Αρχική Οικονομία Ακίνητα: Πέντε θετικές και έξι αρνητικές ρυθμίσεις

Ακίνητα: Πέντε θετικές και έξι αρνητικές ρυθμίσεις

Σημαντικές εξελίξεις, θετικές αλλά και αρνητικές επεφύλασσε το τέλος του έτους για την ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακίνητων.

Στις θετικές εξελίξεις, τις οποίες η ΠΟΜΙΔΑ χαιρετίζει, περιλαμβάνονται:

–          Η ρύθμιση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του προβλήματος των ανεξάρτητων θέσεων στάθμευσης στον ανοικτό χώρο της πυλωτής, για την επίλυση του οποίου η ΠΟΜΙΔΑ αγωνίστηκε επί 35 σχεδόν έτη!

–          Η υιοθέτηση μέτρων διευκόλυνσης δανειοδότησης της αγοράς και επιδότησης της ανακαίνισης κατοικιών και κατασκευής για πρώτη φορά κοινωνικής κατοικίας στη χώρα μας με αξιοποίηση ανενεργού δημόσιας περιουσίας, αντί για την εύκολη αλλά καταστρεπτική «λύση» της επιβολής αναγκαστικών μέτρων «πλαφόν» και παρατάσεων στις μισθώσεις κατοικιών, τα οποία θα οδηγούσαν σε ουσιαστικό «κλείσιμο» της αγοράς αυτής, κάτι που εκ των πραγμάτων θα απέκλειε τους νέους και άγνωστης φερεγγυότητας ενοικιαστές από την δυνατότητα εξεύρεση κατοικίας.

–          Η διετής παράταση της αναστολής του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στην οικοδομή.

–          Η μη αποδοχή των επίμονων ιδιοτελών εισηγήσεων για ουσιαστική καταστροφή του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υιοθετώντας ρυθμίσεις που θα καθιστούσαν τους επιτυχημένους του κλάδου αναγκαστικούς φοροφυγάδες.

–          Τέλος, από την ΠΟΜΙΔΑ αναφέρεται η άμεση και θερμή ανταπόκριση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου σε δύο τεκμηριωμένα αιτήματά της: Πρώτον στην έκκληση για παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών που αδικήθηκαν, με το να ζητήσουν από το Υπουργείο Οικονομικών να περιοριστούν στο μισό οι μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα του Δήμου Αθηναίων, ελπίζοντας στη μίμησή του και από άλλους Δήμους της χώρας μας, αλλά και στην θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, που έχει και τον τελευταίο λόγο στο σοβαρό αυτό θέμα των αντικειμενικών αξιών, και δεύτερον, στην απόφαση για μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, για το έτος 2023.

Η ΠΟΜΙΔΑ όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξής ιδιαίτερα αρνητικές ρυθμίσεις:

–          Για την παράταση του άδικου και μονομερούς πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε έμμεση επαναφορά του ενοικιοστασίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία για την κατάργηση του οποίου η ΠΟΜΙΔΑ αγωνίστηκε επί τρείς δεκαετίες, «χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ των ιδιοκτητών, κυριότερο από τα οποία θα ήταν η δραστική εκλογίκευση της ληστρικής φορολογικής κλίμακας των φορολόγησης των μισθωμάτων, που είναι η μόνη που δεν αναπροσαρμόστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση!»

–          Για τη στοχευμένη απαξίωση των εκτός σχεδίου μικρού εμβαδού και αξίας γεωτεμαχίων, περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού λαού, με βάση δρακόντειες και αψυχολόγητες ρυθμίσεις που δεν υπάρχουν πουθενά στο εκλογικό πρόγραμμα  του κυβερνώντος κόμματος.

–          Για την μη προώθηση από το Υπουργείο Εσωτερικών των αναγκαίων ρυθμίσεων για την αυτόματη απαλλαγή από τη  χρέωση δημοτικών τελών στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, την εκλογίκευση των προστίμων και τη μείωση της 20ετούς παραγραφής στην 5ετία, όπως ισχύσει πλέον για όλες τις οφειλές στο Δημόσιο, και τη μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα εμβαδά, με κλιμακωτά αυξημένα πρόστιμα για όσους τα δηλώσουν καθυστερημένα.

–          Για την μη επίλυση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του προβλήματος της νομιμοποίησης των διαφορών εμβαδών μεταξύ γειτονικών οριζοντίων ιδιοκτησιών και των μικροαποκλίσεων έως 2% από τα πολεοδομικά σχέδια, αλλά και τη γενικότερη μη επίλυση, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών, του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, μέσω της διατήρησης της δυνατότητας του Δημοσίου να διεκδικεί «από τους πάντες, τα πάντα και για πάντα!»

–          Για τον αδικαιολόγητο και καταστροφικό  διπλασιασμό του χρηματικού ορίου απόκτησης βίζας Schenghen με αγορά ακινήτου από πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa), και μάλιστα και στα 7 διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων και σε άλλες περιοχές της Αττικής και το Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα πλήξει ευθέως την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον ευαίσθητο και σημαντικό αυτό τομέα, σε συνδυασμό με το ότι η γραφειοκρατία της διαδικασίας σύνταξης συμβολαίων ακινήτων, αντί να απλοποιηθεί, έχει περιπλακεί περαιτέρω, σε έναν πραγματικό «Γολγοθά» για τους πολίτες και τους συμβολαιογράφους.

–          Τέλος για το δραματικό πολλαπλασιασμό του δημευτικού «συμπληρωματικού» φόρου του νέου ΕΝΦΙΑ για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων στη χώρα, κατόχων απρόσοδων ακινήτων, αδιαφορώντας για τις σε βάρος τους καταστρεπτικές και κυριολεκτικά απάνθρωπες συνέπειες.

Οι ρυθμίσεις αυτές και οι συνέπειές τους θα συζητηθούν στη διάρκεια του 40ού Επετειακού Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 28.1.2023 (10 π.μ.) στο Αμφιθέατρο Διοικητή Θ. Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, Αιόλου 82-84, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης, και θα παρουσιαστεί επίσημα η Νέα Γενιά στελεχών της ΠΟΜΙΔΑ από όλη τη χώρα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χάρλαντ Σάντερς: Γιατί ο ιδρυτής των KFC μισούσε το… φαγητό τους – «Δεν θα το έδινα ούτε στα σκυλιά μου»

Στις 20 Μαρτίου 1930 ιδρύεται η αμερικανική αλυσίδα fast food KFC (Kentucky Fried Chicken) από τον Συνταγματάρχη Χάρλαντ Σάντερς, στο Κεντάκι.Το...

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Για αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων επί τα βελτίω μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη...

Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων

Σε πολλές δόσεις που φθάνουν έως και 72 και με δόση που ξεκινάει από 30 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες πολίτες έχουν την ευκαιρία να...

Κύθνος: Έτοιμο για απόπλου το σούπερ γιοτ “007” που είχε μισοβυθιστεί [εικόνες]

Τον Σεπτέμβρη του 2022, η εντυπωσιακή θαλαμηγός “007” είχε προσαράξει στα αβαθή, πιθανότατα, από αστοχία του συστήματος πλοήγησης του σκάφους, με...