Αρχική Ελλάδα Αλλαγή ώρας 2023: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Ξανά τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά πρέπει να γυρίσουμε για δεύτερη φορά μέσα στο 2023. . Η αλλαγή της ώρας ισχύει και το 2023 καθώς η Ευρώπη «πάγωσε» την κατάργηση του μέτρου που θα οδηγούσε σε μόνιμη διατήρηση της θερινής ώρας.

Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου, η ώρα θα αλλάξει κάτι που σημαίνει πως θα χάσουμε όλοι μια ώρα ύπνου, αφού οι δείκτες του ρολογιού θα προχωρήσουν μια ώρα μπροστά δείχνοντας 4. Εάν τελικά η συζήτηση για την κατάργησή της δεν προχωρήσειι η επόμενη αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2023. Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει το 2018, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Σεπτεμβρίου.

Αλλαγή ώρας και ενεργειακή κρίση

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας, Ωστόσο, μετέθεσε την απόφαση των χωρών-μελών για δύο χρόνια, έως το 2021.

Μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, όμως, όπως το Brexit, η πανδημία στη συνέχεια και πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που αυτός έχει επιφέρει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, έχουν οδηγήσει σε αναστολή υλοποίησης της απόφασης.

Η σύνδεση της συζήτησης περί κατάργησης του μέτρου, με την ενεργειακή κρίση και το κατά πόσο θα ήταν ευεργετική, βρίσκεται πλέον στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, οι οποίοι εκπονούν μελέτες για το θέμα. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μόνιμη θερινή ώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας. Άλλες έρευνες, ωστόσο, αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.

Πώς ξεκίνησε το μέτρο

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας, ξεκίνησε καθώς θεωρείτο ότι έτσι θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη δεκαετία του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ελαφρύτερος ο «λογαριασμός» για νέους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Ελαφρύτερος θα είναι ο «λογαριασμός» των φετινών φορολογικών δηλώσεων για χιλιάδες νέους επαγγελματίες αλλά και για επιτηδευματίες που αύξησαν τις θέσεις...

Τέμπη: Ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου επιρρίπτει ο επιθεωρητής του ΟΣΕ – Πώς φτάσαμε στην προφυλάκισή του

Σε δυο άτομα ανέρχονται οι προφυλακισθέντες μέχρι στιγμής για το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Ο επιθεωρητής...

Σχέδιο δολοφονίας μέσα από τη φυλακή: Έδωσε 50.000 δολάρια για να σκοτώσουν την οικογένειά της

Η 29χρονη φυλακισμένη στη Φλόριντα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο της για να εξολοθρεύσει την οικογένειά της. Η Tureygua Inaru...

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή: Ολοταχώς για διασύνδεση ταμειακών και POS -Τι αλλάζει στην εστίαση

Νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποκτούν οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δρομολογώντας από το καλοκαίρι κιόλας τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών...

Έρχονται αποζημιώσεις έως 2.000 ευρώ για διακοπές ρεύματος άνω των 72 ωρών

Αποζημιώσεις έως 2.000 ευρώ για διακοπές ρεύματος άνω των 72 ωρών εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών, θα προβλέπει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.Σύμφωνα με...