Αρχική Κόσμος Αλβανία: Φαινόμενο εγκατάλειψης του σχολείου – Περίπου 20 χιλιάδες παιδιά μεγαλώνουν αναλφάβητα

Αλβανία: Φαινόμενο εγκατάλειψης του σχολείου – Περίπου 20 χιλιάδες παιδιά μεγαλώνουν αναλφάβητα

Το φαινόμενο εγκατάλειψης του σχολείου από τα παιδιά αποτελεί φλέγον ζήτημα στη γείτονα χώρα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ελάχιστα μελετημένο.

Για πρώτη φορά, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, τα εκπαιδευτικά σωματεία αποκάλυψαν –σε περιφερειακό συνέδριο που έλαβε χώρα στα Τίρανα– ότι υπάρχουν περίπου 20.000 τέτοιες περιπτώσεις στη χώρα.

«Στην Αλβανία, δεν έχουν γίνει πραγματικές μελέτες, αλλά με τη δουλειά μας, ανακαλύψαμε ότι αν πριν από δέκαχρόνια ο αριθμός ήταν 40.000, σήμερα έχει μειωθεί στο μισό. Όμως, εξακολουθούμε να ανησυχούμε, διότι τα παιδιά απασχολούνται σε κάθε μέτωπο, την ελαφριά βιομηχανία, τις κατασκευές, παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο και ζητιανεύουν», τόνισε ο Στάβρι Λίκο, πρώην συντονιστής έργων κατά της παιδικής εργασίας.

Την τελευταία δεκαετία, υπάρχει ευαισθητοποίηση στις αλβανικές οικογένειες για τη σημασία της εκπαίδευσης, ωστόσο, το φαινόμενο της εγκατάλειψης του σχολείου δεν έχει εκλείψει. Μάλιστα, οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για επιδείνωση της κατάστασης, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

«Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ ανησυχητικό, αναφέρουμε τα στοιχεία της UNICEF, βάσει των οποίων ο αριθμός των παιδιών που –αυτή τη στιγμή– εργάζονται και δεν πηγαίνουν σχολείο, είναι 160 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο.

«Από τη δουλειά που έχουμε κάνει με τα Εκπαιδευτικά Σωματεία στην Αλβανία, βλέπουμε ότι τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο εδώ, είναι κυρίως από τις κοινότητες των Ρομά και των Αιγυπτίων, αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλες κατηγορίες», τόνισε ο Σάμουελ Γκρουμιάου, εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Ενώσεων. Η εγκατάλειψη του σχολείου από παιδιά σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επηρεάζει την απασχόληση των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα Συνδικάτα.

«Την απασχόληση των δασκάλων δεν επηρεάζει μονάχα αυτό το φαινόμενο, αλλά και η μαζική μετανάστευση και η μείωση της γεννητικότητας θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών», υπογράμμισε ο Νεβρούς Καπτέλλη, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ένωσης Εκπαίδευσης.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...