Αρχική Κόσμος Άμεση διάγνωση του κοροναϊού με οπτικούς αισθητήρες

Άμεση διάγνωση του κοροναϊού με οπτικούς αισθητήρες

Χωρίς προοπτική για ανοσία αγέλης στον άμεσο ορίζοντα, η άμεση ανίχνευση του COVID-19 παραμένει επιτακτική για τον περιορισμό της πανδημίας, ιδίως με τα τεστ που διενεργούνται σε μονάδες υγείας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και την Omega Optics Inc. διερεύνησαν την ανάπτυξη γρήγορων τεχνικών ανίχνευσης της COVID-19, με τη χρήση οπτικών βιοαισθητήρων. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό περιοδικό Applied Physics Reviews.

«Λόγω των αυξανόμενων περιστατικών από πιο μεταδοτικές παραλλαγές που έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά και εξαιτίας της ανάγκης για πρόληψη και έλεγχο της επιδημίας, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνότερα τα γρήγορα τεστ για να εντοπίσουμε και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, πριν αυτή φτάσει σε κορύφωση», δήλωσε ο Αρέφ Ασγάρι, επικεφαλής της μελέτης, ερευνητής στο Κολέγιο Μηχανικών Σαν Αντόνιο, του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες λύσεις για γρήγορο τεστ ακριβείας είναι η χρήση οπτικών βιοαισθητήρων. Όταν ένα βίριο (ένα ολόκληρο σωματίδιο του ιού) βρίσκεται στην επιφάνεια ενός οπτικού αισθητήρα, η δέσμη φωτός στον αισθητήρα επηρεάζεται από το σωματίδιο και το σήμα που δίνει το φως μετατοπίζεται. Έτσι, ακόμη κι αν η δόση του ιού είναι πολύ μικρή, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα τον κορονοϊό σε πραγματικό χρόνο.

«Σε περίπτωση COVID-19, το ιικό φορτίο κατά την έναρξη της μόλυνσης μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μην ανιχνεύεται με πολλές εμπορικά διαθέσιμες μεθόδους. Επομένως, η ανίχνευση ιών, ειδικά σε πρώιμο στάδιο μόλυνσης, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Ασγάρι.

Αξιοποίηση

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί και να βελτιωθεί αυτή η δυνατότητα, όπως η ενσωμάτωσή της με μετρήσεις ταλαντώσεων πλάσματος ή η ενσωμάτωση γραφενίου στη διαδικασία παρασκευής του.

Κάθε πιθανή διαμόρφωση χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό μηχανισμό για την ανίχνευση του ιού και έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όμως το κύριο αποτέλεσμα, παραμένει το ίδιο. Ακόμη και με την ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων, η πανδημία δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς να αναπτυχθούν γρηγορότεροι τρόποι για τον εντοπισμό της μόλυνσης, ιδίως καθώς μεταλλάξεις και νέες παραλλαγές του ιού συνεχίζουν να εμφανίζονται.

«Ο συνδυασμός εμβολίων και γρήγορων τεστ μπορεί να περιορίσει την μετάδοση της κοινότητας σε ένα σημείο, από το οποίο θα μπορούμε να εξαλείψουμε αποτελεσματικά τον ιό», κατέληξε ο Ασγάρι.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σοκ: Όρκα σε απομόνωση για 12 χρόνια χτυπά το κεφάλι της με δύναμη μέσα σε ενυδρείο-φυλακή (Video)

Η Κίσκα, μια όρκα, περίπου 45 ετών, είναι κλεισμένη στο ενυδρείο MarineLand στο Οντάριο του Καναδά, μόνη της, εδώ και 12...

«Tηλέμαχος»: Το αντι-drone ραντάρ της ΕΑΒ – Ταξίαρχος ΕΑ εξηγεί πως λειτουργεί

Ο εμπνευστής του ραντάρ, τόνισε πως πρόκειται για μια τεχνολογία doppler και είναι 100% ελληνικής σχεδίασης και κατασκευήςΓια το ελληνικής κατασκευής και σχεδίασης «όπλο» της...

Ερωτική αντιζηλία πίσω από την δολοφονία του 17χρονου στον Βοτανικό

Ερωτική αντιζηλία «όπλισε» τον 24χρονο δράστη της άγριας δολοφονίας στο Βοτανικό. Ο 17χρονος άνδρας από το Αφγανιστάν είχε επισκεφτεί τον 24χρονο...

Η ώρα της εφορίας: Τι πληρώνουμε τον Αύγουστο – Oι δόσεις και η έκπτωση 3%

Η ακτινογραφία των στοιχείων για το φόρο εισοδήματος και πως μπορούν οι υποχρεώσεις να πληρωθούν σε δόσειςΑντίστροφα μετρά ο χρόνος για...

Νιου Τζέρσεϊ: Προσπάθησε να προσλάβει δολοφόνο για να σκοτώσει ένα κορίτσι 13 ετών

Ένας άνδρας, 57 ετών, από το Νιου Τζέρσεϊ κατηγορείται ότι προσπάθησε να προσλάβει έναν δολοφόνο για να σκοτώσει ένα κορίτσι, 13...