Αρχική Κόσμος Αμερικανικός πύραυλος κόβει στα δύο τάνκερ και το βυθίζει αμέσως: Στρατιωτική άσκηση...

Αμερικανικός πύραυλος κόβει στα δύο τάνκερ και το βυθίζει αμέσως: Στρατιωτική άσκηση με μηνύματα στην Κίνα

Ένα εμπορικό σκάφος που πλέει στον Κόλπο του Μεξικού βάλλεται από πύραυλο JDAM, που έχει το προσωνύμιο Quicksink, λόγω της ταχύτητας με την οποία βυθίζεται το πλοίο που είναι στόχο.

Το πλοίο μέσα σε 40 δευτερόλεπτα βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας. Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από την αμερικανική άσκηση που έγινε στον Κόλπο του Μεξικού, θεωρούνται μήνυμα προς την Κίνα για την ισχύ πυρός που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Το πλοίο-στόχος στην άσκηση χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αεροσκάφος F-15E Strike Eagle που πετούσε σε χαμηλό ύψος. Ο πύραυλος JDAM είναι ένας σχετικά φτηνός τρόπος να μετατρέπονται μη κατευθυνόμενες βόμβες σε όπλα υψηλής ακρίβειας παντός καιρού. Την στιγμή που εκρήγνυται η βόμβα το πλοίο-στόχος υψώνεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σπάζει στα δύο από την ισχύ της έκρηξης.

Η άσκηση αυτή έγινε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά το βίντεο και οι φωτογραφίες δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα.

Κάθε βόμβα του τύπου JDAM, όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη άσκηση, κοστίζει περίπου 30.000 δολάρια.

Επιπλέον το μαχητικό F-15E Stike Eagle που πυροδοτεί την βόμβα κοστίζει περίπου 87,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα αμερικανικό υποβρύχιο –από το οποίο εναλλακτικά θα μπορούσε να πληγεί το πλοίο με παραδοσιακή τορπίλη– κοστίζει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το εργαστήριο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που ανέπτυξε το όπλο JDAM, «στόχος είναι η ανάπτυξη μίας χαμηλού κόστους μεθόδου για να επιτευχθεί πλήγμα ανάλογο της τορπίλης, αλλά από τον αέρα, με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερο εύρος στόχευσης σε σχέση με το υποβρύχιο».

Ο συνταγματάρχης Τόνι Μικς, διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι «πρόκειται για απάντηση στην επείγουσα ανάγκη εξουδετέρωσης θαλασσίων απειλών προς την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

(U.S. Air Force photo / 1st Lt Lindsey Heflin)

Η άσκηση και η δοκιμή του νέου όπλου έγινε σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Μόλις τον περασμένο μήνα ο απόστρατος πτέραρχος Μάικ Μίνιχαν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορεί να εμπλακούν σε πόλεμο μέχρι το 2025.

Η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου έχει κλιμακωθεί με αφορμή το θέμα της Ταϊβάν.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες 68 κινεζικά αεροσκάφη και 10 πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν κοντά στην Ταϊβάν, ενώ το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό προειδοποίησε ότι θα αναπτύξει αναγνωριστικά αεροσκάφη στα Στενά της Ταϊβάν.

Η αμερικανική προειδοποίηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «σκοπίμως παρεμποδίζουν και υπονομεύουν την ειρήνη και την σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Με την απειλή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από Ευρώπη και Ασία, ο φόβος για πιθανή χρησιμοποιήση...

Κρήτη: Μυστήριο με τη σύλληψη δύο Τούρκων σε πολυτελή βίλα – Βρίσκονταν υπό επιτήρηση από κρατικές υπηρεσίες

Στο μικροσκόπιο της αστυνομικής έρευνας έχει μπει τα τελευταία 24ωρα μία μυστηριώδης υπόθεση στην Κρήτη που αφορά στη σύλληψη δύο...

Κέρδισαν στο λαχείο ένα εκατομμύριο, τον χώρισε και δεν του έδωσε ούτε ένα λεπτό

Για μερικούς, ένα εκατομμύριο λίρες είναι εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή, όμως για άλλους γίνονται «μήλον της έριδος» που...

Έρευνα εντόπισε την πρώτη γνωστή περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι των αποδείξεων, τι ισχύει για τα ζευγάρια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...