Αρχική Ελλάδα Αη Στράτης: Στην τελική ευθεία για να γίνει το πρώτο εξ ολοκλήρου...

Αη Στράτης: Στην τελική ευθεία για να γίνει το πρώτο εξ ολοκλήρου “πράσινο ελληνικό” νησί

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία του πρώτου ολοκληρωτικά πράσινου ελληνικού νησιού.

Το μικρό νησί του Αη Στράτη, με λίγο περισσότερους από 200 μόνιμους κατοίκους, αναμένεται να γίνει το πρώτο νησί που θα καταναλώνει αποκλειστικά ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το μικρό υβριδικό έργο που δρομολογείται στο ακριτικό νησί του Βορείου Αιγαίου θα αποτελέσει οδηγό για μεγαλύτερα πρότζεκτ.

Βάσει σχεδίου, στον ’Αη Στράτη θα πάψει εντελώς τη λειτουργία του ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί με ντίζελ. Στόχος είναι το νησί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομο, δείχνοντας το δρόμο και τον τρόπο για αντίστοιχα έργα και σε μεγαλύτερες περιοχές.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο του Αη Στράτη Μαρία Κακαλή, η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία χορηγεί ενιαία άδεια στο Δήμο Αγίου Ευστρατίου, για εγκατάσταση υβριδικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικό και φωτοβολταϊκό σταθμό, και για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση συσσωρευτών. Ακόμα η άδεια προβλέπει και την εγκατάσταση σταθμού για την παραγωγή θερμικής ενέργειας καθώς και δικτύου διανομής και προμήθειας της θερμικής ενέργειας.

Ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία με την εμπειρία της σε έργα ΑΠΕ, καλείται να φέρει εις πέρας ένα έργο – ορόσημο. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει εργασίες κατασκευής με διάρκεια 25 μηνών και λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα χρόνια.

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στο νησί του Αγίου Ευστρατίου. Ο Υβριδικός σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποτελείται από:

-Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,9 ΜW, αποτελούμενο από μία ανεμογεννήτρια.

-Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 ΜW, αποτελούμενο από 432 φωτοβολταϊκά πάνελ.

-Υποσταθμό των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη σύνδεσή τους με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης.

-Σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση συσσωρευτών. Υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης, για τη διασύνδεση των μονάδων ΑΠΕ με τον κεντρικό υποσταθμό στου νησιού.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων επί τα βελτίω μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη...

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων

Σε πολλές δόσεις που φθάνουν έως και 72 και με δόση που ξεκινάει από 30 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να...

Κύθνος: Έτοιμο για απόπλου το σούπερ γιοτ “007” που είχε μισοβυθιστεί [εικόνες]

Τον Σεπτέμβρη του 2022, η εντυπωσιακή θαλαμηγός “007” είχε προσαράξει στα αβαθή, πιθανότατα, από αστοχία του συστήματος πλοήγησης του σκάφους, με...

Κάνουν έξωση σε γιαγιά επειδή το σπίτι που ζει εδώ και 62 χρόνια δεν είναι ενεργειακά βιώσιμο

Σε μια γυναίκα, 83 ετών, στο Έντογουινστόου της Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώθηκε ότι πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι στο οποίο ζει εδώ και 62 χρόνια,...