Αρχική Οικονομία Αντίστροφη μέτρηση για το «Γέφυρα 2»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τι...

Αντίστροφη μέτρηση για το «Γέφυρα 2»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Και μετά τις επιδοτήσεις των τόκων επιχειρηματικών δανείων… έρχεται το πρόγραμμα Γέφυρα 2: Εντός Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα που θα επιτρέψει σε χιλιάδες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν επιδότηση της δόσης των δανείων τους που θα φτάνει έως και 90% για 8 ολόκληρους μήνες! Στις αρχές Μαΐου υπολογίζεται να «πληρώσει» το Κράτος τις πρώτες δόσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Μάχη με το χρόνο δίνει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προλάβει να επιδοτήσει τους επαγγελματίες που τα δάνειά τους «ξεπαγώνουν» και οι τράπεζες τους ζητούν να εξοφλήσουν κανονικά τις δόσεις τους. Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, από τον Μάιο το Κράτος θα καλύπτει μέχρι και σε ποσοστό 90% τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών: Η λεγόμενη «Γέφυρα 2» θα καλύπτει αυτή την φορά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Γέφυρα 2
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας. Όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, θα επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης.
Σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα δοθεί επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να αποφύγουν οι συγκεκριμένοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το πρόγραμμα πρέπει να «τρέξει» γρήγορα, καθώς η κρατική επιδότησης της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη αυτή την στιγμή, γιατί υπολογίζεται πως 9 στα 10 δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων που σήμερα τελούν σε αναστολή πληρωμής, χάνουν την δυνατότητα να μην πληρώνουν δόσεις δανείου και θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου η εξυπηρέτησή τους.

«Ξεπαγώνουν» δάνεια επαγγελματιών
Γιατί είναι εκτεθειμένοι λοιπόν οι επαγγελματίες;
Σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί οι 9 μήνες αναστολής πληρωμών και φτάνει η ώρα της καταβολής των δόσεων.. Και δεδομένου ότι η αγορά δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει και χρήμα για να εξυπηρετηθεί το δάνειο. Μέχρι ποιο ύψος δανείου όμως μπορεί να μπει στην ομπρέλα του νέου προγράμματος, που έχει τεθεί επί τάπητος με τους θεσμούς: Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες θα επιδοτείται για 8 μήνες η μηνιαία δόση δανείων ύψους έως 250.000 ευρώ.

Σε ποιους απευθύνεται η Γέφυρα 2
Το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης της δόσης θα απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες (δηλαδή ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα που έχουν άλλου τύπου δάνεια, π.χ. επαγγελματικά, πλην στεγαστικών) και μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο τα δάνεια να φέρουν ενέχυρο κάποιο ακίνητο. Αφορά, δηλαδή, εξασφαλισμένα και μη δάνεια αρκεί ο δανειολήπτης να έχει πληγεί από την πανδημία. Ο μοναδικός «κόφτης» που φαίνεται πως θα έχει το «Γέφυρα 2» μπαίνει στο ύψος του δανείου, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις είναι εκείνη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Πριν από το Γέφυρα2… επιδότηση τόκων
Μέχρι την ενεργοποίηση του προγράμματος Γέφυρα 2, πάντως, το Κράτος κάνει «δώρο» τους τόκους των δανείων σε ενήμερους επιχειρηματίες: Το νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων -στα πρότυπα του μοντέλου που είχε υιοθετηθεί από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο- ήδη «τρέχει»: Η επιδότηση αφορά σε ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και θα «καλύπτει» τους τόκους που τους αντιστοιχούν για το τρίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος- Μάρτιος 2021. Δικαιούχοι είναι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό έως 250 άτομα.

Ποια δάνεια αφορά
Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα την 30.09.2020 (δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης με σημείο αναφοράς την 30.09.2020). Επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια, τα οποία δεν ήταν ενήμερα την 30.9.2020 αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Οι σχετικές δανειακές / πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 01.01.2021 και δεν καλύπτονται οι τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid – 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ξεκίνησε την Δευτέρα 1 Μαρτίου και ώρα 12:00 και λήγει στις 7 Μαΐου και ώρα 15:00.
Προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή υποβολής των αιτήσεων, η έναρξη δυνατότητας υποβολής δίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού λήπτη, ένα ψηφίο ανά ημέρα. Από την 11η ημέρα και μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής δύνανται να υποβάλλουν αίτηση το σύνολο των ληπτών ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

πηγή

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μπαίνει το νέο «Δώρο Πάσχα» σε συνταξιούχους – Οι 7 κατηγορίες δικαιούχων

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του έκτακτου επιδόματος σε συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν ένα εφάπαξ ποσό αντί...

Σοκαριστικό διπλό τροχαίο με 3 Porsche -4 νεκροί στην άσφαλτο

Ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα με 4 νεκρούς στο οποίο ενεπλάκησαν 3 Porsche συνέβη στη γερμανική Autobahn στα σύνορα της Γερμανίας με...

Θεσσαλονίκη: Έχασε στον τζόγο 1.800 ευρώ και… σκηνοθέτησε ληστεία για να δικαιολογηθεί στην οικογένειά του

Κατήγγειλε ψευδώς ότι έπεσε θύμα ληστείας για να δικαιολογήσει στην οικογένειά του χρήματα που είχε χάσει στον τζόγο.Πρόκειται για 30χρονο αλλοδαπό,...

Εθνικές εκλογές 2023: Στοιχηματική έβγαλε το πρώτο exit polls

Οι εθνικές εκλογές 2023 πλησιάζουν, καθώς η πρώτη κάλπη έρχεται 21 Μαΐου και ήδη οι δημοσκοπήσεις έχουν πάρει φωτιά, ενώ οι «στοιχηματίες» ίσως το...

Ψηφιοποιούνται τα Δημοτολόγια – Τέλος οι διπλοεγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους

Εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες που σχετίζονται με την κατάρτιση, τήρηση και επικαιροποίηση των Δημοτολογίων, μετά την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από...