Αρχική Κόσμος Άνω των 65 ετών ένας στους τρεις Ευρωπαίους έως το 2050

Άνω των 65 ετών ένας στους τρεις Ευρωπαίους έως το 2050

Η Ευρώπη γερνάει ταχύτατα. Οχι µόνον µειώνονται οι γεννήσεις αλλά οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και αυξάνεται διαρκώς το προσδόκιµο ζωής.

Σύµφωνα µε στοιχεία από έρευνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοµισιόν, ο πληθυσµός της ΕΕ αναµένεται να κορυφωθεί µέσα στη δεκαετία του 2040 φτάνοντας στα 526 εκατ. άτοµα. Στη συνέχεια, θα αρχίσει να µειώνεται και στα τέλη του αιώνα θα είναι µικρότερος κατά 30 εκατ. άτοµα. Με τις έως τώρα µετρήσεις αναµένεται πως στα µέσα του αιώνα µας το 1/3 των Ευρωπαίων θα είναι άνω των 65 ετών. Εν ολίγοις θα έχει σηµαντικά αυξηθεί η µερίδα των ατόµων τρίτης ηλικίας που σήµερα αντιπροσωπεύουν µόνον το 20% του συνόλου.

Κάπου µέσα στη δεκαετία του 2080, επίσης, αναµένεται πως θα αντιστοιχούν µόνον πέντε άνθρωποι οικονοµικά παραγωγικής ηλικίας σε κάθε τέσσερις ανηλίκους ή υπερηλίκους που θα εξαρτώνται από αυτούς. Αναµφίβολα αυτές οι αναµενόµενες εξελίξεις θα αποβούν επιζήµιες καθώς θα επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταµεία, τον τοµέα της υγείας, την κοινωνική συνοχή, τα δηµόσια οικονοµικά, τα επίπεδα χρέους των χωρών, την οικονοµική ανάπτυξη και µε λίγα λόγια την ευηµερία των ευρωπαϊκών λαών.

Και την ίδια στιγµή, αυξάνονται ταχύτατα οι πληθυσµοί των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, µε αποτέλεσµα να µειώνεται διαρκώς η µερίδα της Ευρώπης στον παγκόσµιο πληθυσµό: από 12% που ήταν τη δεκαετία του 1960 έχει περιορισθεί στο 6% σήµερα και υπολογίζεται πως στο τέλος του αιώνα δεν θα υπερβαίνει το 4%.

Ενα από τα οξύτερα δηµογραφικά προβλήµατα της Ευρώπης αντιµετωπίζει η Ιταλία, και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι το έχει θέσει σε προτεραιότητα δίνοντας κίνητρα στις γυναίκες για να αποκτήσουν παιδιά υποσχόµενη φοροαπαλλαγές και επιδόµατα. Αλλωστε το κόµµα της εξελέγη µε το σύνθηµα «Θεός, Πατρίδα, Οικογένεια» που παραπέµπει σε ακροδεξιά στερεότυπα και µάλλον προκαλεί δυσάρεστους συνειρµούς.

Υπογραµµίζει, ωστόσο, το πρόβληµα της γειτονικής χώρας που αποτελεί και αντικείµενο δηµόσιου διαλόγου. Ερευνες της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας, Istat, προβλέπουν ότι ο πληθυσµός που σήµερα ανέρχεται σε 59 εκατ. άτοµα θα µειωθεί στα 48 εκατ. µέχρι το 2070 µε µέση ηλικία τα 50 χρόνια, κάτι που αναµένεται να επιβαρύνει σηµαντικά τη γειτονική χώρα και το δυσθεώρητο χρέος της.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βρετανός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε δάσος στην Πορτογαλία ενώ έπαιζε το παιχνίδι αυτοκτονίας Blue Whale

Το διαδικτυακό «παιχνίδι», «μπλε φάλαινα» κόστισε τη ζωή σε έναν 35χρονο Βρετανό, ο οποίος φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Σύμφωνα...

Σπίτι μου: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Υποβλήθηκαν ήδη περισσότερες από 40.000

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Γυναίκες: Σύνταξη στα 55 με Βαρέα – Παραδείγματα

Ακόμη και στα 55 έτη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μια γυναίκα η οποία είχε 4.500 ένσημα το 2010, εκ των...

New York Times: «Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Προχωράει το έργο κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας στη Μεσόγειο -Ποιες περιοχές θα ενώσει

Την άγουσα της υλοποίησης παίρνει σιγά-σιγά το πρότζεκτ της κατασκευής της μεγαλύτερης γέφυρας της Μεσογείου που θα βρίσκεται στον...