Αρχική Ελλάδα Ανάλυση Ιγνατίου: Δεν θα επιτρέψουν πόλεμο οι ΗΠΑ – Τι είναι το...

Ανάλυση Ιγνατίου: Δεν θα επιτρέψουν πόλεμο οι ΗΠΑ – Τι είναι το μόνο πράγμα που φοβάται ο Ερντογάν

«Εξέδωσαν μία πολύ καλή ανακοίνωση οι Αμερικανοί εναντίον της Τουρκίας, για τη νέα πολεμική της ενέργεια εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας. Ομολογώ ότι δεν το ανέμενα, αν και τα μηνύματα που λαμβάναμε το τελευταίο διάστημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την κατοχική δύναμη, ήταν εξαιρετικά αρνητικά», γράφει στο άρθρο του στο hellasjournal ο δημοσιογράφος και χρόνια ανταποκριτής από τις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου στο HellasJournal.

«Ασκούμε κριτική στους Αμερικανούς -και εγώ είμαι ο πρώτος- όταν δεν τοποθετούνται επί των θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά τούτη τη φορά η ανακοίνωση αποτελεί απόλυτη αποδοκιμασία των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην περιοχή του Καστελόριζου. Έτσι έχουν τα πράγματα και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», προσθέτει ο γνωστός δημοσιογράφος για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όλα όσα γίνονται στην διπλωματική σκακιέρα.

Συνεχίζει το άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου: 

Οι Αμερικανοί, χρησιμοποιούν μάλιστα λέξεις και φράσεις που παλαιότερα ζητούσαμε να τις συμπεριλάβουν σε ανακοινώσεις, αλλά δεν το έκαναν. Διατηρούσαν στάση «Ποντίου Πιλάτου» και το τονίσαμε πολλές φορές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη γνώμη μου, πήραν θέση για τις τουρκικές προκλήσεις. Και υποστηρίζουν την Ελλάδα. Ας μην έχουμε αμφιβολία.
Καλύτερα θα έπρεπε να λέμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε υπέρ της Ελλάδας, διότι έχω την αίσθηση ότι η αμερικανική διπλωματία έχει βγει πολύ μπροστά από το Λευκό Οίκο στο θέμα αυτό.

Είναι φανερό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πήρε κάποιες σοβαρές αποφάσεις. Έχει προσωπική άποψη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταξίδεψε στην Κύπρο και την Ελλάδα και είδε με τα μάτια του, άκουσε με τα αυτιά του. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πειστικοί.

Ένα είναι σίγουρο: Η Αμερική δεν θα επιτρέψει ένα ελληνοτουρκικό πόλεμο για πολλούς λόγους. Όχι μόνο επειδή πρόκειται για δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Αλλά και για ένα άλλο σημαντικό λόγο: Διότι από τον πόλεμο θα εξυπηρετηθούν μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Το τονίσαμε και χθες, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα…

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσουν την Τουρκία. Διότι αποδείχθηκε ότι η διπλωματία και γενικά η μεσολάβηση δεν βοήθησαν. Ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίνει σημασία. Ότι και να του πουν, θα κάνει αυτό που αποφάσισε.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών, και της ιστοσελίδας μας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν με τον πλέον ισχυρό τρόπο την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε παλαιότερες ανακοινώσεις ανέφερε και την κατοχική δύναμη ότι διεκδικεί δικαιοδοσία. Σε τούτη την ανακοίνωση αφαιρέθηκε η λέξη Τουρκία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και  της Τουρκίας.

Όπως βλέπουμε κατηγορεί την Τουρκία ότι τορπιλίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Και θυμίζω ότι στη μεσολαβητική προσπάθεια, εκτός του κ. Πομπέο, συμμετείχε και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Άρα ο Ερντογαν δεν αγνόησε μόνο την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, αλλά και τον Αμερικανό Πλανητάρχη. Τον φίλο του…

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση περιλαμβάνει ισχυρές λέξεις, που χρησιμοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, την Παρασκευή.

Αναφέρει ότι ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την καλά προμελετημένη, όπως σημειώνει, πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

Οι μονομερείς δράσεις, καταλήγει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια.

Απ’ εδώ και πέρα, και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί που ηγήθηκαν της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης με τον Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να σταματήσουν να το παίζουν ανεξάρτητοι παρατηρητές. Πρέπει να βρουν τρόπο να σταματήσουν την Τουρκία, διότι η διπλωματία χωρίς μαστίγιο απέτυχε οικτρά.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι Γερμανοί, που είπαν στους Αμερικανούς ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύθηκε την αποκλιμάκωση η Γερμανία ήταν λάθος. Διότι έδωσε μόνο καρότο στον Ερντογάν και καθόλου μαστίγιο. Και ο Τούρκος πρόεδρος πλήρωσε καλά τους Γερμανούς. Τους εξευτέλισε…

Η σημερινή Τουρκία και ο Ερντογάν φοβούνται μόνο τις πραγματικές οικονομικές κυρώσεις. Οτιδήποτε άλλο, και ειδικά τις ανακοινώσεις, τις πετούν στα σκουπίδια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βρετανία: Σκότωσε την ζαμπλουτη σύζυγό του για να εισπράξει την ασφάλεια ζωής

Ένας άνδρας έπνιξε την πάμπλουτη σύζυγό του στις διακοπές τους στην Δανία, με κίνητρο την περιουσία της, αλλά και τα χρήματα από την ασφάλεια...

Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος ψάχνει οκτώ άτομα να ταξιδέψουν μαζί του στο φεγγάρι, δωρεάν

Η αποστολή, που ονομάζεται DearMoon, έχει προγραμματιστεί για το 2023. «Θέλω να λάβουν μέρος άνθρωποι κάθε είδους» λέει ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος, Yusaku Maezawa σε ένα βίντεο...

ΟΑΕΔ: Τα 7 ανοικτά προγράμματα με 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας

Συνολικά 2.197 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021, μέσω των νέων και βελτιωμένων προγραμμάτων απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σημειώνοντας...

Ελλάδα: Το Facebook απαντά στις καταγγελίες για λογοκρισία

Απάντηση σχετικά με τις καταγγελίες δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ για φαινόμενα λογοκρισίας στην πλατφόρμα έδωσε το Facebook, μετά τα πολλά ποστ που αναφέρονταν στις διαδηλώσεις...

Υπόθεση-σοκ με πατέρα που σκότωσε τους δύο γιους του και αυτοκτόνησε

Ένας πατέρας από το Μισούρι των ΗΠΑ σκότωσε τα παιδιά του και έδωσε μετά τέλος στη ζωή του, με τις αρχές να επιβεβαιώνουν το...