Αρχική Πολιτική Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας: Αποτροπιασμός για τις “αποτροπές” κατά των προσφύγων

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας: Αποτροπιασμός για τις “αποτροπές” κατά των προσφύγων

Την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στις θάλασσες της χώρας και στον Εβρο, με τις βίαιες επαναπροωθήσεις (“αποτροπές” κατά την κυβέρνηση) προσφύγων, πολλοί από τους οποίους χάνουν τη ζωή τους, περιέγραψαν, με αποδείξεις, οι ομιλητές στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα του 11 του Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, το οποίο διοργάνωσε η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας στο προαύλιο της πρώην Νομαρχίας…

“Επαναπροωθήσεις. Ένα διαρκές κρατικό έγκλημα” ήταν το θέμα για το οποίο μίλησαν ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας Βασίλης Λιόσης, η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη και ο διασώστης στο καράβι “Μάρε Ιόνιο” Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Και οι τρεις τοποθετήσεις είχαν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες έδωσαν η Ευγενία Κουνιάκη, ιδιαίτερα για τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος για το πως οι κρατικές και ευρωπαϊκές αρχές στερούν από τους πρόσφυγες ακόμη και την ιδιότητα του ναυαγού και τους αφήνουν να πνίγονται στη Μεσόγειο. Σοκ προκάλεσε το στοιχείο που έδωσε ότι το ποσοστό των πνιγμένων ναυαγών από έναν στους 40 πρόσφυγες έφτασε στο έναν στους οχτώ!

Και η Ευγενία Κουνιάκη και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος τόνισαν ότι υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες κρατικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες, τους υποβάλουν σε βασανιστήρια και τους επαναπροωθούν και οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Αυτό το κρατικό και ευρωπαϊκό έγκλημα έχει γίνει τόσο ειδεχθές στην Ελλάδα, είπε ο κ. Αποστολόπουλος, ώστε πρόσφυγες επιλέγουν πια να περάσουν στην Ευρώπη όχι από την Τουρκία μέσω Ελλάδας αλλά ταξιδεύοντας στη Λιβύη, παρότι εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη ένας φοβερά αιματηρός εμφύλιος, παρότι κινδυνεύουν να πιαστούν ως σκλάβοι από τις διάφορες συμμορίες και παρότι οι πιθανότητες να πνιγούν στο ταξίδι από τη Λιβύη στην Ιταλία είναι πολύ μεγάλος.

Για το πως ακριβώς δρα το κράτος κατά των προσφύγων μίλησαν η Ευγενία Κουνιάκη και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος φέρνοντας ως παράδειγμα και αυτό που συνέβη στο Βασιλίτσι, όπου πρόσφυγες βγήκαν σε βραχώδη ακτή, κάτοικοι πήγαν να τους βοηθήσουν, ακολούθως όμως το Λιμενικό Σώμα τους “εξαφάνισε”. Υπάρχουν μαρτυρίες, αναφέρθηκε στη συζήτηση, ότι οι πρόσφυγες αυτοί απήχθηκαν από το κράτος, κάποιοι βασανίστηκαν και μετά τους επιβίβασαν σε λέμβους και τους άφησαν στα ανοιχτά της θάλασσας.

Η Ελλάδα αντιγράφει νόμους κατά των προσφύγων τους οποίους σχεδίασε και εφάρμοσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, οι οποίοι όμως πια στην Ιταλία καταργούνται λόγω των κινητοποιήσεων των πολιτών κατά των συγκεκριμένων απάνθρωπων πολιτικών, είπε ο κ. Αποστολόπουλος. Συνέχισε σημειώνοντας ότι η διαφορά της πολιτικής του Σαλβίνι με την πολιτική του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι ο πρώτος αυτά που έκανε τα έλεγε, ενώ ο δεύτερος τα αρνείται.


Οι “Λυκοτσαρδά”

Με την πολιτική Σαλβίνι, είπε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, κλείσαν τα λιμάνια της Ιταλίας για τη υποδοχή ναυαγών προσφύγων και μετά απ’ αυτό οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη διάσωση προσφύγων δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Όμως, πρόσθεσε, με τη στήριξη κινημάτων της Ιταλίας η δική του ομάδα συνέχισε να διασώζει πρόσφυγες σπάζοντας τα μπλόκα του Λιμενικού. Βέβαια για αυτή τη δράση τα πλοία της ομάδας κατάσχονταν, οι καπετάνιοι καταδικάζονταν σε πολλά χρόνια φυλάκιση και στην επιβολή προστίμων πολλών χιλιάδων ευρώ, όμως με τη στήριξη των κινημάτων η προσπάθεια συνεχίστηκε, οι κινητοποιήσεις των πολιτών πήραν μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει τους σχετικούς νόμους.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση γιατί η φυσική εξέλιξη θα είναι το μίσος κατά των προσφύγων να γίνει στη συνέχεια μίσος και κατά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως συνέβη, όπως είπε, κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Η Ευγενία Κουνιάκη είπε ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να παίρνουν δημοσιότητα, να ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι, να εκδηλώνεται άμεσα αλληλεγγύη από τα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μαραβάς.

Ακολούθησαν συναυλίες με τα σχήματα Λυκοτσαρδά, Ρεβανς, Φάκα, Σχήμα Κατατεθέν.

Στ.Μ. kalamatajournal.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

O άνθρωπος που πληρώνεται αδρά για να μην κάνει τίποτα – Έχει βγάλει ήδη 280.000 δολάρια

«Πόσο θα ήθελα να μην κάνω τίποτα», είναι μια ευχή που ο καθένας μας έχει μουρμουρίσει, λίγο πριν χωθεί ξανά στην εβδομαδιαία του ρουτίνα. Προφανώς,...

Leasing και όχι αγορά αυτοκινήτου επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες

Ποιες εταιρείες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο Η εγχώρια αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής...

Neom: Η φουτουριστική mega city αλά Blade Runner – Το μεγαλύτερο οικοδόμημα που χτίστηκε ποτέ (Βίντεο)

Φανταστείτε έναν οριζόντιο ουρανοξύστη μήκους 105 μιλίων, λεπτό σαν μολύβι που διασχίζει ψηλά βουνά και άνυδρη έρημο και θα...

Πρόστιμο 700 ευρώ για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς -Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν

Συνθήκες ζούγκλας επικρατούν στο αστικό δίκτυο της χώρας μας, με δεκάδες χιλιάδες οδηγούς να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες πίσω...

Πακέτο 2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» [λίστα]

Ποσό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση και διαχείριση φυσικών καταστροφών διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση για...