Αρχική Ελλάδα Αλλαγή ώρας 2022: Πότε είναι στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί...

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε είναι στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί για την κατάργηση

Τα χαράματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου εφαρμόζεται η αλλαγή ώρας (από τη θερινή στη χειμερινή) εδώ και δεκαετίες, ωστόσο, τώρα που «καλπάζει» η ενεργειακή κρίση το ζήτημα κατάργησης του εν λόγω μέτρου τέθηκε ξανά στο τραπέζι.

Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου αλλαγής ώρας

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε αρχίσει προ πανδημίας να συζητά το θέμα και τα κράτη-μέλη θα επέλεγαν αν θέλουν να μείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή ώρα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικότερα ζητήματα.

Η ενεργειακή κρίση και η νέα επίσημη δήλωση για την αλλαγή ώρας

Πλέον, αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε το μέτρο αλλαγής ώρας να καταργηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση στελέχους της κυβέρνησης, του Κώστα Σκρέκα, έχουν ήδη γίνει μελέτες για το θέμα, ενώ τη στιγμή αυτή εκπονείται ακόμα μία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και εφόσον υπάρχει διαφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ούτε τώρα πρόκειται να καταργηθεί το μέτρο.

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από λίγες ημέρες.

Συνεπώς, το μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί -τουλάχιστον τώρα- και η αλλαγή ώρας φέτος θα γίνει κανονικά όπως κάθε φορά.

Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση που η μελέτη που εκπονείται αυτήν τη στιγμή -για την οποία μίλησε ο κ. Σκρέκας- δεν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα που δίνει «πόντους» σε όσους υποστηρίζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Κυριακή που γίνεται η αλλαγή ώρας

Τα χαράματα της 30ης Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, η ώρα θα αλλάξει από θερινή σε χειμερινή. Ήτοι, όσοι είναι ξύπνιοι, θα ρυθμίσουν τα μη ψηφιακά ρολόγια τους μία ώρα πίσω.

Από τις 04.00 το ρολόι θα δείξει ξανά 03.00, με την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου να διαρκεί… 25 ώρες! Κερδίζουμε μία ώρα ύπνου, όμως χάνουμε για τους επόμενους μήνες μία ώρα φωτός.

Η επόμενη αλλαγή ώρας το 2023

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η επόμενη αλλαγή της ώρας, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου.

Θα μπούμε ξανά στη θερινή, χάνοντας μία ώρα, αφού οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά.

Οι ώρες κοινής ησυχίας τον χειμώνα

Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

11η Σεπτεμβρίου 2001: Θα έριχναν και 5ο αεροπλάνο; – Τι συνέβη με την πτήση United 23;

Ο κυβερνήτης Tom Mannello βρισκόταν σε ετοιμότητα για την απογείωση της πτήσης 23 της United Airlines. Μέχρι που δόθηκε εντολή να επιστρέψουν όλα τα...

Ρωσία: Απαγορεύει τα iPhone σε αξιωματικούς – «Πετάξτε τα ή δώστε τα στα παιδιά»

«Τελείωσαν όλα για το iPhone: ή πετάξτε το ή δώστε το στα παιδιά», έγραφε η Kommersant.Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή σε αξιωματούχους...

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται επιδόματα και τριετίες – Πότε η πληρωμή για το δώρο Πάσχα

Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός μικτά θα είναι 780 ευρώ, με τις καθαρές αποδοχές να διαμορφώνονται στα 666 ευρώ,...

Τροχαία: 1.322 παραβάσεις στην Πελοπόννησο μέσα σε 7 ημέρες

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.Συγκεκριμένα το διάστημα από...