Αρχική Οικονομία Αλλάζουν το φορολογικό τοπίο οι νέες αντικειμενικές αξίες

Αλλάζουν το φορολογικό τοπίο οι νέες αντικειμενικές αξίες

Από το μικροσκόπιο περνά η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό, ώστε να τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων ακίνητων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σκοπός της της διαδικασίας αυτής είναι η κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες ώστε να επεκτείνει το αντικειμενικό σύστημα σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης καθορισμού των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι ανατροπές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων.
Οι φόροι που πρόκειται να ανατραπούν

Ο ΕΝΦΙΑ για φέτος όπως όλα δείχνουν θα μείνει και πάλι παγωμένος στα περσινά επίπεδα. Έτσι η νέα μείωση του 8% κατά μέσο όρο, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, αναβάλλεται για το επόμενο έτος.

Ωστόσο για το επόμενο φορολογικό έτος παίζει το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αφού κάθε χρόνο περι τους 450.000 φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) καλούνται να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, ενώ επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν καπέλο με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.

Οι Φόροι μεταβίβασης θα παραμείνουν αφορολόγητες και μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων πρώτης κατοικίας λόγω της διατήρησης των αφορολόγητων ορίων που εφαρμόζονται σήμερα.

Αλλαγές θα έρθουν στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας –σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία των νοικοκυριών και επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Τεκμήριο κατοικίας θα πάρει την ανιούσα για τους φορολογούμενους με ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα βρεθούν πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς το τεκμήριο αυτομάτως θα αυξηθεί κατά 40%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κλείδωσε: Πόσοι και πότε θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Εως τις 20 Δεκεμβρίου θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες (συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι...

Προσφυγή Οτσαλάν κατά Αθήνας για την παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές

Aφορά στην άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1998Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκανε δεκτή την προσφυγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά της Ελλάδας και ζήτησε υπεράσπιση από την Αθήνα.Η προσφυγή...

Ρόδος: Κατηγορεί τον πρώην της ότι την κόλλησε HIV σκόπιμα

Εξηγήσεις έδωσε ένας 41χρονος φορέας του AIDS που ελέγχεται μετά από μήνυση μιας 50χρονης ότι την κόλλησε σκόπιμα. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα...

Σεισμός: Οι ειδικοί ζωντανεύουν τις μνήμες από τη δόνηση του 1981 – Τι είχε συμβεί τότε και γιατί φοβούνται τώρ

Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μία φορά οι Έλληνες. Οι σεισμολόγοι τσακώνονται και ο κόσμος αγωνιά. Το ίδιο έγινε και πέρσι τέτοια περίπου εποχή...

Σύλληψη 77χρονου στην Καλαμάτα που εγκατέλειψε το σημείο μετά από τροχαίο

Το μεσημέρι της Τετάρτης, τροχαίο ατύχημα συνέβη στην οδό Ασκληπιού στο κέντρο της Καλαμάτας όταν μηχανάκι συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.Αποτέλεσμα της σύγκρουσης...