Αρχική Οικονομία Αλλαγές στα εργασιακά: Με συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου το ευέλικτο ωράριο –...

Αλλαγές στα εργασιακά: Με συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου το ευέλικτο ωράριο – Τι θα γίνεται εάν αυτός αρνηθεί

Ελαστικότερο ωράριο και συμψηφισμό υπερωριών με ρεπό ή ημέρες άδειας προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Το περιθώριο ευελιξίας ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπει το σχέδιο νόμου θα γίνεται υπό την «ομπρέλα» της σύναψης ατομικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή θα συμφωνείται ελεύθερα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Σήμερα απαιτούνται επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Στο εξής, ο εργοδότης θα μπορεί να προσφεύγει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για να λάβει την έγκριση για τους συμψηφισμούς των ωρών υπερεργασίας ή υπερωρίας με μείωση εργάσιμου χρόνου σε άλλη χρονική στιγμή εντός 6μήνου, όταν δεν είναι εφικτό να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση με το οικείο σωματείο για την διευθέτηση.

Αυτός όπως είναι φυσικό, αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που κάνουν λόγο για κεκαλυμμένη κατάργηση των οκταώρου.

«Μέσα στο νομοσχέδιο θα υπάρχει μία ρύθμιση που θεωρούν (στην αντιπολίτευση) ότι είναι δήθεν κατάργηση του οκταώρου, ενώ ισχύει ήδη στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια. Δηλαδή, αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ, το 52% των εργαζομένων αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 40% εξ αυτών που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.

Στο εξής, σε δραστηριότητες εποχικού χαρακτήρα όπως ο τουρισμός για παράδειγμα, θα παρέχεται η δυνατότητα να απασχολούνται οι εργαζόμενοι μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες ημερησίως για τους υπόλοιπους έξι μήνες του χρόνου. Δηλαδή οι παραγωγικές ανάγκες κάθε εποχής θα «ορίζουν» το ωράριο των υπαλλήλων μιας επιχείρησης, το οποίο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το συμβατικό ωράριο.

Το νομοθετικά θεσπισμένο οκτάωρο θα μπορεί να γίνεται δεκάωρο, αρκεί οι επιπλέον ώρες να «αφαιρούνται» σε επόμενο χρόνο, από τον χρόνο εργασίας του υπαλλήλου. Το ίδιο θα συμβαίνει και για την εργασία τις Κυριακές και μάλιστα χωρίς μισθολογική προσαρμογή.

Με το νέο σύστημα, ένας εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται για παράδειγμα κάθε Παρασκευή για 10 ώρες και κάθε Δευτέρα για 6 ώρες, ώστε με συμψηφισμό να προκύπτει 8ωρο.
Αντίστοιχα ένας εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται για μία εβδομάδα 10 ώρες καθημερινά και την επόμενη εβδομάδα να απασχολείται 6 ώρες καθημερινά. Έτσι θα έχει δουλέψει 50 ώρες την μια εβδομάδα και 30 ώρες την δεύτερη, ο μέσος όρος των οποίων είναι 40 (για 5νθήμερη οκτάωρη εργασία).

Την ίδια στιγμή, τυχόν υπερωρίες είτε θα πληρώνονται, είτε θα καλύπτονται με χορήγηση άδειας, ή ρεπό μέσα στο εξάμηνο. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα πλαφόν των νόμιμων υπερωριών σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 48 ώρες ανά 6μηνο (90 ώρες το έτος) για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Η σημερινή διάκριση θα εξισωθεί και θα ανέλθει στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους.

«Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι αναγκαία σε συνθήκες πανδημίας. Είναι ο σύγχρονος τρόπος οργάνωσης της εργασίας (smart working) που έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού» επισημαίνει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. «Αρκεί να είναι συναινετική και να περιλαμβάνει το δικαίωμα αποσύνδεσης που εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί την πρόταση του εργοδότη του να υπογράψουν ατομική σύμβαση με ελαστικότερο ωράριο; Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, αν ο εργαζόμενος αρνηθεί την διευθέτηση δεν μπορεί να απολυθεί λόγω αυτής του της απόφασης. 

Απασχόληση και τις Κυριακές

Επιπλέον για ορισμένους κλάδους, όπως της πληροφορικής, των Data centers, των Logistics, του έτοιμου σκυροδέματος κ.ά., θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα, διατηρουμένου του πενθημέρου, με τη δυνατότητα διήμερης ανάπαυσης εντός της εβδομάδας.

Η εργασία ΚΑΙ τις Κυριακές θα προβλέπεται για τους εξής κλάδους:

1. Παραγωγή – αποθήκευση – μεταφορά – διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.

2. Εφοδιαστική αλυσίδα («logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων .

3. Κέντρα κοινών υπηρεσιών («shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.

4. Κέντρα δεδομένων («data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,

5. Ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου.

6. Παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.

7. Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

insider.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τατούλης: Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του κ.Νίκα και της πολιτικής σκευωρίας του έχει ήδη αρχίσει

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ18.1.2022Απόλυτη δικαίωση για τον τ.Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τους συνεργάτες του αποτελούν οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης σχετικά με...

Ερχονται τα ηλεκτρονικά “κουπόνια” έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε – Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική...

ΗΠΑ – Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, δηλώνει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε σήμερα «εξαιρετικά επικίνδυνη» την ουκρανική κρίση, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια επίθεση...

Σχολεία – Ξεκινά η διανομή των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς – Η διαδικασία

Από σήμερα, Τετάρτη, μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να προμηθεύονται από τα φαρμακεία πέντε δωρεάν self test.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές...

Η απόφαση Νίκα για τις αρμοδιότητες του εντεταλμένου συμβούλου Γιάννη Μπουντρούκα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, προβλέπονται οι αναλυτικές αρμοδιότητες του εντεταλμένου Γιάννη Μπουντρούκα.Εντεταλμένος Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, κ. Μπουντρούκας Ιωάννης.– Eισηγήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο...