Αρχική Οικονομία Ακίνητα: Τα 10 πασίγνωστα κτίρια που βγαίνουν στο σφυρί

Ακίνητα: Τα 10 πασίγνωστα κτίρια που βγαίνουν στο σφυρί

*Γράφει η Ξανθή Γούναρη

Χιλιάδες τετραγωνικά επαγγελματικών χώρων, από τους σύγχρονους γραφειακούς χώρους στο Μαρούσι με χρήστες κορυφαίες εταιρείες, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον όμιλο Fourlis, τη Bayer και την Ernst & Young, μέχρι το εγκαταλελειμμένο «παλάτι» της μόδας του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα, το τεράστιο, πλην κλειστό, εκθεσιακό κέντρο στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, το μισοτελειωμένο τουριστικό συγκρότημα του Βωβού στον Γαλατά Τροιζηνίας καθώς και το κτίριο-φάντασμα στην Κηφισίας ιδιοκτησίας του ίδιου που έχει μείνει στα μπετά από το 2004, το ερειπωμένο ξενοδοχείο του Κεφαλαρίου «Grand Chalet», η μεγαλύτερη εκτυπωτική μονάδα της Ελλάδας και το μοναδικό νοσοκομείο ολοκληρωμένης φροντίδας για νεοπλασματικές ασθένειες στα Βαλκάνια που παραμένει στα μπετά, αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκουν οι τράπεζες και οι servicers που έχουν προκηρύξει τους σχετικούς πλειστηριασμούς, μειώνοντας μάλιστα τις τιμές πρώτης προσφοράς για ορισμένα ακίνητα προκειμένου να βρεθούν αγοραστές.

Βέβαια, με εξαίρεση το «πακέτο» των 3 κτιρίων γραφείων στο Μαρούσι που έχει βγάλει προς πώληση η doValue Greece και για τα οποία υπάρχει βεβαιωμένο ενδιαφέρον μέσω δεσμευτικών προσφορών, η «τύχη» των υπολοίπων ακινήτων παραμένει άγνωστη. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν βγει στο σφυρί.

Η «αφρόκρεμα» των επενδυτών και οι προσφορές των +100 εκατ. ευρώ

Στο νέο hot spot της αγοράς γραφειακών χώρων, στο Μαρούσι, τα τρία ακίνητα που έβγαλε προς πώληση η doValue Greece μέσω της πλατφόρμας Altamira συγκεντρώνουν προσφορές που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το κτίριο στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Γραβιάς, επιφάνειας 30.000 τ.μ., το οποίο στεγάζει τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 45,6 εκατ. ευρώ.

Το άλλο κτίριο, στο ίδιο σημείο, είναι επιφάνειας 13.500 τ.μ. και μισθώνεται από την Ernst & Young. Η τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 21,6 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο, ένα συγκρότημα με δύο αυτοτελείς κατασκευές και τιμή εκκίνησης στα 21,03 εκατ. ευρώ, μισθώνεται από τον όμιλο Fourlis και τη γερμανική Bayer.

Η διαδικασία εκποίησης προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής προσφορών για κάθε ακίνητο μεμονωμένα, για όλα μαζί ή για κάποια εξ αυτών.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγονται η Prodea Investments, η Trastor ΑΕΕΑΠ, καθώς και τα επενδυτικά funds Brook Lane και Dromeus Capital. Προσφορές φέρεται να έχουν καταθέσει και από άλλα επενδυτικά funds ακινήτων, όπως επίσης και ορισμένοι από τους μισθωτές των κτιρίων.

Τα εν λόγω ακίνητα είχαν αποκτηθεί με δανειακή χρηματοδότηση από τον Κύπριο επιχειρηματία Λουκά Έλληνα, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του οποίου έφθανε πριν μια δεκαετία στα 100 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια τα δάνεια τιτλοποιήθηκαν ως μη εξυπηρετούμενα και πέρασαν στον έλεγχο της doValue μέσω του ειδικού «οχήματος» Cairo.

Η πώλησή τους γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας ρύθμισης του χρέους αυτού και με τη συναίνεση του οφειλέτη.

Το ιδιωτικό νοσοκομείο που δεν λειτούργησε ποτέ

Για τις 25 Μαΐου 2022 έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί Ερασίνειο Νοσοκομείο στο Κορωπί με τιμή πρώτης προσφοράς 24.400.000 εκατ. ευρώ.

Το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο, μια επένδυση που το 2010 έφθανε τα 90 εκατ. ευρώ με μετόχους την οικογένεια Λοϊσίου, την Attica Ventures και τον όμιλο Ρέστη, φιλοδοξούσε να αποτελέσει το μοναδικό νοσοκομείο ολοκληρωμένης φροντίδας για νεοπλασματικές ασθένειες στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο παρελθόν η τράπεζα Eurobank είχε τρέξει αρκετές φορές της διαδικασία πώλησης του σχεδόν ολοκληρωμένου νοσοκομείου των 55.000 τ.μ., επί οικοπέδου 51 στρεμμάτων, χωρίς αποτέλεσμα. Θα είχε δυναμικότητα 210 κλινών.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον από τους δήμους της ευρύτερης περιοχής για την αξιοποίηση του ακινήτου με στόχο τη δημιουργία νέου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής.

Από τις εκθέσεις στην… έκθεση πλειστηριασμού

Με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει αλλάξει και ξαναλλάξει, το εκθεσιακό κέντρο ΕΚΕΠ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής) στη Μεταμόρφωση, βγαίνει στο σφυρί στις 16 Φεβρουαρίου 2022 με επισπεύδουσα τη LANA SECURITIZATION S.à.R.L., εκπροσωπούμενη στην Ελλάδα από την CEPAL HELLAS Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π., ενεργούσα ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της.

Η τιμή εκκίνησης για το ΕΚΕΠ, ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα εκθεσιακά κέντρα της Αττικής, που μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’90 και ’00, έχει οριστεί σε 17,5 εκατ. ευρώ.

Το εκθεσιακό κέντρο ιδρύθηκε το 1993 απ’ όπου ξεκίνησε και την πορεία του στον χώρο των εκθέσεων. Οι ανάγκες της αγοράς οδήγησαν το 1995 στην επέκτασή του σ΄άλλους δύο ορόφους, με αποτέλεσμα σήμερα να καλύπτει έκταση άνω 17.000 τ.μ.. Η συνολική επιφάνεια των εκθεσιακών χώρων είναι 17.210 τ.μ. και αναπτύσσονται σε 4 ορόφους.

Το ΕΚΕΠ βρίσκεται πάνω στον Εθνικό άξονα Αθηνών Λαμίας στο 12ο χλμ περιοχή Μεταμόρφωσης και το χωρίζουν μόνο 300 μέτρα από την έξοδο Νο 8 για Λαμία.

Το σκοτεινό «παλάτι» του Mr. Lak

Με τιμή πρώτης προσφοράς τα 9 εκατ. ευρώ βγαίνει σε πλειστηριασμό το «πετράδι του στέμματος» των επιχειρήσεων του Λάκη Γαβαλά, το εμβληματικό κτίριο της Παιανίας, που βρίσκεται δίπλα στην Αττική Οδό.

Μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει το ακίνητο στο Δημόσιο ώστε να απαλλαγεί ο Mr. Lak από μέρος των χρεών του, ο πλειστηριασμός για το εμβληματικό ακίνητο έχει οριστεί για τις 13 Μαΐου 2022 με επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Το συγκρότημα εκτείνεται σε έκταση 31 στρεμμάτων όπου έχουν αναγερθεί τρία ανεξάρτητα κτίρια και συγκεκριμένα:

–    Κτίριο 1 αποτελούμενο από υπόγειο 400 τ.μ., ισόγειο 400 τ.μ. και όροφο 374,67 τ.μ.

–    Κτίριο 2 αποτελούμενο από υπόγειο 979,32 τ.μ., και ισόγειο 1.000,50 τ.μ.

–    Κτίριο 3 αποτελούμενο από υπόγειο 539,48 τ.μ., ισόγειο 5.458 τ.μ. με ημιϋπαίθριους χώρους 315,25 τ.μ. και όροφο 4.423,44 τ.μ.

–    Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν καπνιστήρια 44 τ.μ. και φυλάκιο 22,95 τ.μ.

Νέος πλειστηριασμός για την «Ίριδα»

Κάποτε η ΙΡΙΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Α.Ε.Β.Ε., που ανήκε κατά 50%-50% στον Πήγασο και τον ΔΟΛ,  αποτελούσε το μεγαλύτερο και καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και κατείχε την κορυφαία θέση στην ελληνική αγορά εκτυπώσεων.

Στις 18 Φεβρουαρίου το ακίνητο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός βγαίνουν για πολλοστή φορά σε πλειστηριασμό με την τιμή να υποχωρεί στα 16,83 εκατ. ευρώ, από τα 35,18 που ήταν στον πρώτο πλειστηριασμό, ελλείψει ενδιαφέροντος.

Το ακίνητο επί της οδού Αιγαίου, στο 20ο χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου, σε οικόπεδο 62,4 στρεμμάτων, περιλαμβάνει: τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικών, βιβλίων κ.λ.π., αποθήκες χάρτου, την τεχνική υποστήριξη και τα γραφεία της διοίκησης.

Ξανά στο σφυρί το Stella Maris του Μπάμπη Βωβού

Στις 9 Μαρτίου 2022 έχει οριστεί ο πλειστηριασμός για το παραθαλάσσιο τουριστικό project στον Γαλατά Τροιζηνίας της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική, που κάποτε ήθελε να κατακτήσει και το τουριστικό real estate.

Η τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 5.480.000 ευρώ σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που είχε οριστεί στον προηγούμενο – άγονο – πλειστηριασμό του ακινήτου.

Πρόκειται για ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που αποτελείται από 17 ανεξάρτητα κτίρια και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (Stella Maris) και δύο όμορα αγροτεμάχια.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο σύνολο τους έχουν επιφάνεια 23.904,99 τμ και έχει ανεγερθεί επί 2 οικοπέδων που συνενώθηκαν με συνολική επιφάνεια 65.000 τ.μ. Τα όμορα αγροτεμάχια έχουν επιφάνειες 8.846,90 τμ και 13.738,87 τ.μ. αντίστοιχα.

Επισπεύδουσα είναι η αλλοδαπή εταιρεία ειδικού σκοπού EAGLE ISSUER DESIGNATED COMPANY της οποίας διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εν Ελλάδι είναι η DoValue Greece.

Όταν ανέκυψε η οικονομική κρίση το 2009 και άρχισαν οι καθυστερήσεις στο project του Βοτανικού η Μπ. Βωβός είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση του τουριστικού συγκροτήματος έναντι τιμήματος 35-40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2011, η εταιρεία έφτασε κοντά σε συμφωνία με τουρκικό όμιλο, που εν τέλει ματαιώθηκε.

Στη συνέχεια η εταιρία εξέτασε το ενδεχόμενο της μετατροπής της εν λόγω μονάδας σε θέρετρο ιατρικού τουρισμού (medical  resort), ωστόσο ούτε αυτό το σχέδιο προχώρησε.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας που εκπονήθηκε και επικυρώθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο το 2015, η πώληση του ακινήτου στο Γαλατά είχε δρομολογηθεί για το 2016 έναντι 17 εκατ. ευρώ (η εύλογη αξία έχει αποτιμηθεί στα 18,6 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια 8 εκατ. ευρώ από Εθνική και Eurobank. Δεν πραγματοποιήθηκε ούτε αυτός ο σχεδιασμός.

Προσπάθειες να βρεθεί αγοραστής που ήθελε να επωμιστεί και τα δανειακά βάρη του συγκροτήματος έγιναν και το 2018, αλλά πάλι χωρίς επιτυχία.

Το «στοιχειωμένο» ξενοδοχείο

Για μια ακόμη φορά στο ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνει το τριώροφο μπουτίκ ξενοδοχείο Grand Chalet που βρίσκεται στην θέση «Πάτημα» ή «Επάνω Αμπέλια» της Κηφισιάς, μέσα σε οικόπεδο 6,3 στρεμμάτων. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2022 με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή εκκίνησης στα 5.280.000 ευρώ.

Το ξενοδοχείο που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1962 και έκλεισε για πάντα το 2011, είναι συνολικού εμβαδού 2.435,63 τ.μ., ενώ περιλαμβάνει ακόμη διώροφο υπόγειο γκαράζ, δώμα και πισίνα.

Το ακίνητο ανήκει από το 2008 στην εταιρεία «Κεφαλάρι Κτηματική – Οικοδομική – Τουριστική – Ξενοδοχειακή και Εκμετάλλευσης Κέντρων Εστίασης Α.Ε.».

Την ίδια χρονιά που έκλεισε οριστικά, το 2011, ο 45χρονος Χρήστος Αποστόλου, γιός της οικογένειας Αποστόλου που είχε ιδρύσει το ξενοδοχείο, βρέθηκε δολοφονημένος στην πολυτελή του μεζονέτα στην Κηφισιά. Η δολοφονία ποτέ δεν εξιχνιάστηκε.

Το φάντασμα του «δαχτυλιδιού»

Σε νέο πλειστηριασμό, μετά από αναβολή λίγων ημερών λόγω της κακοκαιρίας, βγαίνει το ημιτελές κτίριο γραφείων της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική στην Λεωφόρο Κηφισίας 109 και Σίνα στο Μαρούσι, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα κτίριο-φάντασμα, που έχει μείνει στα μπετά από το 2004. Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας, η οποία εντάχθηκε στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου τον Σεπτέμβριο του 2013, προέβλεπε την ανέγερση τετραώροφου κτιρίου γραφείων με ισόγειο κατάστημα και τέσσερα υπόγεια 78 θέσεων στάθμευσης, επιφανείας 3.000 τ.μ. επί οικοπέδου 3 στρεμμάτων.  

Επισπεύδουσα τον πλειστηριασμό για το κτίριο, που έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά σε ποσοστό της τάξης του 47%, είναι η Hellas Capital Leasing (Credit Agricole Leasing) και η ημερομηνία διεξαγωγής του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού έχει οριστεί για τις 9 Φεβρουαρίου 2022. Ο πλειστηριασμός δεν αφορά ολόκληρο το κτίριο αλλά κάθε οριζόντια ιδιοκτησία ξεχωριστά.

Με βάση την έκθεση του πλειστηριασμού οι τιμές πρώτης προσφοράς διαμορφώνονται σε 1,5 εκατ. ευρώ για κατάστημα ισογείου και την αποθήκη Α υπογείου, σε 1 εκατ. ευρώ για τον πρώτο όροφο, και σε 1,16 εκατ. ευρώ για τον δεύτερο και τρίτο όροφο (580.000 ευρώ έκαστος).

Από το 2018 η εταιρεία του άλλοτε κραταιού Μπάμπη Βωβού προσπαθούσε να αξιοποιήσει το ημιτελές κτίριο επιδιώκοντας την αποπεράτωσή του, παρότι στο σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταρτιστεί προβλεπόταν πως θα πωλείτο.

Από την εποχή που οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονταν εν εξελίξει στο ακίνητο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 109 και Σίνα είχε στηθεί ένας τεράστιος οικοδομικός γερανός, που παρέμεινε στην ίδια θέση επί 13 ολόκληρα χρόνια.

Ο εν λόγω γερανός είχε χαρακτηριστεί αυθαίρετος και επικίνδυνος από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αμαρουσίου, ενώ υπήρχαν επανειλημμένες καταγγελίες από τους κατοίκους και τους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς για την επικινδυνότητά του. Τελικά τον Μάρτιο του 2016, ο εν λόγω πυργογερανός αποξηλώθηκε.

 Πηγή: ΟΤ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σιδηρόδρομος: «Δίκτυο του 1970, με ταχύτητες του 2020» – Ακόμα με «τρύπες» τα συστήματα ασφαλείας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

«Πεθαίνουμε από την πείνα», λένε οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ‑ Τρώνε φύλλα φυτών και ζωοτροφές για να επιβιώσουν

Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες διαπραγματεύονται τις τελευταίες εβδομάδες νέα ανακωχή. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό...

Μετεωροειδές έπεσε μεταξύ Ιωαννίνων και Καλαμπάκας – Εντυπωσιακό βίντεο!

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες Το βίντεο της πτώσης μετεωροειδούς το οποίο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή...

Σειρά στο Netflix η υπόθεση της Πισπιρίγκου

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

«Παγώνουν» τα επιτόκια στα στεγαστικά – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση

Το δίχτυ ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σκοπεύουν να διατηρήσουν οι τράπεζες, «παγώνοντας» μέχρι το τέλος του...