Αρχική Οικονομία Αλλάζουν το φορολογικό τοπίο οι νέες αντικειμενικές αξίες

Αλλάζουν το φορολογικό τοπίο οι νέες αντικειμενικές αξίες

Από το μικροσκόπιο περνά η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό, ώστε να τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων ακίνητων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σκοπός της της διαδικασίας αυτής είναι η κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες ώστε να επεκτείνει το αντικειμενικό σύστημα σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης καθορισμού των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι ανατροπές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων.
Οι φόροι που πρόκειται να ανατραπούν

Ο ΕΝΦΙΑ για φέτος όπως όλα δείχνουν θα μείνει και πάλι παγωμένος στα περσινά επίπεδα. Έτσι η νέα μείωση του 8% κατά μέσο όρο, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, αναβάλλεται για το επόμενο έτος.

Ωστόσο για το επόμενο φορολογικό έτος παίζει το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αφού κάθε χρόνο περι τους 450.000 φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) καλούνται να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, ενώ επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν καπέλο με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.

Οι Φόροι μεταβίβασης θα παραμείνουν αφορολόγητες και μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων πρώτης κατοικίας λόγω της διατήρησης των αφορολόγητων ορίων που εφαρμόζονται σήμερα.

Αλλαγές θα έρθουν στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας –σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία των νοικοκυριών και επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Τεκμήριο κατοικίας θα πάρει την ανιούσα για τους φορολογούμενους με ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα βρεθούν πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς το τεκμήριο αυτομάτως θα αυξηθεί κατά 40%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θεσσαλονίκη: Πέθανε και βρήκαν στο σπίτι του αρχαία μαρμάρινη κεφαλή από άγαλμα

Μία μαρμάρινη κεφαλή γυναικείου αγάλματος, που χρονολογείται πιθανόν στο 2ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε το προηγούμενο 24ωρο σε διαμέρισμα στην παραλιακή λεωφόρο...

Τα πάνω-κάτω: Οι Σύμβουλοι Δημάρχων θα συντάσσουν τα έγγραφα των Οικονομικών Υπηρεσιών

Ευφάνταστες λύσεις εφευρίσκει η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τη δραματική υποστελέχωση στους Δήμους, που διαρκώς εντείνεται, αφού οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις αγνοούνται.Μία από αυτές,...

Conde Nast Traveller: Τα 2 ελληνικά νησιά που ταυτίζονται με το «ευ ζην»

Τους λόγους που δύο ελληνικά νησιά, η Πάτμος και οι Λειψοί, ταυτίζονται με το «ευ ζην» και πρέπει να βρίσκονται στην...

Μωβ μέδουσες: Διπλή επίθεση σε γυναίκα στα Χανιά – Τα σημάδια και τα συμπτώματα

Παραμένει έντονο το φαινόμενο με τις μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, οι οποίες έχουν γίνει πονοκέφαλος για τους λουόμενους.Θύμα των μωβ...

Δημοσκόπηση GPO: Ποιες οι διαφορές των κομμάτων (πίνακας)

Με 8,9% διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καραγράφεται στο δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO για το powergame.gr. Συγεκριμένα, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 8,9 ποσοστιαίων...