμ (205.000 δολάρια), που είναι το ελάχιστο όριο για να είναι επιλέξιμοι για βίζα.

Αλλά πιο πολυτελή ακίνητα όπως το Palm Jumeirah, όπου η τιμή μπορεί να φτάσει τα 6 εκατομμύρια ντιρχάμ σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με την Elena Milishenkova, μεσίτρια ακινήτων Tranio, με γραφεία στη Μόσχα και το Βερολίνο και ιδιαίτερη εστίαση στους Ρώσους αγοραστές ακινήτων στο εξωτερικό, «οι επενδυτές θέλουν τόσο προστασία κεφαλαίου όσο και την ευκαιρία να αποκτήσουν βίζα διαμονής στα ΗΑΕ για προσωρινή μετεγκατάσταση.»

Είπε επίσης, ότι η εταιρεία της είχε λάβει σχεδόν τριπλάσια αιτήματα για διαμερίσματα στο Ντουμπάι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα δε με ορισμένες εταιρείες, η ζήτηση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Οι δυσκολίες και τα κρυπτονομίσματα

Η διαδικασία για τους Ρώσους με τραπεζικούς λογαριασμούς στο Ντουμπάι είναι αρκετά απλή σύμφωνα με την Elena Timchenko, μεσίτρια στο Royal Home Real Estate. Κάποιοι όμως, δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν χρήματα για αγορές. συνέχισε η ίδια.

Όπως ανέφερε, «η επιθυμία για αγορά στο Ντουμπάι είναι ένα πράγμα. Η ικανότητα να το κάνεις είναι κάτι άλλο. Αυτό αφορά στις δυσκολίες που σχετίζονται με την εισαγωγή κεφαλαίων».

Έτσι, πολλοί Ρώσοι που έφτασαν πρόσφατα στην Τουρκία, δυσκολεύονται να κάνουν καταθέσεις ή μεταφορές σε τράπεζες που δεν θέλουν να παραβιάσουν τις κυρώσεις.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές, τα ΗΑΕ έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές στις τράπεζες για τη βελτίωση των διαδικασιών και τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.

Σημειώνεται, πως τα ΗΑΕ προστέθηκαν, μαζί με την Τουρκία, στον παγκόσμιο επόπτη της FATF για οικονομικά εγκλήματα.

Ο Alex Cihanoglu (Τούρκος realtor) είπε ότι οι Ρώσοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μετρητά που μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα τώρα που οι χρηματοοικονομικές μεταφορές έχουν γίνει πιο περίπλοκες λόγω των κυρώσεων.

Πηγή: Street Register

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κλείδωσε: Πόσοι και πότε θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Εως τις 20 Δεκεμβρίου θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες (συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι...

Προσφυγή Οτσαλάν κατά Αθήνας για την παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές

Aφορά στην άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1998Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκανε δεκτή την προσφυγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά της Ελλάδας και ζήτησε υπεράσπιση από την Αθήνα.Η προσφυγή...

Ρόδος: Κατηγορεί τον πρώην της ότι την κόλλησε HIV σκόπιμα

Εξηγήσεις έδωσε ένας 41χρονος φορέας του AIDS που ελέγχεται μετά από μήνυση μιας 50χρονης ότι την κόλλησε σκόπιμα. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα...

Σεισμός: Οι ειδικοί ζωντανεύουν τις μνήμες από τη δόνηση του 1981 – Τι είχε συμβεί τότε και γιατί φοβούνται τώρ

Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μία φορά οι Έλληνες. Οι σεισμολόγοι τσακώνονται και ο κόσμος αγωνιά. Το ίδιο έγινε και πέρσι τέτοια περίπου εποχή...

Σύλληψη 77χρονου στην Καλαμάτα που εγκατέλειψε το σημείο μετά από τροχαίο

Το μεσημέρι της Τετάρτης, τροχαίο ατύχημα συνέβη στην οδό Ασκληπιού στο κέντρο της Καλαμάτας όταν μηχανάκι συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.Αποτέλεσμα της σύγκρουσης...