Αρχική Κόσμος Ανασκαφές σε θιβετιανή σπηλιά έφεραν στο φως προϊστορική φυλή

Ανασκαφές σε θιβετιανή σπηλιά έφεραν στο φως προϊστορική φυλή

Το 1980, τμήμα της απολιθωμένης κάτω γνάθου ενός ανθρώπου που έζησε πριν από περίπου 160.000 χρόνια βρέθηκε στο σπήλαιο Μπαϊσίγια, στο βορειοανατολικό άκρο του θιβετιανού οροπεδίου. Τον περασμένο Οκτώβριο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξήγαγε γενετικό υλικό από το σπήλαιο και βρήκε περαιτέρω ίχνη της φυλής.

Τα νέα ευρήματα DNA υποστηρίζουν τη θεωρία ότι μια ομάδα εξαφανισμένων, αρχαίων συγγενών των σύγχρονων ανθρώπων ζούσε επί χρόνια σε μια σπηλιά στην επαρχία Γκανσού της Κίνας πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην ιστορία της πρώιμης ανθρώπινης ανάπτυξης.

Τα στοιχεία προήλθαν από στρώματα ιζημάτων στο σπήλαιο Μπαϊσίγια στην κομητεία Ξιαχέ, περίπου 3.200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Το σπήλαιο έχει δώσει στοιχεία από τους πρώτους γνωστούς ανθρώπινους οικισμούς στο Οροπέδιο Κινγκάι στο Θιβέτ. Τα στοιχεία αυτά χρονολογούνται πριν από 40.000 χρόνια.

Πέτρινα αντικείμενα και οστά υποδηλώνουν ανθρώπινη παρουσία

Τώρα, στο εργαστήριο, η ομάδα κατόρθωσε να ανακαλύψει ένα αρχαίο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο εξήχθη από ιζήματα, τα οποία δείχνουν μια συνεχή σύνδεση με το ανθρώπινο είδος. Χρησιμοποιώντας παλαιογενετική τεχνολογία αιχμής, οι ερευνητές εξήγαγαν με επιτυχία το mtDNA της φυλής από δείγματα ιζημάτων της όψιμου Πλειστόκαινου (πάνω από 12.000 ετών), που συνελέγησαν κατά την ανασκαφή στη σπηλιά.

Χιλιάδες κομμάτια πέτρινων αντικειμένων και οστών ζώων έχουν βρεθεί στο σημείο κατά την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ των ζωικών ειδών, οι γαζέλες και οι αλεπούδες κυριάρχησαν στα ανώτερα στρώματα, ενώ οι ρινόκεροι, οι αγριόχοιροι και οι ύαινες κυριάρχησαν στα χαμηλότερα. Μερικά από τα οστά είχαν καεί ή κοπεί, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι κατέλαβαν τη σπηλιά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να προσδιοριστεί το ακριβές χρονικό σημείο, ερευνητές μέτρησαν 14 θραύσματα οστών και περίπου 30.000 μεμονωμένους κόκκους ορυκτών (αστρίων και χαλαζία) από 12 δείγματα ιζημάτων για να κατασκευάσουν ένα ισχυρό χρονολογικό πλαίσιο για την περιοχή.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι βαθύτερες ανασκαμμένες αποθέσεις περιέχουν πέτρινα αντικείμενα που έχουν ταφεί πάνω από 190 χιλιάδες χρόνια πριν. Τα ιζήματα και τα πέτρινα αντικείμενα συσσωρεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη ενός σαγονιού οδήγησε στους Ντενίσοβανς

Ένα απολιθωμένο ανθρώπινο σαγόνι είχε ανακαλυφθεί τυχαία στο καρστικό σπήλαιο Γκαϊσίγια στο Γκανσού από έναν μοναχό το 1980.

Η εκτιμώμενη ηλικία του ήταν 160.000 χρόνια, σύμφωνα με τη ραδιοχρονολόγηση. Ενώ οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να αποσπάσουν το DNA από τη γνάθο και να το αναλύσουν, κατάφεραν να απομονώσουν πρωτεΐνες και να το συγκρίνουν με άλλα είδη. Η πλησιέστερη σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με μια φυλή που ονομάζεται Ντενίσοβανς.

Η συγκεκριμένη φυλή αντλεί το όνομά της από το σπήλαιο Ντενίσοβα στη Σιβηρία της Ρωσίας, όπου οι αρχαιολόγοι το 2008 έφεραν στο φως το μικρό δάχτυλο ενός κοριτσιού που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 50.000 χρόνια. Η φυλή διαπιστώθηκε επίσης ότι συνυπήρχε με τους Νεάντερταλ, το εξαφανισμένο, αρχαϊκό ανθρώπινο είδος που κάποτε κυριάρχησε στη σημερινή Ευρώπη.

Το παζλ συμπληρώνεται

«Συμπληρώνοντας ένα ακαδημαϊκό κενό, θα μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να καταλάβουμε την εξέλιξη των ανθρώπων στην Ανατολική Ασία και την προέλευση των σύγχρονων ανθρώπων», δήλωσε ο Ζανγκ Ντότζου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λανζού στην επαρχία Γκανσού και κορυφαίος επιστήμονας του προγράμματος, σε συνάντηση που διοργάνωσε η Εθνική Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πεκίνο στις 30 Οκτωβρίου.

Ο Ντότζου και η ομάδα του ξεκίνησαν έρευνα πεδίου στο σπήλαιο, το οποίο θεωρείται ιερός χώρος για τους τοπικούς Βουδιστές προσκυνητές, τον Δεκέμβριο του 2018 και την επόμενη χρονιά έκαναν αρχαιολογική ανασκαφή των στρωμάτων σε τρία σημεία. Συνολικά, συνελέγησαν περισσότερα από 10.000 δείγματα, όπως πέτρινα εργαλεία και υπολείμματα θηλαστικών, τα οποία θεωρούνται σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Ευτυχώς, τα επίπεδα των στρωμάτων στο σπήλαιο είναι ελάχιστα αλλοιωμένα και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν όπως ήταν. Μπορούμε έτσι να φτιάξουμε ένα χρονοδιάγραμμα των κατοίκων των σπηλαίων», είπε.

Τα τεμαχισμένα και καμένα οστά ζώων, για παράδειγμα, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας, δήλωσε ο Ντότζου. Τέτοια υλικά βρέθηκαν στο σπήλαιο και χρονολογούνται από 190.000 έως 30.000 χρόνια πριν.

Οι ανακαλύψεις μπορεί να φτάσουν μέχρι τους Ινδιάνους

Περισσότερα απολιθώματα και ενδεχομένως DNA άλλων αρχαϊκών ανθρώπων μπορεί να αποκαλυφθούν σε μελλοντικές ανασκαφές.

Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία στη Δύση, οι σύγχρονοι άνθρωποι προέρχονται όλοι από την Αφρική. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις συντείνουν σε μια άλλη θεωρία. Τα ευρήματα στο Ξιαχέ δείχνουν ότι οι Ντενίσοβανς μπορεί κάποτε να είχαν διασκορπιστεί ευρέως στην Ασία.

«Οι κάτοικοι του σπηλαίου Ντενίσοβα παρέμειναν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθ’ όλη τη διάρκεια των σκληρών συνθηκών της εποχής των παγετώνων, όταν πολλά αρχαϊκά ανθρώπινα είδη θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσουν», δήλωσε ο Τσεν Φάχου, ακαδημαϊκός στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Αυτή η διαπίστωση θα ανοίξει περισσότερες δυνατότητες για μελλοντική εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης εξέλιξης.

«Περαιτέρω έρευνα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τη μελέτη της καταγωγής των σύγχρονων ανθρώπων, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμα και τους ιθαγενείς Αμερικανούς», επισήμανε ο Φάχου.

Πηγές: TIME Eureakalert

reader.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σημαντικό ιατρικό επίτευμα στις ΗΠΑ- Μεταμόσχευσαν νεφρό χοίρου σε άνθρωπο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί...

80.000 εργαζόμενοι “εκτός” επιδόματος ανεργίας

Η ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισητισμό-Τουρισμό), επισημαίνει ότι κοντά στις 80.000 εκτιμάται ότι θα φτάσει ο αριθμός των εποχικά εργαζομένων που δεν θα...

Πλεύρης-Κορωνοϊός: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων -Ποια βρίσκονται στο τραπέζι

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων άφησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μάλιστα ο υπουργός δεν απέκλεισε τα νέα μέτρα να...

Ερώτηση του ΜέΡΑ25 για το Nοσοκομείο Καλαμάτας

Για την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών Μεσσηνίας, που επιχείρησε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, με στόχο να τους τρομοκρατήσει...

Απίστευτη γκάφα on air – Σκληρό πορνό κατά την διάρκεια της παρουσίασης του καιρού (Video)

Πολλές φορές έχει ειπωθεί η κλισέ ατάκα «στην τηλεόραση όλα έχουν συμβεί». Και αυτό είναι μία πραγματικότητα.Ωστόσο, η γκάφα που συνέβη...