Αρχική Ελλάδα Ανάλυση Ιγνατίου: Δεν θα επιτρέψουν πόλεμο οι ΗΠΑ – Τι είναι το...

Ανάλυση Ιγνατίου: Δεν θα επιτρέψουν πόλεμο οι ΗΠΑ – Τι είναι το μόνο πράγμα που φοβάται ο Ερντογάν

«Εξέδωσαν μία πολύ καλή ανακοίνωση οι Αμερικανοί εναντίον της Τουρκίας, για τη νέα πολεμική της ενέργεια εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας. Ομολογώ ότι δεν το ανέμενα, αν και τα μηνύματα που λαμβάναμε το τελευταίο διάστημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την κατοχική δύναμη, ήταν εξαιρετικά αρνητικά», γράφει στο άρθρο του στο hellasjournal ο δημοσιογράφος και χρόνια ανταποκριτής από τις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου στο HellasJournal.

«Ασκούμε κριτική στους Αμερικανούς -και εγώ είμαι ο πρώτος- όταν δεν τοποθετούνται επί των θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά τούτη τη φορά η ανακοίνωση αποτελεί απόλυτη αποδοκιμασία των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην περιοχή του Καστελόριζου. Έτσι έχουν τα πράγματα και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», προσθέτει ο γνωστός δημοσιογράφος για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όλα όσα γίνονται στην διπλωματική σκακιέρα.

Συνεχίζει το άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου: 

Οι Αμερικανοί, χρησιμοποιούν μάλιστα λέξεις και φράσεις που παλαιότερα ζητούσαμε να τις συμπεριλάβουν σε ανακοινώσεις, αλλά δεν το έκαναν. Διατηρούσαν στάση «Ποντίου Πιλάτου» και το τονίσαμε πολλές φορές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη γνώμη μου, πήραν θέση για τις τουρκικές προκλήσεις. Και υποστηρίζουν την Ελλάδα. Ας μην έχουμε αμφιβολία.
Καλύτερα θα έπρεπε να λέμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε υπέρ της Ελλάδας, διότι έχω την αίσθηση ότι η αμερικανική διπλωματία έχει βγει πολύ μπροστά από το Λευκό Οίκο στο θέμα αυτό.

Είναι φανερό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πήρε κάποιες σοβαρές αποφάσεις. Έχει προσωπική άποψη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταξίδεψε στην Κύπρο και την Ελλάδα και είδε με τα μάτια του, άκουσε με τα αυτιά του. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πειστικοί.

Ένα είναι σίγουρο: Η Αμερική δεν θα επιτρέψει ένα ελληνοτουρκικό πόλεμο για πολλούς λόγους. Όχι μόνο επειδή πρόκειται για δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Αλλά και για ένα άλλο σημαντικό λόγο: Διότι από τον πόλεμο θα εξυπηρετηθούν μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Το τονίσαμε και χθες, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα…

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσουν την Τουρκία. Διότι αποδείχθηκε ότι η διπλωματία και γενικά η μεσολάβηση δεν βοήθησαν. Ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίνει σημασία. Ότι και να του πουν, θα κάνει αυτό που αποφάσισε.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών, και της ιστοσελίδας μας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν με τον πλέον ισχυρό τρόπο την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε παλαιότερες ανακοινώσεις ανέφερε και την κατοχική δύναμη ότι διεκδικεί δικαιοδοσία. Σε τούτη την ανακοίνωση αφαιρέθηκε η λέξη Τουρκία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και  της Τουρκίας.

Όπως βλέπουμε κατηγορεί την Τουρκία ότι τορπιλίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Και θυμίζω ότι στη μεσολαβητική προσπάθεια, εκτός του κ. Πομπέο, συμμετείχε και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Άρα ο Ερντογαν δεν αγνόησε μόνο την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, αλλά και τον Αμερικανό Πλανητάρχη. Τον φίλο του…

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση περιλαμβάνει ισχυρές λέξεις, που χρησιμοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, την Παρασκευή.

Αναφέρει ότι ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την καλά προμελετημένη, όπως σημειώνει, πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

Οι μονομερείς δράσεις, καταλήγει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια.

Απ’ εδώ και πέρα, και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί που ηγήθηκαν της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης με τον Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να σταματήσουν να το παίζουν ανεξάρτητοι παρατηρητές. Πρέπει να βρουν τρόπο να σταματήσουν την Τουρκία, διότι η διπλωματία χωρίς μαστίγιο απέτυχε οικτρά.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι Γερμανοί, που είπαν στους Αμερικανούς ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύθηκε την αποκλιμάκωση η Γερμανία ήταν λάθος. Διότι έδωσε μόνο καρότο στον Ερντογάν και καθόλου μαστίγιο. Και ο Τούρκος πρόεδρος πλήρωσε καλά τους Γερμανούς. Τους εξευτέλισε…

Η σημερινή Τουρκία και ο Ερντογάν φοβούνται μόνο τις πραγματικές οικονομικές κυρώσεις. Οτιδήποτε άλλο, και ειδικά τις ανακοινώσεις, τις πετούν στα σκουπίδια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κατά της παράτασης της θητείας των δημάρχων και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, τάσσεται κατά της παράτασης της θητείας των δημάρχων, ενώ σε δήλωσή του τόνισε...

Βρετανία: Σε απόγνωση πολίτες, κλέβουν τρόφιμα για να ζήσουν – «Λεπτοί χειρισμοί» ζητούνται από την αστυνομία

Τη διακριτική μεταχείριση των ατόμων που συλλαμβάνονται να κλέβουν τρόφιμα από σούπερ-μάρκετ επειδή δεν μπορούν να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες συστήνει...

Θρήνος στην Ελασσόνα: Το Σάββατο θα βαφτιζόταν το βρέφος που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Οι γονείς είχαν προγραμματίσει και το γάμο τους την ίδια μέραΤραγικό τροχαίο στην Ελασσόνα όπου έχασε τη ζωή του ένα αγοράκι...

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις -Τι αλλάζει

Προς κατάργηση εντός των προσεχών μηνών οδεύουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης και το όριο των προσφορών έως...

ΗΠΑ: Αστυνομικός πυροβόλησε 13χρονο τον οποίο υποπτεύθηκε για κλοπή αυτοκινήτου

Άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στο Σικάγο, όπου ένας αστυνομικός πυροβόλησε έναν άοπλο 13χρονο, για τον...