Αρχική Κόσμος Αναζήτηση εξωγήινης ζωής: 7 ενδιαφέρουσες ιστορίες από το 2022

Αναζήτηση εξωγήινης ζωής: 7 ενδιαφέρουσες ιστορίες από το 2022

Μια μεταλλική σφαίρα που πέρασε μπροστά από ένα πολεμικό αεροσκάφος, ένα μυστηριώδες σήμα στο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου, μια ανακάλυψη που υποδεικνύει ότι πιθανή αρειανή ζωή μπορεί να αυτοκαταστράφηκε στο μακρινό παρελθόν και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω από την αναζήτηση εξωγήινης ζωής που αφήνει πίσω του το 2022 παρουσιάζονται σε δημοσίευμα του Live Science.

Μεταλλική σφαίρα

Τον Μάιο, κατά την πρώτη δημόσια ακρόαση σχετικά με τα UFO (πλέον ορίζονται ως UAP, unidentified aerial phenomena) από τη δεκαετία του 1960, αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρουσίασαν μέχρι πρότινος απόρρητο οπτικό υλικό με μια μεταλλική σφαίρα που περνά μπροστά από ένα πολεμικό αεροσκάφος. Το βίντεο είχε τραβηχτεί από ένα F/A-18 το 2021 και το αντικείμενο έγινε αντιληπτό τόσο από τον πιλότο όσο και από τα όργανα του αεροσκάφους- ωστόσο ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα λένε ότι δεν γνωρίζουν τι ήταν.

Οι αξιωματούχοι ερωτήθηκαν επίσης για τα ευρήματα μιας αναφοράς του Ιουνίου του 2021 με 144 θεάσεις UAP, καθώς και για ένα φερόμενο περιστατικό στην αεροπορική βάση Μάλμστρομ στη Μοντάνα όπου λέγεται ότι 10 διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές κατέστησαν μη λειτουργικοί ενώ ένα φωτεινό κόκκινο αντικείμενο πετούσε κοντά. Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για το υποτιθέμενο περιστατικό, το οποίο δεν διαψεύστηκε ούτε επιβεβαιώθηκε. Σε εξέλιξη είναι έρευνες σχετικά με τη φύση των UAP γενικότερα.

Έρευνα για εξωγήινο «μητρικό σκάφος»

Επιστήμονες αναζητούν πιθανά εξωγήινα σκάφη και πέρα από τη Γη: Χρησιμοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα λέιζερ στον κόσμο, το LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), επιστήμοενς είπαν τον Δεκέμβριο πως θα μπορούσαν να ψάξουν στους ουρανούς για αναταράξεις στον χωροχρόνο που μπορεί να άφησαν πίσω τους γιγαντιαία εξωγήινα σκάφη. Τα σκάφη αυτά βέβαια, θα έπρεπε να είναι όντως κολοσσιαίων διαστάσεων: Ένα τέτοιο διαστημόπλοιο θα έπρεπε να έχει βάρος περίπου αντίστοιχο του Δία, να κινείται στο 1/10 της ταχύτητας του φωτός και να είναι εντός 326.000 ετών φωτός από τη Γη για να δημιουργήσει κύματα αρκετά ισχυρά ώστε να τα «δει» το LIGO. Επίσης, θεωρούν πως ένα σκάφος με κινητήρα στρέβλωσης θα μπορούσε να αφήνει πίσω του εντοπίσιμες αναταράξεις- και ενδεχομένως επαρκές ίχνος για να μπορέσει η ανθρωπότητα να φτιάξει αντίστοιχη τεχνολογία.

Επίσημο πρωτόκολλο για επαφή με εξωγήινους

Τον Νοέμβριο ομάδα επιστημόνων και άλλων ειδικών ανακοίνωσαν τη δημιουργία του SETI Detection Hub, ενός οργανισμού που θα δημιουργήσει ένα νέο πρωτόκολλο για επαφή με εξωγήινους. Το προηγούμενο πρωτόκολλο είχε γραφτεί από το ινστιτούτο SETI το 1989, μα εστίαζε περισσότερο στο πώς θα έπρεπε να κοινοποιηθούν στο κοινό και άλλους επιστήμονες οι ανακαλύψεις, χωρίς να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές ως προς μια ρεαλιστική διεθνή ανταπόκριση σε μια επαφή/ επικοινωνία με εξωγήινους, συνιστώντας στους επιστήμονες να ζητήσουν τη βοήθεια του ΟΗΕ.

Το νέο πρωτόκολλο θα επιχειρήσει να κάνει την ανθρωπότητα λίγο πιο «επικοινωνιακή», βοηθώντας τους επιστήμονες να διακρίνουν σήματα στο Διάστημα από πιθανούς νοήμονες εξωγήινους και να τα ερμηνεύσουν.

Εξωγήινο σήμα- ή όχι;

Για μία ημέρα τον Ιούνιο φαινόταν πως η πρώτη επαφή ίσως να είχε γίνει πραγματικότητα, αφού επιστήμονες στο Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope στην Κίνα είπαν ότι ήταν «πιθανό» να εντόπισαν σήματα από έναν εξωγήινο πολιτισμό. Οι ισχυρισμοί τους έκαναν τον γύρο του κόσμου, ωστόσο ακολούθησε απογοήτευση όταν ο Νταν Βέρθιμερ, επιστήμονας του SETI και συνεργάτης του συγκεκριμένου project είπε πως σχεδόν σίγουρα ήταν από ανθρώπινες πηγές.

Πιθανή λύση στο Παράδοξο του Φέρμι

Τον Δεκέμβριο σε ένα νέο επιστημονικό άρθρο προτάθηκε μια ενδιαφέρουσα λύση στο αποκαλούμενο Παράδοξο του Φέρμι- αυτό που εκλαμβάνεται ως απουσία άλλων νοήμονων όντων, παρά τον σχεδόν άπειρο αριθμό άλλων κόσμων: Ίσως απλά να είμαστε…βαρετοί για τους «ξένους» παρατηρητές.

Σύμφωνα με την έρευνα οι πιο προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί πιθανώς ενδιαφέρονται για ενδείξεις χρήσης εξελιγμένης τεχνολογίας και όχι απλά ίχνη ζωής- και ενδεχομένως να έχουν επισκεφτεί τον πλανήτη μας πριν την εμφάνιση του ανθρώπου. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η ανθρωπότητα μόλις τη δεκαετία του 1930 ήταν σε θέση να εκπέμψει τεχνολογικά σήματα που θα μπορούσαν να «πιάσουν» πιθανοί εξωγήινοι, και πάλι συνήθως αυτά αλλοιώνονται πολύ όσο ταξιδεύουν πιο μακριά. Επίσης, ίσως οι εξωγήινοι να είναι πολύ μακριά μας- ή ίσως να έπιασαν τα σήματά μας και να απάντησαν, μα η απάντηση να μην έχει έρθει ακόμα.

Πολιτισμοί που κατέρρευσαν

Τον Μάιο παρουσιάστηκε μια άλλη πιθανή λύση στο Παράδοξο του Φέρμι: Ίσως προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί να μην έρθουν ποτέ σε επαφή μαζί μας επειδή καταρρέουν. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, καθώς ένας πολιτισμοί μεγαλώνει σε κλίμακα και τεχνολογική εξέλιξη, φτάνει κάποια στιγμή σε ένα σημείο κρίσης όπου η καινοτομία δεν συμβαδίζει με τις ενεργειακές απαιτήσεις, και ακολουθεί κατάρρευση. Η εναλλακτική είναι η απόρριψη του μοντέλου της συνεχούς ανάπτυξης, ωστόσο αυτό είναι σε βάρος της δυνατότητας ενός πολιτισμού να επεκτείνεται στα άστρα, και ως εκ τούτου να έρθει σε επαφή με εμάς.

Μικρόβια στον Άρη που πέθαναν λόγω της κλιματικής αλλαγής

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο η ζωή να αυτοκαταστρέφεται πριν συναντήσει ζωή από άλλους πλανήτες: Τον Οκτώβριο μια έρευνα για τον αρχαίο Άρη με βάση κλιματικά μοντέλα παρουσίασε τη θεωρία ότι ο Άρης και η Γη μπορεί κάποτε να είχαν παρόμοιες ατμόσφαιρες και παρόμοια μικρόβια, που κατανάλωναν υδρογόνο για να παράγουν μεθάνιο. Ωστόσο ο Άρης είναι πιο μακριά από τον Ήλιο από ό,τι η Γη και ήταν πιο εξαρτημένος από τα αέρια θερμοκηπίου του για να διατηρεί θερμοκρασίες κατάλληλες για ζωή. Οπότε καθώς τα αρχαία αρειανά μικρόβια «έτρωγαν» το υδρογόνο και παρήγαγαν μεθάνιο, ο Άρης γινόταν όλο και λιγότερο φιλόξενος. Εν τέλει ο Κόκκινος Πλανήτης κατέστη πολύ ψυχρός για να μπορέσει να υποστηρίξει εξελιγμένες μορφές ζωής.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί έχει συνδεθεί με την 25η Μαρτίου

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον λόγο που ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι τόσο δημοφιλής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά...

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δανειολήπτες μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων που έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό.Όσο τυπικοί...

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Νέα σκληρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η νέα επίθεση...

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023 – Δες ΕΔΩ στο gov.gr

Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ψηφίζετεΔείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 μέσα από την...

ΚΟΚ: Γιατί δεν πρέπει να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πορτ-μπαγκάζ

Πολλοί οδηγοί, ειδικά όταν ετοιμάζονται για ένα μεγάλο ταξίδι, γεμίζουν ασφυκτικά το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, αρκετές φορές έως την οροφή, στην προσπάθειά...