Αρχική Οικονομία Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Το ΤΑΠ, η e-μεταβίβαση και ο κίνδυνος...

Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Το ΤΑΠ, η e-μεταβίβαση και ο κίνδυνος για αναδρομικά δημοτικά τέλη δεκαετιών

Και ξαφνικά αναστάτωση στην κτηματαγορά. Τροπολογία προβλέπει την αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού ΤΑΠ του πλέον “κομβικού” εγγράφου που απαιτείται για να αλλάξει χέρια ένα ακίνητο, καθώς σε χιλιάδες περιπτώσεις είναι η έλλειψή του που προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής φέρνει σχέδιο υπουργικής απόφασης με στόχο να καταστήσει ηλεκτρονική όλη τη διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου -διαδικασία που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι όμως ήδη αντιδρούν- ενώ νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ιδιοκτητών, καθώς ανοίγει τον δρόμο να αναζητηθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη ακόμη και πολλές 10ετίες πίσω σε περίπτωση που πρόσθετα τετραγωνικά κατά τη διαδικασία καταμέτρησης του ακινήτου από τον μηχανικό.

Η τριπλή παρέμβαση απαιτεί επομένως προσαρμογή σε μια “νέα πραγματικότητα” η οποία διαμορφώνεται και περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

1. Η τροπολογία για την έκδοση της βεβαίωσης του ΤΑΠ προβλέπει ότι “σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακίνητων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου, απαιτείται βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), άλλως η συμβολαιογραφική πράξη είναι άκυρη και δεν επάγεται οποιαδήποτε έννομη συνέπεια. Η βεβαίωση χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη ή αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα, εκδίδεται εντός πέντε (5) ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της.

Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου. Ο δήμος ζητά ως δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνον α) για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και β) για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής, Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου. Η βεβαίωση εκδίδεται για τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.”.

2. Την δεύτερη παρέμβαση την κατήγγειλε χθες η ΠΟΜΙΔΑ με τον πρόεδρο της να μιλά για αναδρομικό χαράτσι από το… 1958. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές και τις δημοτικές εκλογές, αλλά και την παραμονή της ανακοίνωσης του “ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου”, το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμαρχοι επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στην Βουλή τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν το ουσιαστικά απαράγραπτο τέτοιων οφειλών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες.

Η αρχική διατύπωση για την οποία η ΠΟΜΙΔΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της, προέβλεπε την κατάργηση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής που ίσχυε από το 2014 ως τώρα και την σταδιακή εντός διετίας επαναφορά της πενταετούς παραγραφής των κάθε είδους υποχρεώσεων των πολιτών προς τους Δήμους. Το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρηματολογούσε μάλιστα αναφανδόν υπέρ της 5ετούς παραγραφής στα συνοδευτικά κείμενα του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι με το προηγούμενο καθεστώς “παρατηρούνται η επιβάρυνση και ο αιφνιδιασμός των πολιτών που καλούνται ακόμα και 23 χρόνια μετά να καταβάλουν ποσά για κάποιο πρόστιμο που μπορεί να έχουν πληρώσει χωρίς να έχουν κρατήσει μετά από τόσο καιρό την απόδειξη, επιβάρυνση των δικαστηρίων με πολλές δυσαπόδεικτες και περιορισμένης σημασίας προσφυγές, διενέξεις και διαρκής ένταση μεταξύ δημοτικών αρχών, συλλογικών φορέων και εποπτευουσών αρχών και εντέλει ανασφάλεια δικαίου.

Η 5ετής παραγραφή των οφειλών ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που υιοθέτησαν μόλις πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για τους φόρους και το υπουργείο Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές ύστερα και από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι φαίνεται ότι αποτελούν ένα άλλο κράτος, αποφασίζοντας και νομοθετώντας όχι μόνο να μην μειώσουν την περίοδο παραγραφής των οφειλών, ως όφειλαν, αλλά και να την επεκτείνουν προς τα πίσω, έως τα μέσα του 20ου αιώνα καθώς εξαιρέθηκαν από την πενταετή παραγραφή οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, με την πρωτοφανή στα νομικά χρονικά διατύπωση ότι θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών “από τη γένεση της υποχρέωσής τους” Δηλαδή έως και από το 1958 για τα δημοτικά τέλη και από το 1993 για το ΤΑΠ”.

3. Η 3η παρέμβαση έχει να κάνει με την δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα μετατρέπει σε ηλεκτρονική τη διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου. Πρακτικά, η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στο gov.gr. Στόχος η αυτόματη άντληση σειράς δικαιολογητικών που απαιτούνται όπως το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το αποδεικτικό πληρωμής του φόρου μεταβίβασης, η βεβαίωση του μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών, το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, το τοπογραφικό, η βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΕΦΚΑ, τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης κ.α.

Η μεταβίβαση θα γίνεται μέσα από μια διαδικασία 12 βημάτων την ευθύνη για την οποία θα έχει ο συμβολαιογράφος. Μέχρι και τον Νοέμβριο, η διαδικασία θα είναι πιλοτική και στη συνέχεια θα γίνει -μετά και τη διόρθωση των όποιων προβλημάτων προκύψουν- υποχρεωτική.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ελαφρύτερος ο «λογαριασμός» για νέους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Ελαφρύτερος θα είναι ο «λογαριασμός» των φετινών φορολογικών δηλώσεων για χιλιάδες νέους επαγγελματίες αλλά και για επιτηδευματίες που αύξησαν τις θέσεις...

Τέμπη: Ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου επιρρίπτει ο επιθεωρητής του ΟΣΕ – Πώς φτάσαμε στην προφυλάκισή του

Σε δυο άτομα ανέρχονται οι προφυλακισθέντες μέχρι στιγμής για το μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Ο επιθεωρητής...

Σχέδιο δολοφονίας μέσα από τη φυλακή: Έδωσε 50.000 δολάρια για να σκοτώσουν την οικογένειά της

Η 29χρονη φυλακισμένη στη Φλόριντα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο της για να εξολοθρεύσει την οικογένειά της. Η Tureygua Inaru...

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή: Ολοταχώς για διασύνδεση ταμειακών και POS -Τι αλλάζει στην εστίαση

Νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποκτούν οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δρομολογώντας από το καλοκαίρι κιόλας τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών...

Έρχονται αποζημιώσεις έως 2.000 ευρώ για διακοπές ρεύματος άνω των 72 ωρών

Αποζημιώσεις έως 2.000 ευρώ για διακοπές ρεύματος άνω των 72 ωρών εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών, θα προβλέπει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.Σύμφωνα με...