Αρχική Οικονομία Αλλαγή κριτηρίων για την εφάπαξ ενίσχυση ύψους 400 ευρώ

Αλλαγή κριτηρίων για την εφάπαξ ενίσχυση ύψους 400 ευρώ

Διευρύνεται η δεξαμενή των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που θα καταστούν δικαιούχοι της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ. Οι δύο «κόφτες» που είχαν μπει εξαρχής στο θεσμικό πλαίσιο του βοηθήματος -πτώση τζίρου 20% το 2020 συγκριτικά με το 2019 και οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ- επέτρεψαν μόνο σε 44.248 επιστήμονες να καταστούν τελικά δικαιούχοι, με τον ΟΑΕΔ να εκταμιεύει στις 16 Μαρτίου μόλις 17,7 εκατ. ευρώ.

Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων των ελευθέρων επαγγελματιών που απορρίφθηκαν για τη λήψη του επιδόματος των 400 ευρώ, αφορούσε τη μη εκπλήρωση του κριτηρίου της πτώσης τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο αναφοράς (Απρίλιος-Δεκέμβριος 2020). Καθώς το σχετικό κονδύλι που είχε δεσμευτεί είναι ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ (από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων) έρχεται νέα ΚΥΑ που ελαστικοποιεί τα κριτήρια προκειμένου να καταστούν περισσότεροι επιστήμονες δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται με τη νέα ΚΥΑ, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, είναι:

* Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης αφενός να εμφανίζουν μείωση κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 και αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ (κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί).
Συνεπώς, για αυτή την υποομάδα των επιστημόνων δεν υπάρχει πλαφόν στην πτώση τζίρου -δηλαδή 20%-, αλλά αρκεί να προκύπτει πτώση τζίρου για την επίμαχη περίοδο όποιο κι αν είναι το ύψος της.

* Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως την 5η Φεβρουαρίου 2021 η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να μην εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

* Δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 ή είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο μετά την ημερομηνία αυτή.

Δήλωση έως τις 15 Απριλίου

Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας, για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο σύστημα «Εργάνη» έως τις 15 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η «Εργάνη» είναι ανοιχτή από τις 19 Μαρτίου για καταχώρηση διορθώσεων κατά τον πρώτο κύκλο της υποβολής αιτήσεων (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ).

Στο σύστημα «Εργάνη» στην ίδια προθεσμία μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι δεν το έπραξαν για οποιονδήποτε λόγο την προηγούμενη φορά.

Επίσης διευκρινίζεται ότι όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ και είχαν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της «Εργάνης», της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης.

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ, που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 30 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τρομακτικές εικόνες από τη φονική χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια

Δύο Πολωνοί σκιέρ βρήκαν τραγικό θάνατο από τη χιονοστιβάδα. Οι διασώστες κατάφεραν να σώσουν 21 άτομα που είχαν παγιδευτεί κάτω από...

Πτώση Phantom: Φωτογραφία-ντοκουμέντο, ο χάρτης των πιλότων του μοιραίου αεροσκάφους

Ανάμεσα στα ευρήματα και τα συντρίμμια του Phantom που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας ήταν...

Γονείς βάζουν ντετέκτιβ να παρακολουθούν τα ανήλικα παιδιά τους

Μετά από έγγραφη συγκατάθεση των γονιών τους τα περισσότερα παιδιά που παρακολουθούνται είναι ηλικίας από 12 έως 16 ετών. Αιτία για...

Ενοίκια: Αύξηση από 3% έως 7% στις τιμές φέτος

Το πρόβλημα των ενοικίων έχει πάρει τεράστιες διαστάσειςΑνοδική αναμένεται ότι θα είναι η πορεία των τιμών στα ενοίκια κατά τη διάρκεια...

Τι έδειξε η έρευνα για την καταγγελία αξιωματικού και τον γιο Θεοδωρικάκου

Έρευνα για την καταγγελία περί συγκάλυψης υπόθεσης ναρκωτικών που εμπλέκεται ο γιος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου πραγματοποίησε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ...