Αρχική Πολιτική Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας: Αποτροπιασμός για τις “αποτροπές” κατά των προσφύγων

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας: Αποτροπιασμός για τις “αποτροπές” κατά των προσφύγων

Την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στις θάλασσες της χώρας και στον Εβρο, με τις βίαιες επαναπροωθήσεις (“αποτροπές” κατά την κυβέρνηση) προσφύγων, πολλοί από τους οποίους χάνουν τη ζωή τους, περιέγραψαν, με αποδείξεις, οι ομιλητές στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα του 11 του Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, το οποίο διοργάνωσε η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας στο προαύλιο της πρώην Νομαρχίας…

“Επαναπροωθήσεις. Ένα διαρκές κρατικό έγκλημα” ήταν το θέμα για το οποίο μίλησαν ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας Βασίλης Λιόσης, η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη και ο διασώστης στο καράβι “Μάρε Ιόνιο” Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Και οι τρεις τοποθετήσεις είχαν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες έδωσαν η Ευγενία Κουνιάκη, ιδιαίτερα για τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος για το πως οι κρατικές και ευρωπαϊκές αρχές στερούν από τους πρόσφυγες ακόμη και την ιδιότητα του ναυαγού και τους αφήνουν να πνίγονται στη Μεσόγειο. Σοκ προκάλεσε το στοιχείο που έδωσε ότι το ποσοστό των πνιγμένων ναυαγών από έναν στους 40 πρόσφυγες έφτασε στο έναν στους οχτώ!

Και η Ευγενία Κουνιάκη και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος τόνισαν ότι υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες κρατικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες, τους υποβάλουν σε βασανιστήρια και τους επαναπροωθούν και οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Αυτό το κρατικό και ευρωπαϊκό έγκλημα έχει γίνει τόσο ειδεχθές στην Ελλάδα, είπε ο κ. Αποστολόπουλος, ώστε πρόσφυγες επιλέγουν πια να περάσουν στην Ευρώπη όχι από την Τουρκία μέσω Ελλάδας αλλά ταξιδεύοντας στη Λιβύη, παρότι εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη ένας φοβερά αιματηρός εμφύλιος, παρότι κινδυνεύουν να πιαστούν ως σκλάβοι από τις διάφορες συμμορίες και παρότι οι πιθανότητες να πνιγούν στο ταξίδι από τη Λιβύη στην Ιταλία είναι πολύ μεγάλος.

Για το πως ακριβώς δρα το κράτος κατά των προσφύγων μίλησαν η Ευγενία Κουνιάκη και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος φέρνοντας ως παράδειγμα και αυτό που συνέβη στο Βασιλίτσι, όπου πρόσφυγες βγήκαν σε βραχώδη ακτή, κάτοικοι πήγαν να τους βοηθήσουν, ακολούθως όμως το Λιμενικό Σώμα τους “εξαφάνισε”. Υπάρχουν μαρτυρίες, αναφέρθηκε στη συζήτηση, ότι οι πρόσφυγες αυτοί απήχθηκαν από το κράτος, κάποιοι βασανίστηκαν και μετά τους επιβίβασαν σε λέμβους και τους άφησαν στα ανοιχτά της θάλασσας.

Η Ελλάδα αντιγράφει νόμους κατά των προσφύγων τους οποίους σχεδίασε και εφάρμοσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, οι οποίοι όμως πια στην Ιταλία καταργούνται λόγω των κινητοποιήσεων των πολιτών κατά των συγκεκριμένων απάνθρωπων πολιτικών, είπε ο κ. Αποστολόπουλος. Συνέχισε σημειώνοντας ότι η διαφορά της πολιτικής του Σαλβίνι με την πολιτική του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι ο πρώτος αυτά που έκανε τα έλεγε, ενώ ο δεύτερος τα αρνείται.


Οι “Λυκοτσαρδά”

Με την πολιτική Σαλβίνι, είπε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, κλείσαν τα λιμάνια της Ιταλίας για τη υποδοχή ναυαγών προσφύγων και μετά απ’ αυτό οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη διάσωση προσφύγων δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Όμως, πρόσθεσε, με τη στήριξη κινημάτων της Ιταλίας η δική του ομάδα συνέχισε να διασώζει πρόσφυγες σπάζοντας τα μπλόκα του Λιμενικού. Βέβαια για αυτή τη δράση τα πλοία της ομάδας κατάσχονταν, οι καπετάνιοι καταδικάζονταν σε πολλά χρόνια φυλάκιση και στην επιβολή προστίμων πολλών χιλιάδων ευρώ, όμως με τη στήριξη των κινημάτων η προσπάθεια συνεχίστηκε, οι κινητοποιήσεις των πολιτών πήραν μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει τους σχετικούς νόμους.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση γιατί η φυσική εξέλιξη θα είναι το μίσος κατά των προσφύγων να γίνει στη συνέχεια μίσος και κατά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως συνέβη, όπως είπε, κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Η Ευγενία Κουνιάκη είπε ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να παίρνουν δημοσιότητα, να ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι, να εκδηλώνεται άμεσα αλληλεγγύη από τα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μαραβάς.

Ακολούθησαν συναυλίες με τα σχήματα Λυκοτσαρδά, Ρεβανς, Φάκα, Σχήμα Κατατεθέν.

Στ.Μ. kalamatajournal.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βάζει πλώρη για γνώριμα νερά το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» – Ετοιμάζει φιέστα o Ερντογάν

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στην Τουρκία την περιοχή, όπου θα επιχειρήσει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», ένα από τα πέντε γεωτρητικά πλοία...

Κρήτη: Μέχρι και ο δήμαρχος έπεσε θύμα απάτης – Του άδειασαν τον λογαριασμό με ένα τηλεφώνημα

Πέρασε τον απατεώνα για… πελάτη της εταιρείας του και είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να αδειάζει μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο...

Φόρος εισοδήματος: Έως πότε και πώς θα εξοφληθεί – Ποιοι θα έχουν «μπόνους»

Έως τα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα έως τις 30/08/2022 δόθηκε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος με...

Gov.gr: Έρχεται το MyPhoto.gov.gr και ο ψηφιακός ταχογράφος

Νέες ενέργειες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Gov.grΤο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πάει ένα βήμα παρακάτω στην τεχνολογία και ετοιμάζεται να φέρει νέες διαδικτυακές...

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Τις συντάξεις Σεπτεμβρίου περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι.Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι συντάξεις αναμένεται να καταβληθούν από την Τετάρτη 25 μέχρι...