Αρχική Οικονομία Αλλάζουν το φορολογικό τοπίο οι νέες αντικειμενικές αξίες

Αλλάζουν το φορολογικό τοπίο οι νέες αντικειμενικές αξίες

Από το μικροσκόπιο περνά η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό, ώστε να τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων ακίνητων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σκοπός της της διαδικασίας αυτής είναι η κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες ώστε να επεκτείνει το αντικειμενικό σύστημα σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης καθορισμού των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι ανατροπές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων.
Οι φόροι που πρόκειται να ανατραπούν

Ο ΕΝΦΙΑ για φέτος όπως όλα δείχνουν θα μείνει και πάλι παγωμένος στα περσινά επίπεδα. Έτσι η νέα μείωση του 8% κατά μέσο όρο, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, αναβάλλεται για το επόμενο έτος.

Ωστόσο για το επόμενο φορολογικό έτος παίζει το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αφού κάθε χρόνο περι τους 450.000 φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) καλούνται να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, ενώ επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν καπέλο με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.

Οι Φόροι μεταβίβασης θα παραμείνουν αφορολόγητες και μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων πρώτης κατοικίας λόγω της διατήρησης των αφορολόγητων ορίων που εφαρμόζονται σήμερα.

Αλλαγές θα έρθουν στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας –σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία των νοικοκυριών και επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Τεκμήριο κατοικίας θα πάρει την ανιούσα για τους φορολογούμενους με ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα βρεθούν πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς το τεκμήριο αυτομάτως θα αυξηθεί κατά 40%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι Ρώσοι αποσυνδέθηκαν από το υπόλοιπο Internet

Το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, RBC ανακοίνωσε πως η χώρα δοκιμάζει τους τρόπους που μπορεί να ‘αποκοπεί’ από το παγκόσμιο Internet....

Μύκονος: Άγρια καταδίωξη της αστυνομίας σε σπείρα διαρρηκτών – Τραυματίας αστυνομικός

Η δράση των διαρρηκτών σε βίλες της Μυκόνου έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Πριν από λίγες ημέρες δυο διαρήκτες, οι οποίοι κατά...

Άνδρας “μίλησε” με τη νεκρή αρραβωνιαστικιά του, μέσω τεχνητής νοημοσύνης!

Η San Francisco Chronicle αποκάλυψε την ιστορία ενός άνδρα που δεν μπορούσε να αντέξει το χαμό της συντρόφου του και δημιούργησε...

Ληστές πήγαν να κλέψουν τσιπουράδικο και κλειδώθηκαν μέσα! «Ήταν μεγάλη βλακεία» είπαν στον ιδιοκτήτη

Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζαν δύο ληστές ηλικίας 29 και 38 ετών που μπήκαν να κλέψουν τσιπουράδικο στον Άγιο...

Μύκονος: Τούρκος οργάνωσε κορωνοπάρτι στη θαλαμηγό του – «Έπεσαν» πρόστιμα άνω των 76.000 ευρώ

Το Λιμενικό επενέβη τα ξημερώματα και σταμάτησε το πάρτι σε σκάφος που ανήκει σε Τούρκο επιχειρηματία, στο οποίο συμμετείχαν 26 άτομαΜε...