Αρχική Οικονομία Αντιμέτωποι με αύξηση ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με αύξηση ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις, της τάξης του 10% περίπου, των ασφαλιστικών τους εισφορών θα βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή της διάταξης του νόμου Βρούτση, η οποία προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος κατά το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού του 2022.

Αυτό σημαίνει επιβάρυνση της τάξης των 20 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές της χαμηλότερης κλάσης και έως 50 ευρώ για τις εισφορές της 6ης ασφαλιστικής κλάσης. Χθες εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ζήτησαν την αναστολή εφαρμογής της επίμαχης διάταξης.

Ειδικότερα, εφόσον ο πληθωρισμός κλείσει σε ετήσια βάση το 2022, κοντά στο 9%-10%, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα, για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ (+ 20 ευρώ), ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα (+ 50 ευρώ). Σε πρόσφατη πάντως τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα περί ενδεχόμενης αναστολής της εφαρμογής της επίμαχης διάταξης, το διέψευσε κατηγορηματικά.

Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών έθεσαν σειρά αιτημάτων, «προειδοποιώντας» τη σημερινή κυβέρνηση ενόψει εκλογών, με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά να επισημαίνει με νόημα ότι «τόσο το 2015 όσο και το 2019 οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν αυτοί που εξέλεξαν κυβέρνηση».

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου, πάντως, απουσίαζαν οι εκπρόσωποι άλλων κλάδων ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, γεγονός που σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου προέβλεψε «επιδημία λουκέτων», επισημαίνοντας ότι ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ από την πλευρά των ελεύθερων επαγγελματιών ανέρχονται σε περίπου 10 δισ.

Ο τελευταίος αναφέρθηκε εξάλλου και στο γεγονός της μη απονομής σύνταξης σε όσους οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε ή να κεφαλαιοποιηθεί η οφειλή ή να αφαιρεθεί από τη σύνταξη, ή να λάβει ο ασφαλισμένος σύνταξη με βάση όσα χρήματα έχει καταβάλει. Ο κ. Γ. Ρούσκας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, τόνισε και δύο ευρύτερα προβλήματα: πρώτον, τους πλειστηριασμούς, αναφέροντας ότι έρχονται το επόμενο διάστημα 200.000 πλειστηριασμοί και, δεύτερον, την υποστελέχωση των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων.

«Οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες βρίσκονται σε ασφυκτική κατάσταση και σε επίμονο κυβερνητικό οικονομικό διωγμό», υποστήριξε ο κ. Βερβεσός. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τη διετία 20202021 που τα δικαστήρια έμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δικηγόροι έλαβαν μόνο την επιδότηση για κατάρτιση, παρά τη μεγάλη μείωση των δικαστικών πράξεων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τουρκία: 7 δολοφονίες γυναικών μέσα σε μία ημέρα

«Συνολικά, επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν βάρβαρα στην Ιζμίρ, στην Μπουρσά, στη Σακάρια, στην Έρζουρουμ, στη Ντενιζλέ και στην Κωνσταντινούπολη», καταμέτρησε...

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους 10 συλληφθέντες της Αντιτρομοκρατικής

Δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ανάμεσα στους 10 συλληφθέντες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις,...

Χιλιάδες ακίνητα κινδυνεύουν με πρόστιμο μαμούθ έως και 10% της αξίας τους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Έκλεψε… μπετονιέρα Δημοτικής Υπηρεσίας στα Χανιά

Δεν πρόλαβε να… χαρεί πολλές ημέρες ο δράστης της κλοπής μιας μπετονιέρας, στα Χανιά.Όπως έγινε γνωστό, εξιχνιάστηκε...

Δήλωση του Δημάρχου Καλαμάτας για τον ένα χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών ανέφερε: «Συμπληρώθηκε ένα έτος...