Αρχική Οικονομία Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέο σενάριο πληρωμής σε όλους

Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέο σενάριο πληρωμής σε όλους

Τέλος στο σίριαλ με τα αναδρομικά συνταξιούχων θα επιδιώξει να βάλει η κυβέρνηση, όμως σίγουρα η λύση (και η πληρωμή) δεν θα είναι άμεση. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», η κυβέρνηση επιθυμεί να καταβάλλει τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν προσφύγει ή όχι στα δικαστήρια.

Ωστόσο, παρότι πρόκειται για ποσά που ανέρχονται σε έως και πάνω από 3.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο, αυτά θα πληρωθούν σε δόσεις και θα αρχίσουν να πληρώνονται από το… 2024! Μάλιστα, το συνολικό ποσό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πληρωθεί σε πολλές δόσεις σε βάθος τετραετίας ή ακόμα και πενταετίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι προεκλογικές διαρροές κάνουν λόγο για πληρωμή μέχρι το 2029.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή -σε πόσες δόσεις θα πληρωθούν τα αναδρομικά δηλαδή- θα σταθμιστεί από το οικονομικό επιτελείο, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει και αναμένεται να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται ουσιαστικά για παροχές που θα αφορούν την επόμενη τετραετία.

Υπενθυμίζεται ότι έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ που διέτασσε την κυβέρνηση να καταβάλει στους συνταξιούχους αναδρομικά 84 μηνών (2012-2021). Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε τις δικές του αποφάσεις του 2015 που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων και επιδίκασε αναδρομικά μόνο 11 μηνών, και μάλιστα μόνο για όσους είχαν ασκήσει αγωγή έως 31-7-2020.

Συντάξεις Μαΐου 2023: Πότε πληρώνονται

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, οι οποίες αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους από τις 25 Απριλίου έως και τις 28 Απριλίου.

Οι πιο πιθανές ημερομηνίες πληρωμής είναι οι εξής:

Την Τετάρτη 26 Απριλίου αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου στους συνταξιούχους των τέως φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας, δηλαδή την Τρίτη 25 Απριλίου.

Την Πέμπτη 27 Απριλίου αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου 2023 στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7 και 9. Οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή την Τετάρτη 26 Απριλίου.

Τέλος, την Παρασκευή 28 Απριλίου αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου 2023 στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6 και 8. Οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσουν από την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα, δηλαδή την Πέμπτη 27 Απριλίου.

Ωστόσο, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες η επίσημη ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τις ακριβείς ημερομηνίες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Νοσηλεύεται στην Τουρκία 4χρονο από το Καστελόριζο, δεν ανταποκρίθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Σε Νοσοκομείο της Τουρκίας μεταφέρθηκε 4χρονο κοριτσάκι από το Καστελόριζο, όταν αναβατήρας στο κατάστημα που διατηρεί ο...

Βενετία: Κυρίως νεαροί οι νεκροί του φονικού τροχαίου με το λεωφορείο

Εικόνες αποκάλυψης αντίκρυσαν οι διασώστες Τραγικός είναι ο απολογισμός του φονικού τροχαίου στη Βενετία καθώς 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή...

Λούτσα: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία των έξι Τούρκων

Στην εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας των έξι Τούρκων στη Λούτσα προχώρησαν οι Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει δύο...

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...

Επικουρικές συντάξεις: Ποιες θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι μισές από τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα έχουν δοθεί μέχρι το τέλος του...