Αρχική Κόσμος Ανακαλύφθηκε άγνωστο κεφάλαιο της Αγίας Γραφής – Φυλασσόταν στα αρχεία του Βατικανού

Ανακαλύφθηκε άγνωστο κεφάλαιο της Αγίας Γραφής – Φυλασσόταν στα αρχεία του Βατικανού

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα «κρυμμένο κεφάλαιο» της Aγίας Γραφής που είχε χαθεί εδώ και καιρό σχεδόν 1.500 χρόνια αφότου γράφτηκε για πρώτη φορά.

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα «κρυμμένο κεφάλαιο» της Αγίας Γραφής που γράφτηκε πριν από περισσότερα από 1.500 χρόνια. Η σελίδα περιλαμβάνει τα κεφάλαια 11 έως 12 από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες από το σημερινό τυπικό κείμενο του Ευαγγελίου.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν τη γραφή αφού εφάρμοσαν υπεριώδες φως σε ένα χειρόγραφο για αρχαίες χριστιανικές ιστορίες και ύμνους που στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη πλήρη μετάφραση γραμμένη στα αρχαία συριακά, αλλά μοιράστηκαν ορισμένες λεπτομέρειες.

Στην ελληνική εκδοχή του κεφαλαίου 12 του ευαγγελίου, ο πρώτος στίχος λέει: «Την ώρα εκείνη ο Ιησούς πέρασε από τα χωράφια με σιτηρά το Σάββατο και οι μαθητές του πείνασαν και άρχισαν να μαζεύουν τα στάχυα και να τρώνε. Η συριακή μετάφραση λέει, «[…] άρχισαν να μαζεύουν τα κεφάλια των σιτηρών, να τα τρίβουν στα χέρια τους και να τα τρώνε». Το αρχικό κείμενο γράφτηκε γύρω στον τρίτο αιώνα, αλλά διαγράφηκε από έναν γραφέα στην Παλαιστίνη – μια συνηθισμένη πρακτική επειδή το χαρτί από δέρμα ζώων ήταν σπάνιο.

Ο Γκριγκόρι Κέσελ, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη, είπε στην DailyMail.com: «Το κείμενο του Ευαγγελίου που βρέθηκε σε αυτό το επαναχρησιμοποιημένο χειρόγραφο περιέχει τις λεγόμενες παλαιές συριακές μεταφράσεις των Ευαγγελίων. Αυτή η παλιά συριακή μετάφραση επιβεβαιώνει αρκετά συχνά το κείμενο του Ευαγγελίου που είναι διαφορετικό από το τυπικό κείμενο του Ευαγγελίου όπως το γνωρίζουμε σήμερα».

Το υπεριώδες φως έχει γίνει δημοφιλές μεταξύ των επιστημόνων που ελπίζουν να αποκαλύψουν μυστικά έγγραφα, καθώς το κρυμμένο κείμενο απορροφά το φως και γίνεται μπλε. Μπορεί να αποκαλύψει κρυφό κείμενο επειδή η περγαμηνή μουλιάζει με μελάνι. Και ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναχρησιμοποιείται, τα πρωτότυπα γραπτά εξακολουθούν να είναι αποτυπωμένα στο χαρτί.

«Το κείμενο του Ευαγγελίου είναι κρυμμένο με την έννοια ότι η περγαμηνή του Βιβλίου των Ευαγγελίων τον 6ο αιώνα επαναχρησιμοποιήθηκε δύο φορές και σήμερα στην ίδια σελίδα μπορεί κανείς να βρει τρία στρώματα γραφής (συριακά – ελληνικά – γεωργιανά)», είπε ο Κέσελ στην DailyMail.com.

Η παλιά συριακή μετάφραση των γραφών ονομαζόταν «Peshitta» και έγινε η επίσημη μετάφραση που χρησιμοποιούσε η Συριακή Εκκλησία τον πέμπτο αιώνα. Ο Kέσελ και οι συνάδελφοί του είπαν ότι η περγαμηνή επαναχρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το Apophthegmata patrum στα ελληνικά, μεταφρασμένο σε «Ρήσεις των Πατέρων».

Οι πατέρες της ερήμου ήταν πρωτοχριστιανοί ερημίτες που ασκήτευαν στην αιγυπτιακή έρημο. Το έκαναν γύρω στον 3ο αιώνα και τελικά αποτέλεσαν τη βάση του χριστιανικού μοναχισμού. Το Apophthegmata patrum είναι μια συλλογή με περισσότερες από 1.000 ιστορίες και ρήσεις τους και χρονολογείται στα τέλη του πέμπτου και στις αρχές του έκτου αιώνα.

Την επόμενη φορά που η σελίδα διαγράφηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε ήταν για να αντιγραφεί το Iadgari του Mikael Modrekili, ένα γεωργιανό χειρόγραφο του 10ου αιώνα που περιλάμβανε μια συλλογή ύμνων. «Η παράδοση του Συριακού Χριστιανισμού γνωρίζει αρκετές μεταφράσεις της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης», είπε ο Kessel σε μια δήλωση. «Μέχρι πρόσφατα, μόνο δύο χειρόγραφα ήταν γνωστό ότι περιείχαν την παλιά συριακή μετάφραση των ευαγγελίων».

Η συριακή μετάφραση γράφτηκε τουλάχιστον έναν αιώνα πριν από τα παλαιότερα ελληνικά χειρόγραφα που έχουν διασωθεί, συμπεριλαμβανομένου του Codex Sinaiticus – του χριστιανικού χειρογράφου της Ελληνικής Βίβλου του τέταρτου αιώνα.

Η Claudia Rapp, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσαιωνικής Έρευνας στο OeAW, δήλωσε: «Ο Γκριγκόρι Κέσελ έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη χάρη στη βαθιά του γνώση των παλαιών συριακών κειμένων». «Αυτή η ανακάλυψη αποδεικνύει πόσο παραγωγική και σημαντική μπορεί να είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και της βασικής έρευνας όταν ασχολούμαστε με μεσαιωνικά χειρόγραφα»

Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη ακολουθεί την ανακοίνωση ότι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα βιβλικά χειρόγραφα – μια σχεδόν πλήρης εβραϊκή Βίβλος 1.100 ετών – θα βγει σε δημοπρασία τον Μάιο. Οι ειδικοί στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη εκτιμούν ότι θα αγγίξει από 30 έως 50 εκατομμύρια δολάρια.

Θα μπορούσε να γίνει το πιο ακριβό ιστορικό έγγραφο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, εάν η νικητήρια προσφορά υπερβαίνει τα 43,2 εκατομμύρια δολάρια που πληρώθηκαν για ένα αντίγραφο πρώτης έκδοσης του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Codex Sassoon’ είναι ένα δερματόδετο, χειρόγραφο βιβλίο περγαμηνής και υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 880 και 960. Ο τρόπος γραφής του υποδηλώνει επίσης ότι ο δημιουργός του ήταν ένας γραφέας των αρχών του 10ου αιώνα στην Αίγυπτο ή το Λεβάντε, ωστόσο το πότε και πού ακριβώς κατασκευάστηκε είναι ακόμα άγνωστο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ρομά ξήλωσε τα κεραμίδια εκκλησίας για να κλέψει το παγκάρι

Τα κεραμίδια εκκλησίας ξήλωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ένας νεαρός Ρομά, προκειμένου να μπει και να κλέψει...

Σεισμός στις ΗΠΑ: Παραπέμπονται για διαφθορά ο Μενέντεζ και η γυναίκα του – Τι απαντά ο γερουσιαστής

Ο αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, παραπέμπεται για το αδίκημα της δωροδοκίας που σχετίζεται με τις επαφές του...

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός ενόψει κακοκαιρίας – Τσεκάρουν φρεάτια και αγωγούς σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει την χώρα. Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία...

Σοκ στον Βόλο: Άντρας κρατούσε φυλακισμένη στο σπίτι τη γυναίκα του και το παιδί τους για δύο χρόνια

Στιγμές μαρτυρίου βίωνε κάθε μέρα μια 22χρονη γυναίκα αλβανικής υπηκοότητας σε περιοχή του Βόλου, καθώς ο 28χρονος Αλβανός σύζυγός...

Από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά

«Μέχρι 1 Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο»,...