Αρχική Κόσμος Αγρότες στην Ιταλία αποθηκεύουν τις σοδειές μήλων σε σπηλιές για μείωση του...

Αγρότες στην Ιταλία αποθηκεύουν τις σοδειές μήλων σε σπηλιές για μείωση του ενεργειακού κόστος

Αγρότες που παράγουν μήλα στην Βόρεια Ιταλία χρησιμοποιούν ”φυσικά ψυγεία” λαξευμένα κάτω από μια πλαγιά λόφου για να αποθηκεύουν τη σοδειά τους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερή όλες τις εποχές.

Τριακόσια μέτρα από τους οπωρώνες τους στην Πρεντάια, μια μικρή πόλη στην περιοχή του Τρεντίνο, ο όμιλος Melinda έχει δημιουργήσει 34 χώρους ψύξης σε τεράστιες σπηλιές, όπου οι αγρότες μπορούν να διατηρήσουν το 12-13% των προϊόντων τους και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τους.

Μέσα στους ψυκτικούς χώρους των σπηλαίων, τα μήλα αποθηκεύονται σε πλαστικά κουτιά και μεταφέρονται από εργάτες που φορούν κράνοι ασφαλείας και χειρίζονται κλαρκ.

MATTEO BERLENGA via REUTERS

«Σε επίπεδο περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουμε δει περισσότερα πλεονεκτήματα και υψηλότερη απόδοση», δήλωσε ο Μάουρο Ερλιχερ, διευθυντής του υπόγειου εργοστασίου. «Ένα από αυτά αφορά τα επίπεδα ενέργειας, γιατί από μια δοκιμή που έγινε πέρυσι…η εξοικονόμηση σε ηλεκτρική ενέργεια έφτανε το 32%».

Τα σπήλαια αυτή τη στιγμή αποθηκεύουν περίπου 30.000 τόνους μήλων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στους 40.000 τόνους στο εγγύς μέλλον.

Ο Έρλιχερ εξήγησε πώς οι μεγάλοι θάλαμοι αποθήκευσης ψύξης πάνω από το έδαφος χρησιμοποιούν ένα μονωτικά πάνελ με πολυουρεθάνη και φύλλα μετάλλου για να διατηρούν το εσωτερικό δροσερό. Στις υπόγειες σπηλιές, τα βράχια λειτουργούν ως μονωτικά πάνελ, επομένως είναι «όσο το δυνατόν πιο φυσικό».

Προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι σπηλιές, οι βράχοι ψύχονται με αέριο σε βάθος 5-7 μέτρων, που σημαίνει ότι στη συνέχεια διατηρούν σταθερή θερμοκρασία 1 βαθμού Κελσίου.

MATTEO BERLENGA via REUTERS

Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει, η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και οι αγρότες μαζεύουν μήλα από τα περιβόλια. Η δουλειά αυτή θα συνεχιστεί για 30-40 ημέρες ακόμα.

Ένας από τους αγρότες, ο Λόρις Καλλιάρι, είπε ότι αρχικά οι αγρότες ήταν δύσπιστοι όταν άκουσαν την ιδέα του σπηλαίου, αλλά γρήγορα άλλαξαν γνώμη. ”Ήμασταν διστακτικοί στην αρχή, μετά συνειδητοποιήσαμε ότι λειτουργεί, γιατί υπάρχει μια καλή εξοικονόμηση ενέργειας και όλο αυτό είναι βιώσιμο. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε”.

MATTEO BERLENGA via REUTERS

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Tesla: Θα απολύσει πάνω από το 10% του προσωπικού της παγκοσμίως

Πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως θα απολύσει η Tesla, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα της εταιρείας...

Έδεσαν με ιμάντες 17χρονο με αυτισμό – Η καταγγελία σε ψυχιατρείο της Αθήνας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Οι 9 τύποι φορολογουμένων που μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας

Με… μπούσουλα την περσινή «μαύρη» λίστα, θα πορευτούν και φέτος οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, που πραγματοποιούν τις επιτόπιες...

Εκατό ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Μακρόν μιλά για το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η τελετή έναρξης

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Στενεύει ο κλοιός για τους influencers – Σαφάρι ελέγχων και αυστηρές οδηγίες

Θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα οι influencers, αν δεν δηλώσουν ότι ασκούν εμπορική δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Του...