Αρχική Οικονομία Ανατροπή με τη Golden Visa: Πιο απαιτητικές οι προϋποθέσεις επένδυσης σε ακίνητα

Ανατροπή με τη Golden Visa: Πιο απαιτητικές οι προϋποθέσεις επένδυσης σε ακίνητα

Κατατέθηκε η τροπολογία που φέρνει επίσημα αλλαγές στην αγορά ακινήτων για Golden Visa και σημαντικές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή.

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του Dnews για τις αλλαγές που ΄έρχονται στην Golden Visa.

Δεν είναι μυστικό ότι το πλαίσιο για τη Golden Visa λειτούργησε εν πολλοίς ως Δούρειος Ίππος για την «έκρηξη» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.

Σε αυτό μπαίνει ένα τέλος με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων για την απόκτηση της Golden Visa.

Η τροπολογία αναφέρει χαρακτηριστικά:

Για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η ελάχιστη αξία ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος, καθορίζεται σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν από υποβολή του αιτήματος για χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή. Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας στις περιοχές του πρώτου εδαφίου, αυτή πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο. Η περίπτωση επένδυσης μέσω αγοράς αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του ποσοσστού συγκυριότητας καθορίζεται σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και η επένδυση πραγματοποιείται σε ένα ακίνητο.

Για τις λοιπές περιοχές χώρας η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος, καθορίζεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ και πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας στις περιοχές του πρώτου εδαφίου, αυτή πραγματοποιείται σε ένα ή περισσότερα ακίνητα.

Πέρα από το ποσοτικό κριτήριο της επένδυσης μπαίνει και ποιοτικό, προς αποφυγήν επανάληψης του αστικού μύθου, δηλαδή της αγοράς ολόκληρων πολυκατοικιών. Έτσι, στην περίπτωση επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας στις παραπάνω περιοχές, αυτή πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο. Στην περίπτωση επένδυσης μέσω αγοράς αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου (πολυκατοικίας), η ελάχιστη αξία του ποσοστού συγκυριότητας καθορίζεται σε 500.000 ευρώ και η επένδυση πραγματοποιείται σε ένα ακίνητο.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται, πάντως και μεταβατική περίοδος για τους επενδυτές που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες. Έτσι, μπορούν να ολοκληρώσουν επένδυσή τους σε ένα ή περισσότερα ακίνητα στις περιοχές- φιλέτα, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με ελάχιστη αξία επένδυσης τις 250.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση πληρωμής προκαταβολής 10% του τιμήματος αγοράς μέχρι την 30η Απριλίου 2023.

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ε9: Τέλος χρόνου για αλλαγές και διορθώσεις-Ποιοι θα πρέπει να προσέξουν

Έως τις 31 Μαρτίου 2023 μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν νέα δήλωση Ε9, πριν εκδοθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.  Σημειώνεται ότι η...

Ουκρανία: Το αστρονομικό ποσό που θα χρειαστεί για την ανασυγκρότηση της

Η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή πριν από ένα χρόνο αναμένεται τώρα να κοστίσει 411 δισεκ. δολάρια, 2,6 φορές το...

Εορτολόγιο Μαρτίου: Ποιοι έχουν γιορτή σήμερα Πέμπτη 23/3

Πέμπτη 23 Μαρτίου, γιορτή σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ και του Μάρτυρος...

Κολομβία: Ο στρατός σκότωσε δυο μέλη του ισχυρότερου καρτέλ της χώρας

Ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως μέλη του σκότωσαν δυο μέλη της Clan del Golfo και συνέλαβαν έναν από τους ηγέτες της,...

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη εννέα ετών σε 23χρονο Ρομά -Σκότωσε τον πατέρα του, ο οποίος τον κακοποιούσε

Σε κάθειρξη εννέα ετών καταδικάστηκε 23χρονος που κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι πέρσι τον Μάιο σκότωσε...