Το πρακτορείο Ανατολή (Anadolu), σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους τους από την Ελλάδα, δώρισε κάμερες σε δημοσιογράφους των οποίων ο εξοπλισμός υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Τουρκία για την κάλυψη των σεισμών.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές το Anadolu, με παρέμβαση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, ανέλαβε δράση αφού οι κάμερες των Ελλήνων δημοσιογράφων που εργάζονταν στο Χατάι για την κάλυψη της σεισμικής καταστροφής κατέστησαν άχρηστες, έστειλε δύο κάμερες στους Έλληνες συναδέλφους τους.
Σε επιστολή που απέστειλε στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Πρακτορείου Ανατολή Σερντέρ Καραγκιόζ εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό.
Τονίζοντας ότι το ΑΑ πιστεύει στη σημασία του να μπορούν όλοι οι δημοσιογράφοι να συνεχίσουν το έργο τους με ασφάλεια, ο Καραγκιόζ ανέφερε στην επιστολή του: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί στην Τουρκία συμμερίζονται τη λύπη σας για το θέμα αυτό. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όλες οι πτυχές αυτού του περιστατικού θα διερευνηθούν και η ελεύθερη άσκηση των δημοσιογράφων θα διασφαλιστεί στο υψηλότερο επίπεδο».
Ένδειξη αλληλεγγύης το δώρο στους Έλληνες δημοσιογράφους
Ο Καραγκιόζ δήλωσε σχετικά με τον εξοπλισμό που έστειλε το Τουρκικό Πρακτορείο στους δημοσιογράφους ως ένδειξη αλληλεγγύης ότι «θα είμαστε ευτυχείς αν δεχτείτε αυτό το δώρο που σας στείλαμε. Ελπίζω ότι ο εξοπλισμός αυτός θα συμβάλει στο δημοσιογραφικό σας έργο ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες».
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι αποδέχθηκαν το δώρο του Πρακτορείου και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους. Όπως σημείωσαν τουρκικές πηγές, η καθυστέρηση της παράδοσης των καμερών στους δημοσιογράφους, οφείλονταν στην παραμονή για αρκετές μέρες στο τελωνείο των συνόρων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που είδε το φως το δημοσιότητας, οι δημοσιογράφοι Κυριάκος Φίνας, Βίκτωρας Αντωνόπουλος και Κωνσταντίνος Ζήλος κάλυπταν στην περιοχή του Χατάι ένα χώρο όπου είχε μετατραπεί σε μαζικός τάφος μετά τους σεισμούς, όταν μέλη του Diyanet [Διεύθυνση θρησκευτικών θεμάτων], συνοδευόμενα από χωροφυλακή, τους διέταξαν να σταματήσουν την καταγραφή του σημείου. Καθώς ο ένας εκ των τριών ήταν μακριά δεν άκουσε την συγκεκριμέν εντολή συνέχισε να βιντεοσκοπεί.
Οι τουρκικές αρχές τους μετέφεραν σε ένα κτήριο όπου τους κατασχέθηκαν οι κάμερες και τα κινητά τους, τα οποία όταν τα πήραν πίσω την επόμενη μέρα ήταν κατεστραμμένα.
Μετά το συμβάν υπήρξε κινητοποίηση και με την επιστροφή των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, η Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα επικοινώνησε μαζί τους και υποσχέθηκε να τους δώσει νέο εξοπλισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυριάκος Φίνας.
Πηγή: gargalianoionline.gr