Αρχική Οικονομία Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πού τοποθετεί την κάθε μία

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πού τοποθετεί την κάθε μία

Σε αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η S&P, μετά την αναβάθμιση της χώρας σε «ΒΒ» την Παρασκευή.

Ο οίκος εκτιμά ότι με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα δοθούν από την Ευρώπη θα τονωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές, η πίστωση αλλά και η ζήτηση στην οικονομία, κάτι που θα βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια και να καθαρίσει τους ισολογισμούς του.

Όπως επισημαίνει, η αύξηση των εγχώριων καταθέσεων σε συνδυασμό με την υπό εξέλιξη εκκαθάριση των ισολογισμών και την πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ έχουν βοηθήσει σε βελτίωση της ρευστότητας του κλάδου.

Η S&P επισημαίνει ωστόσο τη θέση της ότι η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει χαμηλή, καθώς σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο, ενώ η ικανότητα παραγωγής κερδών είναι περιορισμένη.

Σε κάθε περίπτωση, προχωρά σε αναβάθμιση των Εθνικής, Eurobank και Alpha Bank σε «Β+» από «Β» και της Πειραιώς σε «Β» από «Β-». Για όλες τις τράπεζες το outlook είναι σταθερό.

Μειώθηκαν τα βάρη του παρελθόντος

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα βάρη του παρελθόντος κατά περισσότερο από 30 δισ. δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ο κλάδος έχει επωφεληθεί του προγράμματος «Ηρακλής». Η S&P εκτιμά πως οι «εκκαθαρίσεις» θα συνεχιστούν μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Ένα άλλο στοιχείο που αναδεικνύει ο οίκος είναι οι προσπάθειες που στόχο έχουν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο πρόγραμμα προστασίας δανειοληπτών. Η S&P θεωρεί πως οι ξένοι αγοραστές distressed χρέους χαιρέτισαν αυτές τις αλλαγές, αναμένοντας καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης για τα «κόκκινα» ελληνικά δάνεια: οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες μπόρεσαν να προχωρήσουν σε μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs το 2020 και στις αρχές του 2021. Ως αποτέλεσμα, το απόθεμα NPEs σε όλο το σύστημα μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (κυρίως χάρη στη συναλλαγή Cairo, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, της Eurobank) το 2020.

Η S&P αναμένει πως ο δείκτης των NPEs όλου του τραπεζικού συστήματος θα μειωθεί κάτω του 20% μέχρι το τέλος του 2022. Στις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν το 2021 περιλαμβάνονται η ύψους 10,8 δισ. ευρώ Galaxy της Αlpha Bank, η ύψους 3,3 δισ. ευρώ Mexico της Eurobank, η ύψους 6 δισ. ευρώ Frontier της Εθνικής Τράπεζας και τα ύψους 7 δισ. ευρώ Vega και Phoenix της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται πως για τις συναλλαγές που έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν ακόμα υπογραφεί, υπάρχει ένα ερώτημα ως προς την ικανότητα των αγοραστών distressed τίτλων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ήδη εξαιρετικά μοχλευμένοι. Δεδομένων των πολύ μεγάλων όγκων συνεχιζόμενων και επερχόμενων πωλήσεων NPEs, η S&P αναμένει οι ανακοινωμένοι δείκτες NPE των τραπεζών να συνεχίσουν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του 2021 και 2022, παρά το ότι αναμένει να υπάρξει υψηλότερος σχηματισμός προβληματικών δανείων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αναστάτωση στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Εκπυρσοκρότησε το όπλο αστυνομικού

Αναστάτωση προκλήθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ύστερα από την εκπυρσοκρότηση όπλου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.Όλα ξεκίνησαν όταν το πρωί της Πέμπτης...

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης καταδικασμένος για φόνο αστυνομικού

Αμερικανός στον οποίο είχε επιβληθεί η ποινή του θανάτου για τον φόνο αστυνομικού εκτελέστηκε χθες Τετάρτη στο Τέξας, παρά τις διαμαρτυρίες της υπεράσπισης ότι...

H Eλλάδα έχει την 8η ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης παγκοσμίως. Tα στοιχεία προέρχονται από το διεθνές παρατηρητήριο...

Φρίκη με τον βιασμό 4χρονου από τον πατέρα του: Ανατριχιαστικές περιγραφές και ο ρόλος της γιαγιάς

Νέες λεπτομέρειες για τον βιασμό 4χρονου από τον πατέρα του έδωσε το πρωί της Πέμπτης, ο δικηγόρος της μητέρας του παιδιού,...

Αυστραλία: Βγάζει τον Κάρολο από τα χαρτονομίσματα και βάζει εικόνα ιθαγενών

Ένα μοτίβο ιθαγενών της Αυστραλίας είναι αυτό που θα αντικαταστήσει το πρόσωπο του Βρετανού μονάρχη στο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων της...