Αρχική Οικονομία Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Πότε αναμένεται η αύξησή...

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Πότε αναμένεται η αύξησή του

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης Χατζηδάκη που θα καθορίσει τον νέο κατώτατο μισθό βρίσκονται εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και δικαιούχοι επιδομάτων που επηρεάζονται από το ύψος του, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, μητρότητας και άλλα. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ρίξει σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, στο τραπέζι της συζήτησης τα χαρτιά τους και μέσω των σχετικών εκθέσεων που έχουν καταρτίσει εκφράζουν τις θέσεις τους για το θέμα που απασχολεί σχεδόν το 34% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Για το 2021, η πρόταση της ΓΣΕΕ είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ. Από την αντίπερα όχθη ο ΣΕΒ εμφανίζεται αντίθετος με την οποιαδήποτε αύξηση φέτος, ενώ δίνει έμφαση στην ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους.
Στη διάσωση των επιχειρήσεων ρίχνει το βάρος η ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον προέχει η διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Ως εκ τούτου οποιαδήποτε μεταβολή που αυξάνει το κόστος λειτουργίας μπορεί να αποβεί καθοριστική τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για την διατήρηση των θέσεων εργασίας» λέει χαρακτηριστικά η συνομοσπονδία.
Πλήγμα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου. Τονίζει ότι μια τέτοια συζήτηση είναι εκτός πραγματικότητας, λόγω του ρευστού και γεμάτου προκλήσεις οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Για αναπροσαρμογή του μισθού, αλλά από το 2020, κάνει λόγο ο ΣΕΤΕ. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει τη διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα για φέτος, ενώ όπως αναφέρει στο υπόμνημά του προς την Επιτροπή, «οι καλές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2021 και ακόμη περισσότερο το 2022 δικαιολογούν απολύτως την πολιτική της διατήρησης του κατώτατου μισθού κατά το τρέχον έτος στα σημερινά επίπεδα».
Τέλος ο ΣΒΒΕ τονίζει ότι «το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ουσιαστικά υπαγορεύει την αδυναμία του οικονομικού συστήματος να υποστηρίξει και να τροφοδοτήσει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς να μειωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Την ίδια στιγμή, στα χέρια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη βρίσκεται το πόρισμα του ΚΕΠΕ το οποίο κάνει λόγο για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 650 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου 580 ευρώ καθαρά.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το υπουργείο Εργασίας οδεύει σε διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ίδια επίπεδα έως το τέλος του έτους, ενώ σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιτρέψουν τότε το ενδεχόμενο αύξησής του θα μπει εκ νέου στο τραπέζι το 2022. Σε κάθε περίπτωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να δώσει το παρών στο υπουργικό συμβούλιο και να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό για το 2021.

enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ – Κρατούμενοι υποβάλλουν μήνυση κατά φυλακής – Καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα

Τέσσερις κρατούμενοι σε φυλακές του Αρκάνσας υπέβαλαν μήνυση εις βάρος του σωφρονιστικού ιδρύματος και του ιατρού τους, καθώς όπως λένε τους χορηγήθηκε χωρίς να...

Κοζάνη – Δεκαήμερη «Οδύσσεια» για 41χρονη που κυοφορούσε νεκρό έμβρυο

Μια «Οδύσσεια» έζησε μέσα στα Χριστούγεννα μία γυναίκα 41 ετών, η Μαρία από τον Λίβανο και κάτοικος Κοζάνης, όταν διαπίστωσε πως...

Patriotic Millionaires – Οι μεγιστάνες που ζητούν να πληρώσουν φόρους

Μια ομάδα περισσότερων από 100 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κάλεσε τις κυβερνήσεις να τους υποχρεώσουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.Η ομάδα, με το...

Καναδάς – Πέθαναν από το κρύο μετανάστες στα σύνορα με τις ΗΠΑ – Ανάμεσά τους ένα μωρό

Τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ενός μωρού, βρέθηκαν την Τετάρτη σε απόσταση μερικών μέτρων από τα σύνορα των...

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των εμπλεκομένων – Οι τελευταίες εξελίξεις με τις τοξικολογικές

Διαφορετικές εκδοχές για το τι συνέβη το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου η 24χρονη Γεωργία κατήγγειλε τον βιασμό της, δίνουν οι...