Αρχική Κόσμος Ανακάλυψαν ανθρώπινο δόντι 1,8 εκατ. χρόνων που ανήκε σε πρώιμο είδος ανθρώπου

Ανακάλυψαν ανθρώπινο δόντι 1,8 εκατ. χρόνων που ανήκε σε πρώιμο είδος ανθρώπου

Αρχαιολόγοι στη Γεωργία ανακάλυψαν δόντι 1,8 εκατομμυρίων χρόνων που ανήκε σε πρώιμο είδος ανθρώπου. Πρόκειται για εύρημα που ενισχύει την πεποίθηση πως η περιοχή αποτελεί έναν από τους πρώτους προϊστορικούς ανθρώπινους οικισμούς στην Ευρώπη και πιθανώς σε όλο τον κόσμο, πλην Αφρικής.

Το δόντι ανακαλύφθηκε κοντά στο χωριό Οροσμάνι, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδιτικά από τη γεωργιανή πρωτεύουσα, Τυφλίδα και κοντά στο Ντμανίσι όπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχαν εντοπιστεί ανθρώπινα κρανία ηλικίας 1,8 χρόνων, αναφέρει ο Guardian.

Τα ευρήματα στο Ντμανίσι, τα αρχαιότερα στον κόσμο εκτός Αφρικής, ανέτρεψαν ό,τι πιστευόταν μέχρι τότε για την εξελικτική ιστορία των πρώιμων ανθρώπων και τις διαδρομές μετανάστευσης.

David Chkhikvishvili via Reuters

«Το Οροζμάνι, μαζί με το Ντμανίσι, αποτελούν το κέντρο της παλιότερης κατανομής των αρχαίων ανθρώπων -ή πρώιμων Χόμο- στον κόσμο, εκτός Αφρικής» αναφέρει το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Αρχαιολογίας και Προϊστορίας της Γεωργίας.

Σύμφωνα με τον Γκιόργκι Μπιτζινασβίλι, το επιστημονικό διευθυντή της ομάδας ανασκαφών, πιστεύεται πως το δόντι ανήκε σε ένα «ξάδερφο» των Ζέζβα και Μζία, όπως είχαν ονομαστεί οι ενήλικοι των οποίων τα σχεδόν άθικτα απολιθωμένα κρανία είχαν βρεθεί στο Ντμανίσι.

«Ο αντίκτυπος όχι μόνο για την περιοχή αυτή, αλλά και για τη Γεωργία και το σενάριο πως οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αφρική 1,8 χρόνια πριν, είναι τεράστιος. Παγιώνει τη Γεωργία ως ένα πραγματικά σπουδαίο μέρος για την παλαιοανθρωπολογία και γενικώς την ιστορία του ανθρώπου» σημειώνει ο Τζακ Περτ, ο Βρετανός φοιτητής αρχαιολογίας που βρήκε το δόντι.

David Chkhikvishvili via Reuters

Τα αρχαιότερα απολιθώματα ανθρωποειδούς που έχουν εντοπιστεί έως σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί στην Αιθιοπία και χρονολογούνται 2,8 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι πρώιμοι άνθρωποι, το είδος κυνηγού-τροφοσυλλέκτη Homo erectus, πιθανότατα άρχισαν να μεταναστεύουν από την Αφρική περί τα 2 εκατ. χρόνια πριν. Ακόμη αρχαιότερα εργαλεία, 2,1 εκατ. χρόνων, έχουν βρεθεί σε περιοχή που αποτελεί τη σύγχρονη Κίνα. Ωστόσο, στις δύο αυτές περιοχές της Γεωργίας έχουν ανακαλυφθεί τα παλιότερα απολιθώματα πρώιμων ανθρωπιδών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...