Αρχική Κόσμος Άμεση διάγνωση του κοροναϊού με οπτικούς αισθητήρες

Άμεση διάγνωση του κοροναϊού με οπτικούς αισθητήρες

Χωρίς προοπτική για ανοσία αγέλης στον άμεσο ορίζοντα, η άμεση ανίχνευση του COVID-19 παραμένει επιτακτική για τον περιορισμό της πανδημίας, ιδίως με τα τεστ που διενεργούνται σε μονάδες υγείας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και την Omega Optics Inc. διερεύνησαν την ανάπτυξη γρήγορων τεχνικών ανίχνευσης της COVID-19, με τη χρήση οπτικών βιοαισθητήρων. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό περιοδικό Applied Physics Reviews.

«Λόγω των αυξανόμενων περιστατικών από πιο μεταδοτικές παραλλαγές που έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά και εξαιτίας της ανάγκης για πρόληψη και έλεγχο της επιδημίας, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνότερα τα γρήγορα τεστ για να εντοπίσουμε και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, πριν αυτή φτάσει σε κορύφωση», δήλωσε ο Αρέφ Ασγάρι, επικεφαλής της μελέτης, ερευνητής στο Κολέγιο Μηχανικών Σαν Αντόνιο, του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες λύσεις για γρήγορο τεστ ακριβείας είναι η χρήση οπτικών βιοαισθητήρων. Όταν ένα βίριο (ένα ολόκληρο σωματίδιο του ιού) βρίσκεται στην επιφάνεια ενός οπτικού αισθητήρα, η δέσμη φωτός στον αισθητήρα επηρεάζεται από το σωματίδιο και το σήμα που δίνει το φως μετατοπίζεται. Έτσι, ακόμη κι αν η δόση του ιού είναι πολύ μικρή, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα τον κορονοϊό σε πραγματικό χρόνο.

«Σε περίπτωση COVID-19, το ιικό φορτίο κατά την έναρξη της μόλυνσης μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μην ανιχνεύεται με πολλές εμπορικά διαθέσιμες μεθόδους. Επομένως, η ανίχνευση ιών, ειδικά σε πρώιμο στάδιο μόλυνσης, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Ασγάρι.

Αξιοποίηση

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί και να βελτιωθεί αυτή η δυνατότητα, όπως η ενσωμάτωσή της με μετρήσεις ταλαντώσεων πλάσματος ή η ενσωμάτωση γραφενίου στη διαδικασία παρασκευής του.

Κάθε πιθανή διαμόρφωση χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό μηχανισμό για την ανίχνευση του ιού και έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όμως το κύριο αποτέλεσμα, παραμένει το ίδιο. Ακόμη και με την ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων, η πανδημία δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς να αναπτυχθούν γρηγορότεροι τρόποι για τον εντοπισμό της μόλυνσης, ιδίως καθώς μεταλλάξεις και νέες παραλλαγές του ιού συνεχίζουν να εμφανίζονται.

«Ο συνδυασμός εμβολίων και γρήγορων τεστ μπορεί να περιορίσει την μετάδοση της κοινότητας σε ένα σημείο, από το οποίο θα μπορούμε να εξαλείψουμε αποτελεσματικά τον ιό», κατέληξε ο Ασγάρι.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η Ελλάδα τέταρτη σε καταστροφικές πλημμύρες στην Αν. Μεσόγειο τα τελευταία 140 χρόνια

Τα τελευταία χρόνια, δεδομένων των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών πλημμυρών τόσο στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία Ιούλιος 2021 –...

Στα ύψη το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο – 8 στους 10 Έλληνες στο διαδίκτυο

Ειδικά στην χώρα μας, που ξεκίνησε από πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, συντελέστηκε μια ανεπανάληπτη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της ψηφιακής κοινωνίας και...

Νορβηγία: Τα «κρίσιμα ορυκτά» που ανακαλύφθηκαν στο βυθό της και η γεωπολιτική σημασία τους

Έναν ανυπολόγιστο πλούτο στο βυθό της βόρειας θάλασσας ανακάλυψε η Νορβηγία, καθώς εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες χαλκού και σπάνιων μετάλλων που χρησιμοποιούνται...

Ρέθυμνο: Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό που τον μαχαίρωσε

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Cretalive, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής σε μπαρ...

Market Pass: Παράταση μέχρι Οκτώβριο με έναν όρο

Η διαδικτυακή πλατφόρμα για το Market Pass πρόκειται να ανοίξει τον Φεβρουάριο και αφορά στην οικονομική ενίσχυση για την αγορά βασικών...