Η επιλογή της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής φέρει στρατηγικό μήνυμα προς την Άγκυρα, καθώς σχετίζεται με τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου του 2020. Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, η άσκηση «Μέδουσα» είναι ενδεικτική των ισχυρών στρατηγικών δεσμών που έχει αναπτύξει η Αθήνα με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, καθώς και με τη Γαλλία, που είναι στενός σύμμαχος της Ελλάδας και κεντρικός παράγοντας στο γεωστρατηγικό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου.
Η θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης, μέχρι την Κάσο και την Κάρπαθο, θα αποτελέσει το κεντρικό πεδίο επιχειρήσεων της άσκησης. Θα αναπτυχθεί μια μεγάλη επιχειρησιακή αρμάδα που θα περιλαμβάνει πολεμικά πλοία, ελικόπτερα, υποβρύχια και πυραυλακάτους, με συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και χερσαίων δυνάμεων, επισημαίνοντας τον διακλαδικό χαρακτήρα της άσκησης.
Τα σενάρια που θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης θα περιλαμβάνουν κυρίως αεροναυτικές επιχειρήσεις και θα βασίζονται σε σύγχρονες απειλές που παρατηρούνται σε πολεμικά πεδία όπως η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο και την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών. Οι συμμετοχές περιλαμβάνουν σημαντικές δραστηριότητες πολέμου επιφανείας, αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, με τη συμμετοχή των ελληνικών ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo για πρώτη φορά σε διεθνή άσκηση.
Η άσκηση «Μέδουσα» ακολουθεί την ολοκλήρωση της νατοϊκής άσκησης Ramstein Flag24, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή 89 μαχητικών και 12 αεροσκαφών υποστήριξης από 13 χώρες. Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η επιλογή της Ελλάδας ως διοργανώτριας χώρας τονίζει τη γεωστρατηγική αξία της χώρας και τον στρατηγικό της ρόλο στη συλλογική άμυνα. Τα μαχητικά F-35 που συμμετείχαν στην άσκηση έκλεψαν την παράσταση, προσφέροντας στους Έλληνες επιτελείς μια πρόγευση για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πηγή: kathimerini.gr