Αρχική Ελλάδα Antonov: Μάχη με το χρόνο για το αεροσκάφος – Τι φοβούνται οι...

Antonov: Μάχη με το χρόνο για το αεροσκάφος – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Ως σημειακή χαρακτηρίζεται η ρύπανση στην περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πτώση του αεροσκάφους Antonov, με τους ειδικούς  ωστόσο να εκφράζουν φόβους για επικείμενες βροχοπτώσεις που ενδεχομένως παρασύρουν τη μόλυνση προς τον υπόγειο υδροφορέα.

Ο Γιώργος Ζαλίδης, καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ με αντικείμενο τη ρύπανση και την υποβάθμιση εδαφικών πόρων, μιλώντας στο ThessToday.gr, τόνισε ότι οι πρώτες χημικές μετρήσεις δεν εμπνέουν ανησυχία, ενώ επεσήμανε το στοίχημα με τον χρόνο και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση χαρτογράφηση όλης της περιοχής.

Για αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρει ο ίδιος, θα χρησιμοποιηθεί ακόμη και η καινούρια υπερφασματική κάμερα του εργαστηρίου, η οποία δυνητικά θα μπορεί να ανιχνεύσει τα βαρέα μέταλλα που έχουν σκορπιστεί σε ακτίνα 1.000 στρεμμάτων.

«Συνήθως και αν και εφόσον τα υλικά είναι συμβατικά βλήματα, αυτό που περιμένουμε είναι να έχουμε κάποια υπολείμματα από βαριά μέταλλα μετά τη συγκομιδή των βλημάτων που θα γίνει από τον Στρατό στην περιοχή».

Ο κ. Ζαλίδης τόνισε επίσης ότι θα ξεκινήσει συστηματική παρακολούθηση της περιοχής, τόσο στο έδαφος όσο και στους φυτικούς ιστούς:

«Στην περιοχή που θα ανιχνεύσουμε δυνητικά υπάρχει η ρύπανση και είναι μεγάλο στοίχημα να κρατήσουμε τη γύρω περιοχή των Τεναγών των Φιλίππων καθαρή, γιατί είναι ακόμα καθαρή, η ρύπανση είναι σημειακή, περιορισμένη σε μια ακτίνα περίπου δύο χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή».

«Φόβος οι βροχοπτώσεις»

Σύμφωνα με τον έμπειρο καθηγητή, οι φόβοι εστιάζονται κυρίως στις καιρικές συνθήκες.

«Ο φόβος είναι οι βροχοπτώσεις για να μην ξεπλυθεί η ρύπανση προς τον υπόγειο υδροφορέα και μετακινηθεί και σε παρακείμενα χωράφια. Και αυτό γιατί ο κάμπος είναι ενιαίος, άρα θα πρέπει οι ενέργειες παρακολούθησης και το σχέδιο αποκατάστασης του εδαφικού υποσυστήματος που θα προταθεί να εφαρμοστεί άμεσα» τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «πρέπει να προλάβουμε το φθινόπωρο και να γίνουν άμεσα οι ενέργειες για να αποκατασταθούν τα εδάφη, είναι θέμα ταχύτητας λοιπόν».

Πολύ σύντομα, σύμφωνα με τον κ. Ζαλίδη, αναμένεται να πραγματοποιήσει πτήση η υπερφασματική κάμερα, η οποία είναι η μοναδική με τόσο προηγμένο τεχνολογικό σύστημα στην Ελλάδα.

«Σήμερα μιλήσαμε και με την γεωγραφική υπηρεσία στρατού, για την σχεδιασμένη πτήση. Πρέπει να είναι σε γνώση του Στρατού, θα αδειοδοτηθούμε για αυτό και φυσικά τα δεδομένα θα είναι και σε γνώση του Στρατού γιατί είναι η μόνη υπερφασματική κάμερα που υπάρχει στη χώρα. Ελπίζουμε μέσα στο επόμενο τριήμερο να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και να γίνει και η πτήση οπότε θα έχουμε και μια πλήρη χαρτογράφηση της περιοχής», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι »σήμερα κατεβάζουμε τις πρώτες δορυφορικές εικόνες για να εντοπίσουμε χωρικά την έκταση του προβλήματος»

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τα δείγματα, ενώ ο καθηγητής του ΑΠΘ εξέφρασε την ανάγκη να μην ανησυχεί ο κόσμος:

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, δεν υπάρχουν δηλαδή αυτή τη στιγμή για την περιοχή ενδείξεις ότι τα πράγματα είναι τραγικά, είναι μια συνήθης περίπτωση, θα είναι μια συνήθης περίπτωση ρύπανσης βαρέων μετάλλων. Απλώς θα πρέπει να δούμε άμεσα τις ενέργειες. Δεν υπάρχει κίνδυνος στην περιοχή, ας καθησυχάσουμε τον κόσμο, είμαστε σε επαγρύπνηση όλοι».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρουσάκης: Τρελός ο καιρός μέχρι τη Μ. Τετάρτη -26 βαθμοί αύριο, μετά λασποβροχή και μετά… ακόμη και χιόνια

Με ανοιξιάτικο καιρό αποχαιρετάμε τον Μάρτιο, με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη υποδεχόμαστε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.Ο μετεωρολόγος...

Αναγέννηση Άνω Μεσσηνίας: Έξι νέοι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού στην Δημοτική Ενότητα Δωρίου

Με έξι νέους υποψηφίους ενδυμάνωσε τον συνδυασμό “Αναγέννηση Άνω Μεσσηνίας” ο κ. Αδαμόπουλος για την Δημοτική Ενότητα Δωρίου.Υποδεχόμαστε στην “Αναγέννηση Άνω...

«Σπίτι μου»: Ειδική πλατφόρμα στο gov.gr για δάνειο σε νέους – Οι τράπεζες για αίτηση

Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Σπίτι μου» θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου...

Ρώσος ηθοποιός έκοψε τις φλέβες του στη σκηνή του θεάτρου – Τον εκφόβιζαν λόγω της αντιπολεμικής του στάσης

Ο ηθοποιός Artur Shuvalov του Δραματικού Θεάτρου της Ρωσίας  έκοψε τις φλέβες του μετά το τέλος παράστασης στην πόλη Ουλάν Ουντέ λόγω πιέσεων που...

Πασχαλινό ωράριο 2023: Πότε αρχίζει – Ποια Κυριακή ανοίγουν τα μαγαζιά

Το πασχαλινό ωράριο, δηλαδή τις ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που προτείνει για την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Εμπορικός...