Αρχική Οικονομία Ακίνητα: Μισό δισ. ευρώ από μεταβιβάσεις περιμένει το υπουργείο Οικονομικών το 2023

Ακίνητα: Μισό δισ. ευρώ από μεταβιβάσεις περιμένει το υπουργείο Οικονομικών το 2023

Σε ανοδική τροχιά παραμένει η αγορά ακινήτων παρά την ενεργειακή κρίση με τους αριθμούς να αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση στις μεταβιβάσεις.  Μετά την έκρηξη 90,6% στις γονικές παροχές, 44,5% στις δωρεές και 40,1% στις αγοραπωλησίες ακινήτων που σημειώθηκε το 2021, το ράλι συνεχίζεται και το 2022 ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιμένει ακόμη περισσότερα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 212.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές. Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχει δεχθεί  136.329 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, 50.505 δηλώσεις γονικών παροχών και 25.542 δηλώσεις δωρεών. Οι συμβολαιογράφοι υποβάλλουν περίπου 1.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις σε καθημερινή βάση με τον αριθμό αυτό να  ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις Εφορίες.

Η έκρηξη των δωρεών και των γονικών παροχών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα  800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία και συγκεκριμένα αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, χρήματα.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά και το 2023. Ο νέος προϋπολογισμός, προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40% καθώς τα έσοδα θα φθάσουν τα 489 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κλπ) θα φθάσουν τα 369 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα έσοδα θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι εισπράξεις και από τον φόρο κληρονομιών, καθώς και γονικών παροχών και δωρεών. Από τις κληρονομιές το 2023 οι εισπράξεις αναμένεται να φθάσουν τα 177 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές –και παρά την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτου βαθμού– τα έσοδα θα ανέλθουν στα 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 222 εκατ. ευρώ.

«Ανάσα» στην αγορά των ακινήτων δίνουν:

1.  Η αναστολή επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, για δύο ακόμη χρόνια και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024.  Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή. Αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31.12.2022 παρατείνονται έως τις 31.12.2024.

2. Η αναστολή επιβολής φόρου υπεραξίας με συντελεστή 15% τις αγοραπωλησίες ακινήτων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

3. Η διατήρηση μέχρι τα τέλη του 2024 της έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Συγκεκριμένα η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο τεσσάρων φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών έως 16.000 ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εγκληματική οργάνωση από τη Σερβία που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες είχαν αναλάβει να εκτελέσουν δύο 44χρονους από τη Σλοβενία και έναν από το Μαυροβούνιο, ο...

Βραζιλία: Σύζυγος πάτησε την 53χρονη γυναίκα του με αυτοκίνητο και της ξερίζωσε την καρδιά

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Ποιοι οδηγοί μπορούν να περνούν δωρεάν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν

Απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να καταβάλουν διόδια είναι αρκετοί πολίτες που εντάσσονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Ελαφρώς αυξημένες είναι από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τιμές...

Τι ισχύει με τις μειώσεις τιμών: Τα… ψιλά γράμματα των σούπερ μάρκετ – Προσοχή στις ημερομηνίες λήξης

Την τελική τιμή ανά μονάδα μετά την όποια προσφορά έχουν αποφασίσει να κάνουν είτε τα ίδια τα supermarket είτε...

Μια νέα υποχρεωτική προϋπόθεση για τους ορειβάτες του Εβερεστ θεσπίζει το Νεπάλ

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...