Αρχική Ελλάδα Άνοιγμα Σχολείων: Στα θρανία μετά από 80 ημέρες – Τι θα γίνει...

Άνοιγμα Σχολείων: Στα θρανία μετά από 80 ημέρες – Τι θα γίνει με απουσίες και βαθμολογίες

Κανονικά θα επιστρέψουν αύριο, Δευτέρα στα θρανία τους – μετά από 80 ημέρες τηλεκπαίδευση- οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων στις λεγόμενες «κίτρινες» ζώνες της χώρας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Κρήτη, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί μόνο για τα λύκεια.

Ένα 24ωρα πριν το πρώτο – μετά την δεύτερη καραντίνα – κουδούνι, η Νίκη Κεραμέως απευθύνει έκκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών να κάνουν αίτηση για τεστ κορωνοϊού στο edu.testing.gov.gr.

Η επαναλειτουργία των σχολείων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Στο σχέδιο του υπουργείου – το οποίο κατέθεσε και σχετική ρύθμιση στην βουλή – είναι η κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών να γίνει με μαθήματα στις αργίες, στις διακοπές και στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ρυθμίσεις θα γίνουν και για τη φοίτηση, αξιολόγηση, προαγωγή και την απόλυση μαθητών, καθώς και για την εισαγωγή των υποψηφίων των πανελλαδικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους μιλούν για έλλειψη σχεδίου εκ μέρους του υπουργείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ανοίγουμε για να ξανακλείσουμε», με την εκπαιδευτική κοινότητα να ζητά την δημιουργία μικρότερων τμημάτων, αλλά και νέες προσλήψεις. Ωστόσο η υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς δεν υπάρχουν υποδομές.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων η υπουργός τόνισε ότι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη εισηγηθεί το άνοιγμά τους, ενώ ανέφερε πως οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ’ αποστάσεως.

Τα μέτρα

Μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να τηρήσουν τα γνωστά – πλέον – μέτρα πρόληψης:

  1. υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  2. χρήση αντισηπτικών και τακτικοί αερισμοί των χώρων
  3. τα διαλείμματα θα γίνονται ανά ομάδες μαθητών,
  4. σταθερές θα είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  5. σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων,
  6. ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά..
  7. οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα
  8. οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα

Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν.

Τι θα γίνει με διαγωνίσματα, βαθμολογίες και απουσίες

«Βραχνάς» για μαθητές και μαθήτριες αποτελεί ο φόρτος διαγωνισμάτων που τους περιμένει με το άνοιγμα των σχολείων και το πώς θα βαθμολογηθούν κατά το Α’ τετράμηνο. Από το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α’ τετραμήνου στο Β’ τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως.

Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α’ τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους.

Όσο για την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β’ τετραμήνου.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

(Φωτογραφία Rawpixel)

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τορπεντούνια: Ο εγκαταλελειμμένος χώρος δοκιμών τορπιλών της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία

Το πρώην συγκρότημα δοκιμών τορπιλών της Τορπεντούνια βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από την ακτή της Γκντύνια, στην ΠολωνίαΓνωστό στον γερμανικό στρατό...

Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιο» για την «επίθεση» Ερντογάν στον Μητσοτάκη

«Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν που επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό.Κληθήσα να σχολιάσει...

Γάμοι πλέον και τις Δευτέρες – Καθημερινή υπόθεση το «Ησαΐα χόρευε»

Το προσκλητήριο του γάμου αναφέρει πως το μυστήριο θα τελεστεί μεσημέρι Δευτέρας και δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το φετινό καλοκαίρι έχει κάνει τους...

ΕΝΦΙΑ 2022: 761,38 δισ. ευρώ η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων – Τι φόρο πληρώνει κάθε περιφέρεια της χώρας

Η ακίνητη περιουσία το 2021 ήταν στα 643 δισ. ευρώ και η σημαντική αύξηση που προκύπτει οφείλεται στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών...

Ο 15χρονος Έλληνας που έχει τρελάνει τους επιστήμονες στον κόσμο

Το βίντεο με τον 9χρονο τότε Ουίλιαμ (Βασίλειο) Μαΐλλη, να αποφοιτά από το λύκειο, και να απαγγέλει σε αρχαία ελληνικά, είχε γίνει...